23948sdkhjf

Avtal är bra- samsyn bättre

| Av admin | Tipsa redaktionen

Vem ska stå för kostnaden när däcken på den nyinköpta entreprenadmaskinen slits i förtid? Vilket ansvar har maskinleverantören när kunden tycker att maskinen "känns" fel?

Då och då blir vi kontaktade av entreprenörer som blivit grymt besvikna på en nyinköpt maskin eller på bemötandet från det säljande företaget när klagomål framförts.

Läs också: Vem har rätt – säljaren eller köparen?

I en bransch där ett avtal ofta beseglas med ett handslag, eller ett okej i en telefonlur är det tufft att plötsligt förstå att man visserligen varit överens med sin kontraktspart, men att man inte är överens om vad man kommit överens om.

För en maskinentreprenör kan en stillastående eller dåligt fungerande maskin medföra både stora extrakostnader och uteblivna intäkter. Därför är det viktigt att maskinen fungerar som tänkt.

Därför är det också viktigt att specifikationerna stämmer överens med den tänkta arbetsuppgiften. Därför är det också viktigt att leverantören är medveten om hur maskinen ska användas och medverkar till att kunden får de tillbehör och den utrustning som passar de tänkta arbetsuppgifterna.

Så länge allt flyter på utan bekymmer är allt frid och fröjd. Men plötsligt går någonting sönder. Då kan det bli bekymmersamt. Är det en garantifråga? En försäkringsfråga? Är det förarslarv? Hur snabbt ska felet åtgärdas? Ska den trasiga komponenten lagas eller bytas ut? Vem betalar för eventuell ståtid?

Läs också: Ingen garanti för garanti

Frågorna kan bli många och tenderar att bli ännu fler desto högre belopp det står på prislappen. Om parterna inte kommer överens kan ett domstolsutlåtande vara ett alternativ, men det kostar tid, kraft och kan också bli en dyr historia.

Ett avsevärt snabbare alternativ som dessutom erbjuds till låg kostnad är det reklamationsråd bestående av personer med bred branschkunskap som startats av Maskinleverantörerna och Maskinentreprenörerna. Rådets ambition är inte att hitta en kompromisslösning, utan att faktiskt försöka utröna var de båda parternas ansvar ligger.

I en drömvärld är alla avtal glasklara, men även den privata vardagen är full av potentiella konflikter i samband med köp av bostad, bil, telefonabonnemang, tevekanaler, mat, varor.

Kommer inte morgontidningen i tid blir frukosten lite tråkigare, men antingen blir tidningen oläst eller också köper jag den på vägen till jobbet. Om den nya möbeln saknar skruvar vid monteringen får jag väl vänta tills jag ordnat nya skruvar.

Läs också: CE-märkning är ett krav

Det mesta är hanterligt, men en entreprenadmaskin är dels betydligt mer komplex, dels blir följden än mer komplicerad eftersom en stående eller krånglande maskin inte bara kostar att reparera utan också omöjliggör förväntade intäkter.

Reklamationsrådet är nu inne på sitt fjärde verksamhetsår. Hittills har 29 ärenden hamnat på rådets bord.

Det kan sättas i relation till de cirka 14 000 entreprenadmaskiner som sålts under åren 2006-2009. Det finns säkerligen ett mörkertal, men i praktiken är det så här långt ungefär två affärer av tusen där konflikten är så allvarlig att den förts vidare till rådet.

Det torde tyda på att moralen ändå är förhållandevis hög i samband med maskinköp. För den som drabbas kan följderna trots det bli synnerligen besvärande.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Volvo släpper sin hittills största grävare

Volvo fortsätter jobba sig uppåt i storlekarna. Senaste tillskottet i maskinutbudet är EC950F, en bandgrävare på drygt 90 ton som nu introduceras med steg V-motor och skopvolym på upp till sju kubikmeter.

Dags att utse Sveriges snyggaste entreprenadmaskin

Var finns Sveriges snyggaste entreprenadmaskin? Svaret ska ges på Svenska Maskinmässan på Solvalla 4 juni efter en riksomfattande tävling som nu utlyses av Leveranstidningen Entreprenad som låter sina läsare rösta fram den vinnande maskinen under våren.

