23948sdkhjf

Stefan siktar mot stjärnorna

En ung mans önskan att slippa jobba inomhus gick inte i uppfyllelse. Men Stefan Fransson är nog nöjd ändå, med 45 anställda, 50 maskiner och mycket jobb i en stad som sjuder av byggprojekt.

Umeå. Stefan Fransson valde fel väg. Av någon outgrundlig anledning utbildade sig ynglingen, som tidigt fått smak för maskiner på föräldrarnas jordbruk, till programmerare av CNC-styrda maskiner. Men han insåg snabbt sitt misstag.

- Jag gillade inte att jobba inomhus så efter lumpen pratade jag med brorsan om vi inte kunde testa att jobba med maskiner.

Broder Jan var inte nödbedd, och 1989 bildades Grus Schakt när de två bröderna köpte en Volvo L70, installerade sig på föräldrarnas gård i Strängnäs knappt två mil söder om Umeå och började ragga jobb.

- Han jobbade kvar i jordbruket medan jag körde, men till slut fick vi så mycket jobb att vi köpte en L90 och började köra båda två, minns Stefan Fransson.

De företagande bröderna fick vind i seglen redan från början, i början av 1990-talet kammade de hem ett vägjobb tillsammans med Kaj Johanssons Åkeri och fick lov att anställa fyra personer för att hinna med.

Korna var redan utsparkade från ladugården som i stället fylldes av maskiner när gården omvandlades från jordbruk till entreprenadfirma med både verkstad och kontor och jobben fortsatte att trilla in.

1994 fick Grus Schakt sitt största uppdrag dittills när Siab skulle bygga ut Volvo Lastvagnar i Umeå och personalstyrkan fördubblades till åtta. År 2000 köpte de så upp Bröderna Lundgrens Entreprenad och personalantalet dubblades återigen när 20 blev 40, en siffra som i dag är uppe i 45.

Renhållning

Nu hade Grus Schakt vuxit ur familjegården, företaget övergav Strängnäs och flyttade hela verksamheten in till stan, där företaget nu huserar i fräscha lokaler på Västerslätt.

- Lagårn blev för liten, ler Stefan Fransson.

I och med förvärvet av Bröderna Lundgrens breddades också verksamheten. Tyngdpunkten ligger alltjämt på mark- och anläggningsjobb men Bröderna Lundgrens hade specialiserat sig på renhållning, uppdrag som Grus Schakt byggt vidare på.

Stefan Fransson löste ut sin bror ur firman 2006 och är sedan dess ensam ägare och vd. Han beskriver dagens verksamhet som rätt blandad.

- Huvudsysslan är mark och anläggning, men vi gör allt möjligt.

Renhållning, snöröjning och maskinuthyrning är stadiga ben att stå på.

- Vi sopar gator och torg åt Umeå kommun och röjer snö åt privata fastighetsägare, säger Stefan Fransson.

50 maskiner

Den 50 enheter starka maskinparken innehåller allt från höglyftare till sopmaskiner. Firman har 23 Volvohjullastare i storleken 5-35 ton. Grävmaskiner finns i storlekarna 1,8-50 ton, firman har både bandgrävare och hjulgrävare av märkena Caterpillar, Komatsu, Liebherr och Hyundai.

Tolv sopmaskiner står för renhållningen och några av dem förses också med sandaggregat så att de kan jobba även vintertid.

En bandschaktare (D6) och en 20-tonsvält finns också i maskinparken som dock bara rymmer en dumper.

- Vi har en Volvodumper och hyr in fler när det behövs, säger Stefan Fransson.

Företaget har också några lastbilar, däribland fyra anläggningsbilar som hålls sysselsatta i företagets egna projekt.

- Vi har också en kranbil som går för Umeå kommun och en som går för Umeå Energi, säger Stefan Fransson.

Alla maskiner repareras och servas av två heltidsanställda mekaniker i den egna verkstaden på Västerslätt.

- Vi lejer dock ut en del service till återförsäljarna, säger Stefan Fransson.

Byggena duggar tätt

Både 2005 och 2007 uppmärksammade Dagens Industri Grus Schakt som ett snabbväxande ”gasell-företag”. Firman omsätter i dag cirka 50 miljoner kronor om året och Stefan Fransson filosoferar inte särskilt över om det är en lagom siffra eller inte.

- Du vet ju hur det är i den här branschen, det beror alltid på hur det ser ut och vilka jobb man får, sedan är det bara att rätta sig efter det, man måste vara flexibel.

Han är dock inte särskilt orolig för jobbingången framöver.

- Det har alltid varit bra med jobb i Umeå, det byggs fortfarande otroligt mycket och mer blir det, säger Stefan Fransson.

Kommunen har visionen att nå 200 000 invånare och planerar för både hyreshus och bostadsrätter lite här och var. Byggplanerna inför 2014, då Umeå är en av Europas kulturhuvudstäder, är också fullspäckade.

- Vi hoppas förstås på Norrbotniabanan, sedan blir det nog skapligt med jobb till kulturhuvudstadsåret, säger Stefan Fransson.

Större projekt

I fjol bärgade företaget sitt största uppdrag någonsin – att stå för maskiner och förare när Skanska bryter 4,5 kilometer ny väg genom I20-skogen.

- Vi har kört mycket på timme åt NCC och Skanska men aldrig åtagit oss ett jobb av den här digniteten tidigare, vi är underentreprenör åt Skanska, säger Stefan Fransson.

Men erfarenheten har gett mersmak.

- Vi tänker försöka utveckla den biten.

Stefan Fransson kan se tillbaka på de dryga två decennier som gått sedan starten och konstaterar att företaget mångdubblats. Hans egen kamp för att slippa jobba inomhus kan dock inte beskrivas som annat än förlorad.

- Jag har inte kört maskin sedan 2007, det är vd:ns lott, säger Stefan Fransson.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095