23948sdkhjf

Rask utfordring med fiffig lösning

| Av Monica Almgren | Tipsa redaktionen

När redskapsbäraren kommer farande och ställer ner den sälgfyllda containern är det lunch för fyrbenta vännner. Under våren beställde Skansen två Ville 655c som samverkar med skräddarsydda behållare för att kunna transportera mängder av material inom parken.

Dagen innan Sveriges stora högtidsdag Nationaldagen, där djurparken och museet Skansen är centrum för firande, lyser solen från en himmel täckt av sommarlätta moln. Strax innanför Skansens ingång finns uppställningsplatsen för avdelningen anläggning med maskiner, redskap och tillbehör. Här kan man botanisera i flera fiffiga lösningar som en flismaskin.

– När vi fäller träd flisar vi det och återvinner till strö för djuren. Det är mysigt för dem att gå på, säger Björn Hellström, en av fem anställda.

Vidare finns en specialtillverkad liftkorg att transportera hö till djuren i, liksom en frammonterad vägsladd från Emas Burkés Trading att jämna ut gruset på vägar med. Men mest finns det containrar, sammanlagt har Skansen ett 50-tal med och utan lock, varav 30 är på en kubik och resten är mindre. Var och en är skräddarsydd för att kunna ställas vid djurens utrymmen och andra platser som upplag för kompost, ved med mera.

– Viktigt för oss är då att ha maskiner som kan hantera containrarna. Ville har en bra tiltvinkel vilket innebär att när containrarna tippas rasar allting ur på en gång och man slipper stå och skaka.

– Detta snabbar upp jobbet och är även skonsamt mot containrarna ur slitagesynpunkt.

Ett annat skäl till att Skansen föredrar redskapsbärare istället för hjullastare är att personalen tycker att de har en behaglig väghållning.

– Maskinerna har stora hjul och går snällt på vägen. Vår erfarenhet av alternativet hjullastare är att de gungar mer. Valet stod mellan Lundberg och Ville. Nu får vi en stadig och inte skumpig färd. Det känns viktigt eftersom varje maskin säkert kör flera mil varje dag, säger Björn Hellström.

Kollegorna Anders Johnson och Alexander Jansson nickar instämmande.

Det finns en tredje entreprenadmaskin på Skansen och det är en trotjänare 54 Transpro från Belos. För dagen är det Anders Johnsson som spakar den lilla hjullastaren på drygt 1,3 ton, drygt 2,6 meter lång och knappt 1,2 meter bred.

– Vi använder hjullastaren mest för att liksom med redskapsbärarna bära material men också för snöröjning.

Sopor och gödsel är vardag bland det som transporteras men det är också mycket annat material exempelvis asfaltsbitar. Ny asfalt behövdes utmed en vägsträcka och anläggningskillarna bröt upp och tog bort 4-5 centimeter av en gamla asfalten. Ny asfalt ombesörjde Kardevall Asfalterar i Vallentuna. Så många transporter som möjligt försöker man uträtta innan klockan tio då besökarna kommer. Djurmat hanterar avdelningen inte, utan elbilar ser till att mätta de vilda vännerna.

Skansens anläggare rycker in där det behövs och det handlar ibland om lite större jobb som att bygga om vägar, anlägga gräsmattor och mycket mer. Under våren byggdes nya Lillskansen och då anlade gänget grunden till voljären. Ett specialuppdrag var att hämta 40 ton kalksten från Gotland till kaninernas hem.

– Det var en ursprunglig känsla att åka iväg och hämta denna sten för att bygga upp ett typisk håla med olika gångar, säger Anders Johnson.

Kumerius Mekanik med tre anställda i Brottby har tillverkat alla Skansens containrar. Företagets affärsidé är nykonstruktioner och reparationer av smide. Verkstaden utför också full service och reparationer på lyftbord av alla märken samt även nyinstallationer och är återförsäljare i Stockholm för Edmolift. Det innebär också att man säljer reservdelar och tillbehör den härnösandska tillverkarens lyftbord samt servar med installation i Stockholm och Mälardalen. Kumerius räknar med att ha tillverkat 250 containrar genom årens lopp och köpare av containrarna är också kyrkogårdar, en del trädgårdsföretag och parkförvaltningar som till exempel Stockholms stad.