Första penseldraget taget i 13-årigt ommålningsprojekt

Tidigare i dag drog Øresundsbrons anläggningsdirektör Bengt Hergart ett första penseldrag från den specialbyggda målningsplattform som är en förutsättning för att Öresundsbrons cirka 300 000 kvadratmeter stålfackverk ska vara täckt med ny målarfärg år 2032.

Swecon stöttar rally med nollvision

Swecon fortsätter sitt samarbete med Rally Sweden även i år. Bland annat har sex specialutrustade hjullastare med fokus på fossilfri drift tagits fram för att användas vid årets upplaga av det svenska rallyt i värmländska och norska skogar 13-16 februari.

Hon tar ledningen i Svenska Kraftnät

Nyhetsbrev

Peab bygger hotell i Örebro

Arkiv

AI ska förebygga olyckor på byggen

Störst ska bli större

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Här är vagnen som ska rädda den instängda gruvarbetaren

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Wester till Svevia

Buller ger Grundtuben stororder

I dagarna börjar Grundtuben bygga tre kilometer bullerplank längs Kontinentalbanan, något som innebär ett av företagets hittills största projekt.

Regummerat för mindre lastmaskiner

Lång sjöresa för hamnens jättekranar

I slutet av mars inleds installationen av ett par gigantiska containerkranar i Stockholm Norvik Hamn. 10 januari började kranarna sin resa från Shanghai och ska när hamnen öppnar sina portar i maj stå klara att matcha även de största fartyg som kan trafikera Östersjön.

Mer effekt trots kompakt format

Marion går i graven

Nu är Lady Marions saga all – i oktober fälldes bommen och nu väntar rivning.

Här är teknikprylarna gruvorna önskar sig

Debatt: ”Ta ansvar och ställ krav”

Säkerhet borde vara den enskilt viktigaste frågan för alla i entreprenad- och byggbranschen. Det hävdar Engcons grundare Stig Engström som anser att modet att satsa på ny teknik och ställa högre krav på varandra är nyckeln till säkrare och tryggare arbetsplatser.

Benny högg snabbt på ny grävargeneration

Eggvena Schakt blev med sin R924 WLC första svenska mottagare av en bandgrävare ur Liebherrs åttonde generation som premiärvisades på Bauma våren 2019.

Effektivare lyft i Södertälje Hamn

Södertälje Hamn har bytt ut de två äldsta av sina fem reachstackers. Operationell leasing och möjligheten att köra maskinerna på HVO var väsentliga inslag när ordern tecknades.

Peab bygger i Borås

Case första steg V-grävare i Norden

Borlängebaserade JN:s Entreprenadmaskiner har goda erfarenheter av Casegrävare. Det är en anledning till att företagets vd och ägare Jonny Nilsson valde samma fabrikat vid sitt senaste maskinförvärv som dessutom är Case första steg V-anpassade grävare som sålts i Norden.

Glädjebesked för Bergsskolan

Bergsskolan är tillbaka efter en tids frånvaro – fyra nya utbildningar dras igång i Filipstad till hösten.

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Trejon bygger för framtiden

Rototilt växer i USA och Kanada

Bygger ut djursjukhus 

NCC bygger i Västerås

ME vill ha konkreta ministerklappar

Sex skolor i väst

LE34 byter Sverige-chef

Han är Lännens nya Sverigechef

Hon tar över i Mistra

Se alla Företagens egna nyheter

Uppdrag Förbifart Stockholm för Linotol Armerad betong

Bakljus LED

Tävlingsprogram: Steel Race Reuse 2020

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Välkommen Daniel

BKT Tires är med och räddar regnskogen i Amazonas.

Blinto fortsätter expandera

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

Vi söker Ekonomiansvarig

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

För en säkrare arbetsplats

Så får du optimal uppsikt runt fordonet

Ett sortiment för allas behov

Håll våra vägar säkra

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Snowstar, lovande regummering för mindre hjullastare.

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Vi på KIPP Scandinavia önskar alla

God Jul önskar Gripen Wheels!

Byggföretag skapar ordning och reda med Tyringes BPA-tjänst

Dagens lucka - Maxtel extraljusramp

Gripen Wheels har däcken!

Dagens lucka - Behändig ficklampa

Sidostabila 24 lagers hjulgrävardäck nu hos Gripen Wheels

Opartiskt ljustest - Vi Bilägare

Sänd till en kollega

0.157