23948sdkhjf

Rask utfordring med fiffig lösning

| Av Monica Almgren | Tipsa redaktionen

När redskapsbäraren kommer farande och ställer ner den sälgfyllda containern är det lunch för fyrbenta vännner. Under våren beställde Skansen två Ville 655c som samverkar med skräddarsydda behållare för att kunna transportera mängder av material inom parken.

Dagen innan Sveriges stora högtidsdag Nationaldagen, där djurparken och museet Skansen är centrum för firande, lyser solen från en himmel täckt av sommarlätta moln. Strax innanför Skansens ingång finns uppställningsplatsen för avdelningen anläggning med maskiner, redskap och tillbehör. Här kan man botanisera i flera fiffiga lösningar som en flismaskin.

– När vi fäller träd flisar vi det och återvinner till strö för djuren. Det är mysigt för dem att gå på, säger Björn Hellström, en av fem anställda.

Vidare finns en specialtillverkad liftkorg att transportera hö till djuren i, liksom en frammonterad vägsladd från Emas Burkés Trading att jämna ut gruset på vägar med. Men mest finns det containrar, sammanlagt har Skansen ett 50-tal med och utan lock, varav 30 är på en kubik och resten är mindre. Var och en är skräddarsydd för att kunna ställas vid djurens utrymmen och andra platser som upplag för kompost, ved med mera.

– Viktigt för oss är då att ha maskiner som kan hantera containrarna. Ville har en bra tiltvinkel vilket innebär att när containrarna tippas rasar allting ur på en gång och man slipper stå och skaka.

– Detta snabbar upp jobbet och är även skonsamt mot containrarna ur slitagesynpunkt.

Ett annat skäl till att Skansen föredrar redskapsbärare istället för hjullastare är att personalen tycker att de har en behaglig väghållning.

– Maskinerna har stora hjul och går snällt på vägen. Vår erfarenhet av alternativet hjullastare är att de gungar mer. Valet stod mellan Lundberg och Ville. Nu får vi en stadig och inte skumpig färd. Det känns viktigt eftersom varje maskin säkert kör flera mil varje dag, säger Björn Hellström.

Kollegorna Anders Johnson och Alexander Jansson nickar instämmande.

Det finns en tredje entreprenadmaskin på Skansen och det är en trotjänare 54 Transpro från Belos. För dagen är det Anders Johnsson som spakar den lilla hjullastaren på drygt 1,3 ton, drygt 2,6 meter lång och knappt 1,2 meter bred.

– Vi använder hjullastaren mest för att liksom med redskapsbärarna bära material men också för snöröjning.

Sopor och gödsel är vardag bland det som transporteras men det är också mycket annat material exempelvis asfaltsbitar. Ny asfalt behövdes utmed en vägsträcka och anläggningskillarna bröt upp och tog bort 4-5 centimeter av en gamla asfalten. Ny asfalt ombesörjde Kardevall Asfalterar i Vallentuna. Så många transporter som möjligt försöker man uträtta innan klockan tio då besökarna kommer. Djurmat hanterar avdelningen inte, utan elbilar ser till att mätta de vilda vännerna.

Skansens anläggare rycker in där det behövs och det handlar ibland om lite större jobb som att bygga om vägar, anlägga gräsmattor och mycket mer. Under våren byggdes nya Lillskansen och då anlade gänget grunden till voljären. Ett specialuppdrag var att hämta 40 ton kalksten från Gotland till kaninernas hem.

– Det var en ursprunglig känsla att åka iväg och hämta denna sten för att bygga upp ett typisk håla med olika gångar, säger Anders Johnson.

Kumerius Mekanik med tre anställda i Brottby har tillverkat alla Skansens containrar. Företagets affärsidé är nykonstruktioner och reparationer av smide. Verkstaden utför också full service och reparationer på lyftbord av alla märken samt även nyinstallationer och är återförsäljare i Stockholm för Edmolift. Det innebär också att man säljer reservdelar och tillbehör den härnösandska tillverkarens lyftbord samt servar med installation i Stockholm och Mälardalen. Kumerius räknar med att ha tillverkat 250 containrar genom årens lopp och köpare av containrarna är också kyrkogårdar, en del trädgårdsföretag och parkförvaltningar som till exempel Stockholms stad.

– När man gräver gravar lastar man upp jorden i containrarna så att all jord är borta under begravningen. Då ser det fint och fräscht ut under ceremonin. Efteråt återanvänds jorden och gravarna skottas igen, säger Torbjörn Kumerius, vd.

Containrarna är kundanpassade och skräddarsydda efter enskilda kunders önskemål. De har tillverkats med hänsyn till tipp- och tiltvinklar i förhållande till Villemaskinerna. Längst fram är det en liten skärning så att containrarna verkligen töms på allt innehåll. Bak är krokar fastsvetsade.

– Krokarna är anpassade till redskapsbärarnas snabbfästen vilket gör att det utan problem går att kroka i containrarna, säger Torbjörn Kumerius.

Materialval spelar också en betydande roll.

– En del behållare är tillverkade i rostfritt stål för att kunna klara fuktigt material som exempelvis dynga. Det behövs för annars äts de snabbt upp och rostar igen, säger Torbjörn Kumerius.

Behållarnas vikt var en annan viktig aspekt att ta hänsyn vid tillverkningen.

– Egenvikten ska vara så låg som möjligt så att de kan ta går att ta så mycket material som möjligt.

Strävan efter låg vikt har lett till att man valt att gå ner i tjocklek för det vanligt förekommande stålet 355.

