23948sdkhjf

Avtal är bra- samsyn bättre

| Av admin | Tipsa redaktionen

Vem ska stå för kostnaden när däcken på den nyinköpta entreprenadmaskinen slits i förtid? Vilket ansvar har maskinleverantören när kunden tycker att maskinen "känns" fel?

Då och då blir vi kontaktade av entreprenörer som blivit grymt besvikna på en nyinköpt maskin eller på bemötandet från det säljande företaget när klagomål framförts.

Läs också: Vem har rätt – säljaren eller köparen?

I en bransch där ett avtal ofta beseglas med ett handslag, eller ett okej i en telefonlur är det tufft att plötsligt förstå att man visserligen varit överens med sin kontraktspart, men att man inte är överens om vad man kommit överens om.

För en maskinentreprenör kan en stillastående eller dåligt fungerande maskin medföra både stora extrakostnader och uteblivna intäkter. Därför är det viktigt att maskinen fungerar som tänkt.

Därför är det också viktigt att specifikationerna stämmer överens med den tänkta arbetsuppgiften. Därför är det också viktigt att leverantören är medveten om hur maskinen ska användas och medverkar till att kunden får de tillbehör och den utrustning som passar de tänkta arbetsuppgifterna.

Så länge allt flyter på utan bekymmer är allt frid och fröjd. Men plötsligt går någonting sönder. Då kan det bli bekymmersamt. Är det en garantifråga? En försäkringsfråga? Är det förarslarv? Hur snabbt ska felet åtgärdas? Ska den trasiga komponenten lagas eller bytas ut? Vem betalar för eventuell ståtid?

Läs också: Ingen garanti för garanti

Frågorna kan bli många och tenderar att bli ännu fler desto högre belopp det står på prislappen. Om parterna inte kommer överens kan ett domstolsutlåtande vara ett alternativ, men det kostar tid, kraft och kan också bli en dyr historia.

Ett avsevärt snabbare alternativ som dessutom erbjuds till låg kostnad är det reklamationsråd bestående av personer med bred branschkunskap som startats av Maskinleverantörerna och Maskinentreprenörerna. Rådets ambition är inte att hitta en kompromisslösning, utan att faktiskt försöka utröna var de båda parternas ansvar ligger.

I en drömvärld är alla avtal glasklara, men även den privata vardagen är full av potentiella konflikter i samband med köp av bostad, bil, telefonabonnemang, tevekanaler, mat, varor.

Kommer inte morgontidningen i tid blir frukosten lite tråkigare, men antingen blir tidningen oläst eller också köper jag den på vägen till jobbet. Om den nya möbeln saknar skruvar vid monteringen får jag väl vänta tills jag ordnat nya skruvar.

Läs också: CE-märkning är ett krav

Det mesta är hanterligt, men en entreprenadmaskin är dels betydligt mer komplex, dels blir följden än mer komplicerad eftersom en stående eller krånglande maskin inte bara kostar att reparera utan också omöjliggör förväntade intäkter.

Reklamationsrådet är nu inne på sitt fjärde verksamhetsår. Hittills har 29 ärenden hamnat på rådets bord.

Det kan sättas i relation till de cirka 14 000 entreprenadmaskiner som sålts under åren 2006-2009. Det finns säkerligen ett mörkertal, men i praktiken är det så här långt ungefär två affärer av tusen där konflikten är så allvarlig att den förts vidare till rådet.

Det torde tyda på att moralen ändå är förhållandevis hög i samband med maskinköp. För den som drabbas kan följderna trots det bli synnerligen besvärande.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Säkrare kranlyft med AI

NCC har identifierat tunga lyft med kranar som ett högriskområde. Därför samarbetar företaget nu med bland annat Edins Byggkranar och Microsoft för att testa möjligheterna att öka säkerheten med hjälp av AI-teknik.

Hög tid för optimerad sprängning under jord

Sprängningsprocessen i underjordsgruvor ska bli både säkrare och mer produktiv. Det lovar Epiroc och Orica som nu inlett ett samarbete i syfte att utveckla ett semiautonomt sprängladdningssystem.

Prestigefullt pumpuppdrag

Ännu ett klartecken för utbyggt slutförvar

Nu har även Mark- och miljödomstolen tillstyrkt SKB:s ansökan om att bygga ut det existerande slutförvaret för låg- och medelaktivt drift- och rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken, SFR, i Forsmark.

Fjärrstyrda lastare kan revolutionera virkeshantering

Fjärrstyrda lastmaskiner kan effektivisera arbetet på virkesterminaler. Den övertygelsen står bakom ett utvecklingsprojekt där bland annat Mittuniversitetet, Volvo och SCA samarbetar med målet att samma operatör ska kunna ta hand om lastning och lossning på flera virkesterminaler.

Nyhetsbrev

Peab helägare i stombyggare

Smidmek, som redan är en väsentlig del i Peabs utbud av bland annat förtillverkade stommar i stål och betong ägs nu i sin helhet av Peab.

