23948sdkhjf

REPORTAGE: God stämning gör skillnad

På Gotlands gräv o schakt är det inte bara grävmaskinen som går som smort – här bidrar också den goda stämningen till att mark- och dräneringsjobben går som på räls. Entreprenad besöker företaget där humorn och gemenskapen är en stor del av framgången.

VISBY. Timmy Söderlund, vd för Gotlands gräv o schakt (GGOS), beskriver sitt team med värme och uppskattning.

– Det är ett fantastiskt gäng. Vi är glada och har roligt, vilket är halva grejen. När man har den här stämningen, och jag ber om att vi kan göra färdigt arbetet samma dag, har jag fortfarande aldrig varit med om att de har sagt nej till det. Utan är man schysst och bra, så går det åt båda håll, säger han.

Företaget grundades 2017 efter att det tidigare företaget, som Timmy och hans kollegor arbetade för, beslutat att lägga ner sin grävmaskins-avdelning.

– De hade svårt att hitta lönsamhet i det, men jag trodde fortfarande att det gick att få lönsamt. Då var vi tre stycken som tog över och köpte ut den avdelningen, och startade det som idag är Gotlands gräv o schakt.

Trots tuffa utmaningar, har GGOS lyckats tack vare regelbundna uppdrag från Heidelberg Materials.

Vi har haft många betongjobb och under vintern röjer vi snö istället, så det kompletterar verksamheten. Timmy Söderlund

På Gotland är uppdragen varierande, men de större infrastrukturprojekten har varit lite vilande.

– De stora bolagen som bygger bostäder, som Ruthström och Larsson Bygg bygger lite större projekt, men annars har bolag som HSB och Gotlandshem dragit ner, säger Timmy Söderlund.

– Vi får flest uppdrag av Heidelberg Materials och där rullar det på hela tiden med nya uppdrag, och så ser det också ut framåt för oss.

GGOS har investerat i en ZX135US bandgrävare från Hitachi, vilket har visat sig vara ett strategiskt val.

– Med hjulgrävare kan det innebära längre sträckor, ibland 16 mil, och då är det enklare med bandgrävare att bara plocka upp den och kunna köra ut den till nästa ställe på en timme.

– Hjulgrävare är praktiska till det de är bra på, men ska du ut på exempelvis en åker och det är lite surt, då är bandare att föredra.

Mikael Olsson, maskinförare på Gotlands gräv o schakt, bekräftar att bandgrävaren från Hitachi är en bra maskin. 

– Vi har en privat serviceman för Hitachi här på Gotland, vilket är jättebra. Maskinen har gått nästan 6 000 timmar nu och fungerar fortfarande utmärkt.

Olsson, som både är anställd och driver eget företag vid sidan av, berättar att han i nuläget föredrar att vara anställd framför att driva eget på heltid.

– Det är lättare att vara anställd än att vara egen, eftersom det innebär mindre jobb och ansvar. Jag övervägde att köpa en ny grävmaskin, men det är stora kostnader och skulder som kommer med det, och osäkerheten kring tillgången på jobb gör att det känns tryggare att vara anställd just nu, säger han.

På arbetsplatsen utför teamet en infiltration och installerar en ny pumpstation som ska serva sex hushåll. De byter även ut en trekammarbrunn och har gjort en bädd bakom husen.

– Vi har en 40 kvadratmeter stor bädd här som vi jobbar med idag, och vi lägger även en 63-slang till infiltrationen.

Att vara maskinförare innebär en varierad arbetsdag, något Olsson uppskattar.

– Dagarna är aldrig likadana, och vi gör allt från att gräva husgrunder till att rensa avlopp och dränera. Det är skönt att få göra lite av varje. Företaget har haft mycket att göra på Heidelberg Materials, men annars är variationen stor.

Olsson har varit involverad i företaget sedan 2017 och har arbetat som maskinförare sedan 2003.

– Det bästa med att köra maskin är att skapa saker och se resultatet av ens arbete. Det är speciellt roligt med avloppsarbeten och dräneringar.

På frågan om samarbetet med kollegorna svarar Olsson att det fungerar mycket bra.

– Vi har en bra jargong och stämning på jobbet, vilket gör att dagarna går snabbare och roligare. Det är viktigt att kunna ha lite roligt och bråka på ett lagom sätt för att hålla humöret uppe, säger han.

Projektet utanför Visby har haft sina utmaningar, framförallt med många kablar och rör i marken som de måste undvika att skada.

– Det är mycket kablar och annat i vägen, så det gäller att vara noggrann. Man får också samarbeta nära markgubben för att se till att vi inte skadar några rör.

Mikael Hansson, anläggare på Gotlands gräv o schakt, har drivit jordbruk i 30 år.

– Efter 30 år som jordbrukare sålde jag av allting. Nu jobbar jag som anläggare och trivs bra med att jobba praktiskt. Mycket samarbete med Micke som kör maskin blir det, säger han.

Trots utmaningarna ser teamet fram emot att bli klara med arbetet till vecka 27, där en veckas semester väntar.

– Vi har varit här sedan förra veckan och siktar på att bli färdiga till semestern. Det är mycket att göra, men jag är säker på att vi kommer att klara det, säger Mikael Olsson.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096