23948sdkhjf

Rask utfordring med fiffig lösning

När redskapsbäraren kommer farande och ställer ner den sälgfyllda containern är det lunch för fyrbenta vännner. Under våren beställde Skansen två Ville 655c som samverkar med skräddarsydda behållare för att kunna transportera mängder av material inom parken.
Dagen innan Sveriges stora högtidsdag Nationaldagen, där djurparken och museet Skansen är centrum för firande, lyser solen från en himmel täckt av sommarlätta moln. Strax innanför Skansens ingång finns uppställningsplatsen för avdelningen anläggning med maskiner, redskap och tillbehör. Här kan man botanisera i flera fiffiga lösningar som en flismaskin.

– När vi fäller träd flisar vi det och återvinner till strö för djuren. Det är mysigt för dem att gå på, säger Björn Hellström, en av fem anställda.

Vidare finns en specialtillverkad liftkorg att transportera hö till djuren i, liksom en frammonterad vägsladd från Emas Burkés Trading att jämna ut gruset på vägar med. Men mest finns det containrar, sammanlagt har Skansen ett 50-tal med och utan lock, varav 30 är på en kubik och resten är mindre. Var och en är skräddarsydd för att kunna ställas vid djurens utrymmen och andra platser som upplag för kompost, ved med mera.

– Viktigt för oss är då att ha maskiner som kan hantera containrarna. Ville har en bra tiltvinkel vilket innebär att när containrarna tippas rasar allting ur på en gång och man slipper stå och skaka.

– Detta snabbar upp jobbet och är även skonsamt mot containrarna ur slitagesynpunkt.

Ett annat skäl till att Skansen föredrar redskapsbärare istället för hjullastare är att personalen tycker att de har en behaglig väghållning.

– Maskinerna har stora hjul och går snällt på vägen. Vår erfarenhet av alternativet hjullastare är att de gungar mer. Valet stod mellan Lundberg och Ville. Nu får vi en stadig och inte skumpig färd. Det känns viktigt eftersom varje maskin säkert kör flera mil varje dag, säger Björn Hellström.

Kollegorna Anders Johnson och Alexander Jansson nickar instämmande.

Det finns en tredje entreprenadmaskin på Skansen och det är en trotjänare 54 Transpro från Belos. För dagen är det Anders Johnsson som spakar den lilla hjullastaren på drygt 1,3 ton, drygt 2,6 meter lång och knappt 1,2 meter bred.

– Vi använder hjullastaren mest för att liksom med redskapsbärarna bära material men också för snöröjning.

Sopor och gödsel är vardag bland det som transporteras men det är också mycket annat material exempelvis asfaltsbitar. Ny asfalt behövdes utmed en vägsträcka och anläggningskillarna bröt upp och tog bort 4-5 centimeter av en gamla asfalten. Ny asfalt ombesörjde Kardevall Asfalterar i Vallentuna. Så många transporter som möjligt försöker man uträtta innan klockan tio då besökarna kommer. Djurmat hanterar avdelningen inte, utan elbilar ser till att mätta de vilda vännerna.

Skansens anläggare rycker in där det behövs och det handlar ibland om lite större jobb som att bygga om vägar, anlägga gräsmattor och mycket mer. Under våren byggdes nya Lillskansen och då anlade gänget grunden till voljären. Ett specialuppdrag var att hämta 40 ton kalksten från Gotland till kaninernas hem.

– Det var en ursprunglig känsla att åka iväg och hämta denna sten för att bygga upp ett typisk håla med olika gångar, säger Anders Johnson.

Kumerius Mekanik med tre anställda i Brottby har tillverkat alla Skansens containrar. Företagets affärsidé är nykonstruktioner och reparationer av smide. Verkstaden utför också full service och reparationer på lyftbord av alla märken samt även nyinstallationer och är återförsäljare i Stockholm för Edmolift. Det innebär också att man säljer reservdelar och tillbehör den härnösandska tillverkarens lyftbord samt servar med installation i Stockholm och Mälardalen. Kumerius räknar med att ha tillverkat 250 containrar genom årens lopp och köpare av containrarna är också kyrkogårdar, en del trädgårdsföretag och parkförvaltningar som till exempel Stockholms stad.

– När man gräver gravar lastar man upp jorden i containrarna så att all jord är borta under begravningen. Då ser det fint och fräscht ut under ceremonin. Efteråt återanvänds jorden och gravarna skottas igen, säger Torbjörn Kumerius, vd.

Containrarna är kundanpassade och skräddarsydda efter enskilda kunders önskemål. De har tillverkats med hänsyn till tipp- och tiltvinklar i förhållande till Villemaskinerna. Längst fram är det en liten skärning så att containrarna verkligen töms på allt innehåll. Bak är krokar fastsvetsade.

– Krokarna är anpassade till redskapsbärarnas snabbfästen vilket gör att det utan problem går att kroka i containrarna, säger Torbjörn Kumerius.

Materialval spelar också en betydande roll.

– En del behållare är tillverkade i rostfritt stål för att kunna klara fuktigt material som exempelvis dynga. Det behövs för annars äts de snabbt upp och rostar igen, säger Torbjörn Kumerius.

Behållarnas vikt var en annan viktig aspekt att ta hänsyn vid tillverkningen.

– Egenvikten ska vara så låg som möjligt så att de kan ta går att ta så mycket material som möjligt.

Strävan efter låg vikt har lett till att man valt att gå ner i tjocklek för det vanligt förekommande stålet 355.

– Nu handlar det om 2-3 millimeter tjockt och istället väljer vi att lägga förstärkning runt kanterna.

Hur lång tid tar det att tillverka behållarna?

– Det tar ett par dagar. Mesta jobbet utförs innan. Att tänka ut hur de ska konstrueras, säger Torbjörn Kumerius.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094