23948sdkhjf

Klara, färdiga, batteri?

Batterier betraktas som dyra och bökiga, många tar därför den enklaste vägen när maskinerna ska elektrifieras. Vi har talat med batteriexperter som ser stora vinster i att tänka ett varv extra i stället.

De fossildrivna maskinerna är jagade byten numera, allt fler tillverkare behöver minska sitt koldioxidavtryck för att bidra till den gröna omställningen och den givna lösningen är ofta att byta ut förbränningsmotorn mot en elmotor och bränsletanken mot ett batteri.

– Intresset för elektrifiering har ökat snabbt, de tillverkande företagen ser att man kan vinna mer än miljö, elektrifierade produkter ger ofta nya funktionaliteter med mindre buller och bättre prestanda, säger Magnus Persson, Briggs & Strattons försäljningschef för norra Europa.

Varumärket Vanguard är en del av Briggs & Stratton, med fokus på batterier och energilösningar. Företaget har två amerikanska fabriker för detta, målet är att kunna öppna en anläggning även i Europa när man fått upp försäljningsvolymerna.

– Vi har varit aktiva i Europa i 3-4 år på en kommersiell skala, vi vill gärna satsa mer här, förklarar Paul Bramhall, som ansvarar för elektrifieringsfrågorna på Briggs & Stratton.

Företagets batterilösningar riktas mot ett mellansegment, det handlar till exempel om batterier till kompaktorer, betongblandare, produkter för rivning och demolering och andra mindre maskiner.

– Vi vill inte arbeta med handhållna verktyg och under en överskådlig framtid kommer det inte att bli aktuellt med större entreprenadmaskiner heller, säger Paul Bramhall.

Han noterar att det finns gott om tillverkare inom midsegmentet och förklarar att Briggs & Stratton upplever att tillverkarna ofta har goda kunskaper om hur man tar fram konventionella produkter som drivs av förbränningsmotorer, men att kunskapsnivån är betydligt lägre när det gäller elektrifierade produkter.

– Det är inte bara att lyfta ur förbränningsmotorn och dieseltanken, och sätta dit en elmotor och ett batteri. Det krävs mycket mer än så.

Paul Bramhall betonar att maskinens övriga komponenter måste passa ihop med den nya drivkällan.

– Alla delar måste fungera tillsammans, annars blir det ineffektivt.

Batterier är inte billiga, procentuellt sett utgör de en stor del av maskinens totala pris. Det gäller dock att ta med även andra faktorer i beräkningen – till exempel hur länge maskinen kan köras och hur lång tid det tar att ladda batteriet.

– De mindre batterierna är billigare och kunderna graviterar därför mot dem, men det kanske inte alltid blir den bästa lösningen, kommenterar Paul Bramhall.

Med mindre batterier som måste laddas ofta, förlorar man värdefull arbetstid, det kan också upplevas som bökigt, förklarar han.

– Det kan därför vara bättre att välja ett större batteri.

Anders Olsson, grundare och vd på Hudiksvallsbaserade EqLab AB, tampas med just den här typen av frågeställningar.

EqLab saluför egna produkter, inte minst den helt nya powerbanken som ni kan läsa om här. Anders Olsson arbetar dock också på konsultbasis för att hjälpa tillverkare att elektrifiera sina produkter.

– EqLab kan hjälpa företag att kickstarta sin elektrifieringsresa, så att de kan spara pengar i slutänden, säger han.

Efter att ha arbetat med batterier i många år ser han ett uppsving på sistone, han identifierar också ett stort behov av kunskap.

– Som jag ser det är vi i en lärande fas, många företag tar fram elektrifierade prototyper, de vill visa att de är med i matchen men det innebär ökade kostnader och det kan vara svårt att få fram kommersiella produkter.

Anders Olsson förklarar att batterierna må vara den stora utgiftsposten i eldrivna maskiner, men att många tillverkare inser att de egna produkterna inte var så effektiva i sitt originalutförande, och att man kan därför kan boosta produktiviteten rejält med rätt batteri och optimerade komponenter.

Paul Bramhall noterar att den som vill elektrifiera sina produkter har flera mer eller mindre bra alternativ att välja mellan.

– Man kan försöka få plats med elmotorn och batteriet i det befintliga utrymmet, då behöver man ofta krympa elpaketet och får en mindre effektiv lösning där man antingen behöver ladda oftare eller ha flera batterier som man byter mellan.

– Eller så kan man integrera maskinen så att man får bättre produktivitet och kan köra maskinen längre.

Paul Bramhall råder tillverkare som inte har skaffat sig rätt kunskaper själva att ta hjälp av tillförlitliga företag.

– Det blir billigare än att försöka själv och misslyckas, det kan också vara viktigt av säkerhetsskäl.

Mer läsning finns, till exempel om behovet av en batteristandrad. Länk till det finns här.

FAKTA Briggs & Stratton

Amerikanska Briggs & Stratton är världens största tillverkare av motorer för gräsmattor och trädgård, markvård och arbetsplatsutrustning.

Företaget tillverkar litiumjonbatterier, reservkraftsgeneratorer och energilagringssystem under varumärkena Briggs & Stratton, Vanguard, Ferris, Simplicity, Snapper, Billy Goat, Allmand, Branco och Victa.

Briggs & Stratton verkar i över 100 länder på sex kontinenter.

Källa: Briggs & Stratton

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113