23948sdkhjf

Volvo säljer aktier i auktionsföretag

Säljer innehavet i Ironplanet. "Inga problem med en försäljning", kommenterar presschefen i Dagens Industri.
Börsnoterade Volvo är delägare i den heta auktionssajten Ironplanet som, Entreprenad Supply rapporterat om tidigare i veckan, säljs för 6,5 miljarder kronor till kanadensiska Ritchie Bros.

Volvo köpte in sig tillsammans med Caterpillar och får nu tillbaka fem gånger pengarna.

”Det är inget strategiskt innehav och vi har inga problem med en försäljning”, säger Kina Wileke, presschef på AB Volvo, till Dagens Industri.

Det visar sig att Volvo i 16 år varit aktieägare i ett amerikanskt internetföretag, men det är inte det interna riskkapitalbolaget Volvo Group VC som gjort affären utan VCE, Volvo Construction Equipment. Dåvarande vd:n Tony Hellsham satsade 5 miljoner dollar i Ironplanet i augusti 2000, som då startat auktioner för begagnade anläggningsmaskiner på nätet.

Han var i gott sällskap. Bland delägarna i Ironplanet som var med från starten finns också riskkapitaljättarna Accel och Kleiner Perkins – kända för sina investeringar i Facebook, Spotify, Google, Airbnb, Genentech, AOL och Amazon.

I fjol sålde Ironplanet anläggningsmaskiner för motsvarande 6,7 miljarder kronor. Hittills i år har auktionsomsättningen ökat med 41 procent.

Hur ägarandelarna ser ut i Ironplanet är inte offentligt. Volvo uppger sitt ägande till 3 procent för Di, vilket skulle betyda cirka 200 miljoner kronor. Det motsvarar fem gånger pengarna som Tony Hellsham satsade för nästan exakt 16 år sedan. Han fick för övrigt senare sparken som vd för VCE.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11