Arkiv

Forskningsmiljoner till byggsäkerhet

Jan Johansson, vid Luleå tekniska universitet, tilldelas 3 277 000 kronor av Afa Försäkring för att kartlägga internationell forskning inom säkerhet kopplad till byggverksamhet, erfarenheter från säkerhetsparker och säkerhetsarbete i svensk byggindustri.

Reportage
Rör med restriktioner

Finsk importör tar över Beck Maskin i Sverige

Beck Maskins svenska verksamhet får finsk ägare. Det är maskinimportören KH-Koneet Group som tecknat avtal om förvärv av samtliga aktier i Beck Maskin Sverige AB.

Magni saluförs av Kranlyft i England

I april blev Kranlyft exklusiv distributör för Magnis produkter på den svenska marknaden. Sedan 1 november har uppdraget utvidgats till att även omfatta södra England.

Säkrare i gruvan med sydafrikansk hjälp

Gruvbrytning och tunneldrivning under jord ska bli ännu säkrare i Sverige, lovar Epiroc, som nu lanserar sydafrikanska New Concept Mining på den svenska marknaden – ett nyligen förvärvat företag som specialiserat på främst bergförstärkning i tuffa miljöer.

Reportage
"Det är en helt fantastisk spont"

Den färgsprakande skyskrapan drar blickarna till sig. Frågan är dock om inte grunden är minst lika intressant.

Koldioxidfri cement

Budet på Cramo är holländskt

Reportage
Motsatsernas maskin

Pontus Eriksson trivs i sin lilla men urstarka och skräddarsydda storstadsmaskin – den kritvita Hydreman har bland annat fått lastbilstuta, specialstol, klädd hytt och inbyggd ”dammsugare”.

Professor prisas för autonoma drönare

Slarv dödar på bygget

Slarv är den enskilt viktigaste orsaken till olyckor på byggarbetsplatserna. Det anser sju av tio chefer inom stadsbyggnad, enligt en färsk Novus-undersökning som utförts på uppdrag av Byggcheferna.

Det fastnade ni för i veckan

Branschen fick sina fiskar varma. det tisslades om uppköp och det byggs och renoveras samtidigt som konkurserna ökar-- mycket att läsa på entreprenad.com alltså, men vad lästes allra mest? Svaret finns här!

Cramo förhandlar med ny ägare

Cramos ägare står inför ett intressant dilemma. De har att ställning till ett uppköpsbud från en icke namngiven aktör som uppenbarligen vill växa snabbt i bland annat norra Europa.

Olofsfors prisade på hemmaplan

Inlandsbanan testas för tunga transporter

Nu ska förutsättningarna för fossilfria transporter av kalk och makadam mellan Orsa och Gällivare utredas gemensamt av LKAB och Inlandsbanan.

Sista versen närmar sig för BT Kemi

Vecka 47 inleds arbetet med att sanera det södra BT Kemi-området. Inledningsvis hämtas jord- och betongprover från det förorenade området. Resultatet av testerna ska göra det möjligt att skräddarsy en saneringsanläggning för de förorenade massorna.

Redskapstillverkare gör gemensam sak

Siljum Mekan och Götene Ufo är sedan 1 november helägda av det nybildade holdingbolaget Guse som ägs gemensamt av de tidigare ägarna till de två redskapstillverkarna.

Volvos ellastare på tysk kundtest

I 34 år har Leick Baumschulen varit kund hos Volvo CE. Företaget har sin bas inte mer än en halvtimme från den fabrik i Konz där Volvos eldrivna hjullastare ska börja produceras i mitten av 2020. Dessutom testkör nu Leick som första företag i världen den kommande lastarmodellen.

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Hon blir ny kommunikationschef på WSP

Hon är Hydroscands nya vd och koncernchef

Svevia bygger i Norrköping

Fler slangbussar i Stockholm

SSM internrekryterar vd

Han tar över vd-stolen i Xylem Sverige

Ledare: Prislapp med frågetecken

Utbyggt slutförvar i Forsmark godkänt

Han tar över som Sandvik-chef

Våtmarker återställs

Hydroscand lanserar e-handel i Sverige

Se alla Företagens egna nyheter

Behöver du uppdatera dina bakljus?

Lys upp din vardag

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Personlarm GSM/GPS

Vinga - robust varningsljusramp

Håll dina extraljus fräscha

Idrott ska inte vara en klassfråga!

Akustisk backvarnare

KIPP ställer ut på Elmia Subcontractor 12-15/11

Skydda ditt startbatteri

Pontus Överhem – chef för nytt affärsområde på Linotol

Ljustest - Vi har två vinnande ljusramper

Enkelt att uppgradera extraljus till LED-ljus

Utmärkt elektriskt skydd - Vulktejp

Starthjälp Startbooster

Kipp pratar om LONG-LOK

Vill du vinna en Linear 18 Elite?

Självsugande centrifugalpump för industrier

Känn dig tryggare på arbetsplatsen - Brandfilt från Nexa

Bli guidad i belysningsdjungeln

Buntband med ståltunga

Möt Metso på Euro Expo

Vilken extraljusramp passar dig och ditt fordon?

Sidomarkering och positionsljus

Lastmotstånd - koppla in LED

Sänd till en kollega

0.208