– När man gräver gravar lastar man upp jorden i containrarna så att all jord är borta under begravningen. Då ser det fint och fräscht ut under ceremonin. Efteråt återanvänds jorden och gravarna skottas igen, säger Torbjörn Kumerius, vd.

Containrarna är kundanpassade och skräddarsydda efter enskilda kunders önskemål. De har tillverkats med hänsyn till tipp- och tiltvinklar i förhållande till Villemaskinerna. Längst fram är det en liten skärning så att containrarna verkligen töms på allt innehåll. Bak är krokar fastsvetsade.

– Krokarna är anpassade till redskapsbärarnas snabbfästen vilket gör att det utan problem går att kroka i containrarna, säger Torbjörn Kumerius.

Materialval spelar också en betydande roll.

– En del behållare är tillverkade i rostfritt stål för att kunna klara fuktigt material som exempelvis dynga. Det behövs för annars äts de snabbt upp och rostar igen, säger Torbjörn Kumerius.

Behållarnas vikt var en annan viktig aspekt att ta hänsyn vid tillverkningen.

– Egenvikten ska vara så låg som möjligt så att de kan ta går att ta så mycket material som möjligt.

Strävan efter låg vikt har lett till att man valt att gå ner i tjocklek för det vanligt förekommande stålet 355.

– Nu handlar det om 2-3 millimeter tjockt och istället väljer vi att lägga förstärkning runt kanterna.

Hur lång tid tar det att tillverka behållarna?

– Det tar ett par dagar. Mesta jobbet utförs innan. Att tänka ut hur de ska konstrueras, säger Torbjörn Kumerius.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Epiroc satsar vidare i Örebro

Epiroc kompletterar sin produktionsanläggning för utrustning avsedd för ovanjordsborrning i Örebro med cirka 10 000 kvadratmeter. Arbetet inleds i år med beräknat färdigställande 2021.

Jaguar läxar upp Oxford

Jaguars eldrivna I-Pace är ingen bil enligt Oxford English Dictionary. Det uppskattas inte av den brittiska biltillverkaren som bestämt hävdar att en bil kan vara eldriven och att det är något gammalmodigt att hålla fast vid att en bil i regel ska drivas av förbränningsmotorer

Reportage
Hårda bud i Småland

Andreas Hagman ser om sitt hus – inga kontrakt skrivs på utan indexreglering och kunder som hotar att gå till ”någon annan” när priserna höjs får gärna gå. – Vi måste stå på oss.

Hon får strategiansvar i Veidekke

Ökat intresse för Komatsu i Värmland

För ett par år sedan förvärvade Söderberg & Haak en anläggning i Skåre, strax utanför Karlstad. Enligt företagets vd Jonas Jaenecke har det i hög grad påverkat det lokala intresset för Komatsus maskiner – och nu börjar det komma igång på allvar.

Nyhetsbrev

Nu skärps kampen mot tappade redskap

Inga fler tappade skopor är budskapet när nu Maskinia och Sundahls Maskinaffär väljer att utrusta sina grävmaskiner från Doosan respektive Atlas med Engcons alternativ till säkert redskapsfäste samt ett standardiserat låssystem.

Arkiv

”Det här är en måste-maskin”

JCB har för första gången tagit fram en roterande teleskophanterare, en maskin som ska fylla många funktioner, den ska kunna göra både en teleskophanterares, en krans och en plattforms arbete.

Lättare att asfaltera i Skåne

Bioolja hamnade i fokus när Svevia invigde ett nytt asfaltverk i skånska Hurva. Dagen till ära serverades pommes frites som en påminnelse om att uppvärmningen i asfaltverket sker med hjälp av bioolja som bland annat är en restprodukt av olja använd vid fritering.

Uppsala säljer åter mark för bostadsrätter

300 000 skäl att fira i Norge

Hitachis kompakta grävmaskiner har fått ett rejält fotfäste i Norge. Därför är det föga förvånande att den 300 000:e kompakta grävmaskin som lämnat produktionsanläggningen i Japan hamnat hos en norsk kund.

