23948sdkhjf

Ingen garanti för garanti

En entreprenör köpte en maskin med två års garanti, efter ett år havererade en larvmotor och maskinen lämnades in på samma verkstad som lämnat ut maskinen. Då gällde inte garantin. Reklamationsrådet reder ut varför.

Reklamationsrådet, som har till uppgift att lösa tvister mellan maskinköpare och maskinsäljare, fick härförleden ett garantiärende på sitt bord.

En entreprenör hade köpt en maskin, enligt Maskin 03, via maskintillverkarens svenska generalagent och med en utlovad garantitid på två år eller 2 000 driftstimmar.

Maskinen ställdes i ordning och levererades av en för kunden välkänd mekaniker som var anställd hos en av generalagentens dåvarande återförsäljare.

Efter ungefär ett år blev det något fel på ena larvmotorn. Ägaren transporterade maskinen till samma företag och samma mekaniker som ställt i ordning maskinen. Det var precis innan en storhelg och för att hinna beställa eventuella reservdelar monterades larvmotorn isär omgående. Det visade sig då att den var totalhavererad och eftersom det därför kunde bli ett garantiärende transporterades maskinen till en av generalagentens egna verkstäder.

Där fick ägaren veta att garantin inte gällde. Generalagentens uppfattning var att garantin inte kunde komma ifråga eftersom det företag som mekanikern jobbade för inte längre var återförsäljare. Dessutom skulle tillverkaren, enligt generalagenten, aldrig godta att garantin gjordes gällande eftersom larvmotorn öppnats av en icke godkänd verkstad.

Ägaren å sin sida hävdade att han inte hade fått veta att mekanikerns företag förlorat sin status som återförsäljare och att han vid köpetillfället inte fått någon närmare information om hur man skulle förfara vid garantifall.

Han var dock i akut behov av sin maskin och gav generalagenten i uppdrag att snarast reparera den. Frågan om garantin gällde eller inte fick vänta, maskinen lagades och ägaren fakturerades för reparationen.

Fallet blev sedan en fråga för Reklamationsrådet, som konstaterar att det inte räcker att hävda att ett fel uppstått inom garantitiden för att få felet åtgärdat utan kostnad. Rådet noterar att köparen/ägaren, enligt punkt 20 i Maskin 03, inom skälig tid efter det att han märkt eller borde ha märkt ett fel på varan, ska meddela säljaren detta och att reklamationen ska göras i enlighet med garantivillkoren.

– För att kunna fastställa om felet faller inom garantiåtagandet ska därför säljaren omedelbart få besked om att ett fel uppkommit för att därefter beredas möjlighet att med egen personal eller särskilt anlitad sådan och med egen utrustning kunna fastställa skadans art och uppkomst, säger Lars-Erik Ljungberg, sekreterare på Reklamationsrådet.

Om denna undersökning visar att felet omfattas av garantin och ska repareras av säljaren ska köparen dessutom ställa maskinen till säljarens förfogande, påpekar rådet.

– Reparationen kan sedan utföras antingen av säljarens egen verkstad eller av en av denne anlitad verkstad. Det är dock säljaren som bestämmer vem som ska utföra reparationen.

I just detta fall var det angeläget för ägaren att få felet åtgärdat snabbt, rådet har också viss förståelse för att ägaren antagligen trodde att det företag mekanikern jobbade för fortfarande var godkänt av generalagenten. Faktum kvarstår dock, konstaterar Lars-Erik Ljungberg.

– Det har ändå ankommit på ägaren att i den uppkomna situationen omgående reklamera felet till generalagenten och sedan invänta vidare instruktioner från generalagenten om hur man skulle gå vidare. Detta gjorde inte ägaren utan han gav på eget bevåg en verkstad i uppdrag att reparera maskinen. Generalagenten miste därmed möjligheten att undersöka huruvida det rört sig om ett sådant fel som omfattas av garantiåtagandet eller om felet i stället kunde bero på felaktigt handhavande, bristande underhåll, etcetera.

Reklamationsrådet rekommenderade därför att ägaren inte skulle kunna åberopa garantin utan betala för det arbete som generalagenten utfört.

– Nu slutade det dock lyckligt i alla fall i och med att tillverkaren godkände reklamationen och därmed behövde ägaren bara betala frakten för sin maskin till återförsäljarens verkstad, säger Lars-Erik Ljungberg.

———————————————————————————————Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109