23948sdkhjf

Initiativ ska påskynda konvojer

Scania deltar i världens första gränsöverskridande lastbilskonvojer.
Tisdagen den 29 mars startar tre extra långa lastbilar från Scanias fabrik i Södertälje för att köra i tät konvoj till Rotterdam. Initiativet, the European Truck Platooning Challenge, kommer från EU:s ordförandeland Nederländerna för att påskynda utvecklingen med lastbilskonvojer. Konvojerna har en stor potential att öka säkerheten samt minska bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp från varje transport.

– European Truck Platooning Challenge är en mycket god möjlighet för oss öka medvetenheten i Sverige och Europa om de stora fördelarna med fordonskonvojer för att åstadkomma säkrare och mer effektiva transporter och för att förbättra flytet i trafiken, säger Jonas Hofstedt, chef för Scanias drivlineutveckling, i ett pressmeddelande.

– Med initiativet hoppas man också, enligt Jonas Hofstedt, på att öka förståelsen för att det krävs gemensamma standarder för olika stödsystem och för att det krävs gemensam europeisk lagstiftning som möjliggör konvojkörning i större skala.

Initiativet pågår för Scania mellan den 29 mars och den 6 april 2016. Det är det första mellanstatliga initiativet i sitt slag i världen. Mellan Södertälje och Malmö kommer de tre Scaniaekipagen att köras med en extra trailer så att totallängden blir 32 meter.

Minskad miljöpåverkan
Scania har gått i spetsen för nya koncept inom konvojkörning med lastbilskombinationer som kör med korta avstånd i led, så kallad platooning. Radar- och kamerabaserade säkerhetssystem i lastbilarna gör det möjligt att hålla kort avstånd till framförvarande fordon ända ned till tio meter.

Under de gångna åren har Scania i sina egna transporter tillämpat konvojkörning som visat att det är möjligt att uppnå en bränslebesparing på upp till 10 procent i verklig trafik genom minskat luftmotstånd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08