23948sdkhjf

Tågbranschen tycker till om Trafikverkets planer

Branschorganisationen ser en del intressanta teman – men efterlyser en mindre försiktig hållning från Trafikverkets sida.

Som vi nyligen rapporterat har Trafikverket nyligen presenterat sitt inriktningsunderlag för den svenska infrastrukturen för planperioden 2026-2037. Rapporten hade stort fokus på underhåll.

Nu kommenterar bransch- och arbetsgivarorganisationen Tågföretagen den nya rapporten. I ett pressmeddelande konstaterar man bland annat att det är bra med satsningar på underhåll men men som en konsekvens flyttas 100 miljarder från investeringar till underhåll jämfört med föregående nationell plan. 

Man skriver:

”Den därmed uppkomna bristen på investeringsmedel innebär att det är helt nödvändigt att möjligheter till alternativ finansiering analyseras i underlaget, även om det är ytterst kortfattat. Med hänsyn till näringslivets stora intresse för ytterligare resurser till både underhåll och utbyggnad är Trafikverkets försiktiga hållning på temat alternativ finansiering överraskande.”

Man konstaterar också att Trafikverkets underlag innhåller en del intressanta teman som med är utökade underhållssatsningar, smartare planering av underhållsinsatser, differentiering av banavgifter, allvar kring ERTMS-utrullningen. Tågföretagen saknar dock att det inte nämns något om statlig medfinansiering av ERTMS.

ERTMS står för European Railway Traffic Management System. ERTMS-tekniken är en viktig möjliggörare för digitaliseringen av järnvägen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11