70 år med mobila byggkranar

Det är nu nästan på dagen 70 år sedan Hans Liebherr fick sitt efterlängtade patent på mobila tornkranar. Därmed lades också en stabil grund till det som utvecklats till en av världens största tillverkare av entreprenadmaskiner.

Svenska maskiner på kartan

250 000 maskiner syns som prickar på JCB:s stora skärmar – telematiksystemet ska få dem att rulla bättre och tanken är att utveckla systemet, även i Sverige och det snart.

Söderberg & Haak på offensiven

"Vi flyttar nu fram positionerna i såväl norr som söder."

Tungviktare på höstmässor

För nio år sedan lanserade Maskinmekano ett lättflyttat och snabbetablerat sorteringsverk på lastväxlarram. På höstens svenska entreprenadmaskinsmässor i Umeå och på Ring Knutstorp presenteras en kompakt uppföljare med ökat fokus på miljön.

Göteborgsjärnväg flyttas till tunnel

Inom kort inleds den tredje och sista etappen i utbyggnaden av Hamnbanan på Hisingen. Efter färdigställandet 2024 är Trafikverkets förhoppning att mer gods till och från Göteborgs Hamn ska transporteras på järnväg i stället för på väg.

Huddig satsar hårdare i Östeuropa

Reportage
Skogens konung kör grävmaskin

Mörka vintrar och myggiga somrar. Att bygga skogsväg i Småland har sina sidor men Tomas Karlsson älskar sitt jobb ändå. – Det är skapandet som är kul.

Mer hållbart bränsle i skogen

80 procent mindre utsläpp av växthusgaser från drivmedel ska vara en värdefull effekt när nu Sveaskog tecknar avtal med Preem och Skoogs Bränsle om förnybart drivmedel.

Från tankesmedja till hållbarhetschef

Thomas Concrete Group shoppar i Tyskland

Koncernen har köpt en tysk sand- och grustäkt.

Byggpraktik för kvinnor

23 augusti arrangerar Riksbyggen, NCC och Arbetsförmedlingen en informationsträff för arbetslösa kvinnor i Karlstad med omnejd om möjligheten att få praktikplats på byggarbetsplatser.

Skanska – med bland jättarna

Skanska håller ställningarna som ett av världens största byggföretag. På den lista som sammanställts av brittiska International Construction ligger den svenska byggjätten kvar på fjortonde plats. Liksom tidigare domineras toppen av kinesiska byggare.

Bauma 2019
Eldrivet radarpar för gruvan

Även om eldrift blir allt vanligare bland mindre maskiner är det lätt att glömma att el varit ett vanligt alternativ för stora maskiner i många år. Liebherrs 210-tonnare R9200E måste definitivt betraktas som en av de större.

Allt fler kvinnor kör lastbil

Ny vd i Lambertsson

Fler kinesiska däck från Gripen Wheels

NCC bygger åt HSB

Här är gruvbolagets nye vd

Förbättrat resultat för Byggpartner

1

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

SLP rekryterar förvaltare

Svevias nya sydsvenska ballastchef

NCC bygger i Linköping

E12 byggs ut för 268 miljoner kronor

260 nya lägenheter ska byggas i Barkarbystaden

Se alla Företagens egna nyheter

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Blå spridarbelysning

Rött positionsljus med kromad sarg

Ny säljare - Södra Sverige

Flexible positioning drives and actuators

Nya sorteringsverket ECO3+ är grönt och tyst!

Ny, stark serie i Thermomurfamiljen

KIPP presenterar stödelement, positioneringselement och fästelement

Back-tv sats 7" - se fyra kameror samtidigt

Unikt kombinationsljus

Drivaxel till Peugeot 207

Ny drivaxel till Mazda 3

Bakljus - 40% rabatt

Kamerasystem för traktor och maskin.

Liten arbetsbelysning - även backlampa

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Maxtel Slim, extraljusramp

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Självsugande centrifugalpump för industrier

Arbetsbelysning LED - reducerat pris

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Huvudstrålkastare ABL 3830

Uppdaterad produktkatalog

Ny drivaxel till Hyundai och Kia

70 inspektionspunkter och 61 sidor rapport

Sänd till en kollega

0.183