– Nu handlar det om 2-3 millimeter tjockt och istället väljer vi att lägga förstärkning runt kanterna.

Hur lång tid tar det att tillverka behållarna?

– Det tar ett par dagar. Mesta jobbet utförs innan. Att tänka ut hur de ska konstrueras, säger Torbjörn Kumerius.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Mindre salt, mera gas – därför vann Svevia och Trafikverket

De blir Maskinias nya återförsäljare i Värmland

Rototilt värvar från Pon och Komatsu

Novemberkåsan rullar in hos Volvo

Häftiga högar, tunnlar och hopp. Det är en del av de svårigheter som kommer att möta deltagarna i Novemberkåsan, precis framför läktaren på Volvo CE:s demofält i Eskilstuna. Ambitionen är att kunna leverera en av de mest underhållande sträckorna i årets tävling.

WSP shoppar vidare – nu i Holland

Nyhetsbrev

Bättre trafiksäkerhet efter certifiering

2014 togs beslutet att inrätta en certifiering av vägmarkeringsmaterial för de nordiska länderna. En testomgång som inleddes i Danmark hösten 2015 visade att en stor del av materialen inte klarade ställda krav, något som förändrats radikalt sedan certifieringen infördes.

Arkiv

Fossilfri tank för alla

En mobil tankstation fylld med HVO ska minska utsläppen och öka effektiviteten på en av Linköpings största byggarbetsplatser. – Byggbranschen måste levla upp.

Östersund nästa för Entrack

Entrack slår nu upp portarna till sitt nyaste hämtlager som ligger nära E14 i Torvalla industriområde i Östersund.

2

Maskinstölderna fortsätter öka

Stölderna av entreprenadmaskiner och traktorer blir allt fler, enligt färsk statistik från Larmtjänst, som också konstaterar att nästan hälften av de efterlysta maskinerna hör hemma i Stockholms län.

Alla veckans vinnare

Det hände en hel del i veckan, och det klickades mycket på hemsidan. Mest av allt klickades detta – se topplistan för vecka 41!

Rototilts vd med i toppen

Årets företagare är utsedd.

Retsam miss fick svensken på fall

Det räckte inte hela vägen för de svenska förarna i Caterpillars EM-final för förare.

Tunnelbanan tidigareläggs

Lustigt hotell för 850 miljoner

NCC bygger nytt hotell på Liseberg – 457 rum och en anläggning som ska skilja sig rejält från vanliga hotell utlovas

Magnus fick bästa tiden

Dag två avklarad i Caterpillars förarmästerskap och särskilt en av de svenska förarna ligger bra till.

Hit och dit och upp och ner

Spikraka vägar, slingrande vägar, trädkantade vägar och den viktiga vägen till Gud – vägar har byggts på olika sätt under årens lopp.

Tungt beslut för Maskinexpo

"Det är blandade känslor"

Ny boss i norr

Gammal i gemet men ung i sinnet – Stavdal Region Nord får en regionchef som gillar att göra bra affärer.

Spännande i Spanien – så gick det för de svenska förarna

Caterpillars eget Europamästerskap är i full gång och tre skickliga svenskar har redan visat framfötterna.

Dyrt och svårt för småföretagen

Vägarna visar sin ålder

Riktigt gamla vägar har ofta små diken och låga vägkroppar, att renovera dem kräver därför god planering och ett försiktigt handlag.

Innovationspris till brandskydd i vägtunnlar

Ett brandbekämpningssystem som används eller planerar att användas vid bland annat Norra Länken i Stockholm, Förbifart Stockholm och Götatunneln i Göteborg tilldelas det europeiska innovationspriset Earto Innovation Award 2019.

Rosa maskinband tar strid mot cancer

Även i år kommer Olofsfors att auktionera ut ett par rosa skogsmaskinsband till förmån för cancerforskning. Det har företaget gjort sedan 2010, vilket hittills genererat närmare 800 000 kronor till kampen mot cancer.

”Lysande” sa Svevia

Ledare: Riv murarna till jobben

Bredd och spets lockade nya bossen

Växtlighet får plats i nytt bostadsområde

Sista etappen i Umeå

NCC bygger i Sundsvall

Välförsedd vindkraftpark

Intensivt driftuppdrag i södra Stockholm

Varbergstunneln närmare byggstart

Hultafors Group satsar amerikanskt

NCC bygger för 300 miljoner

Arbetsljus i miniformat

Se alla Företagens egna nyheter

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober 2019

Ett sortiment för allas behov

Ficklampa för explosiva miljöer

Skydda dig mot bränder!

Håll koll på maskinen med MetaTrak Fleet Management.

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober 2019

Det bästa blev ännu bättre - Nu lanseras nästa generation: Sandvik RDX5.

Nummerplåtsbelysing

Är du den vi söker?

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

En kompakt arbetsbelysning

Extraljusramp som smälter in i fordonets front

Metsos förvärv av McCloskey är klart

En säkrare arbetsdag för dig, medtrafikanter och medpassagerare.

Behöver du uppdatera dina bakljus?

En lysande liten nyhet

Anmäl dig till CERTEX nyhetsbrev

Blåspot till din truck ökar säkerheten

Produktnyhet Arbetsstyckestabilisator från KIPP

Liten rund innerbelysning

Snart på marknaden... Lazer Triple-R Elite 1250 smartview

Proffsig spänningsprovare

Ny serie av kraftfulla arbetsljusramper

Självsugande centrifugalpump för industrier

Håll dig och medtrafikanter säkra på vägen

Sänd till en kollega

0.175