23948sdkhjf

Daniel går i fädernas spår

En dalmas och ett lastbilsmonterat grävaggregat blev startskottet 1956. I dag har Ericson i Lima 15 anställda och nio maskiner och den tredje generationen fortsätter att gräva sig från kust till fjäll.

Falun. När Daniel Bröyts farfar, Limabon Per Ericson, startade entreprenadföretag 1956 var namnet givet: Ericson i Lima.

Firman bestod inte av mer än ett lastbilsmonterat grävaggregat men det räckte gott för att börja anlägga skogsbilvägar i trakterna kring Lima.

När turismen sedan tog fart i Sälenfjällen på 1970-talet hölls enmaskinsägarens orderbok fylld i många år.

1979 tog sonen Olle över, även han fann rikligt med jobb i fjällen och så sakteliga växte enmansföretaget både på maskinsidan och på personalsidan. Man började åta sig egna entreprenader och när sonsonen Daniel tog över 2011 hade företaget 15 anställda (maskinförare och anläggningsarbetare), fem grävmaskiner (tre Caterpillar: 336, 320D, 320E, två Volvo: 240, ECR88), tre bandschaktare (Caterpillar: D6NLGP, D6RXW, D8T), en lastmaskin (Caterpillar 924) samt en lastbil.

I dag ser maskinparken precis likadan ut, förutom att lastbilen försvunnit.

Navet är fortsatt den lilla byn Lima och uppdragen man åtar sig är markentreprenader av allehanda slag som utförs inom radien Stockholm-Sälen-Göteborg.

– Men målet är att hålla oss inom Dalarna, säger vd och ägare Daniel Bröyt.

Han tvekade aldrig inför att ta över firman.

– Jag är född och uppvuxen i branschen och har suttit i maskin sen jag var bebis. När jag gick ut skolan började jag jobba i företaget, helt frivilligt klev jag sedan in i rollen för att ta över företaget.

Han konstaterar att generationsskiften inte alltid är smärtfria, han har sett kollegor och konkurrenter där den yngre parten känt sig tvingad.

– Jag har valt helt själv, min bror har till exempel valt att göra något annat.

När farfar startade företaget 1956 var namnet givet. Det var det dock inte när sonsonen gifte sig 2011.

– Min fru ville inte heta Ericson, och jag ville inte ta hennes namn. Då föreslog hon att vi skulle ta namnet Bröyt.

Att ta namn efter en norsk grävmaskin är rätt naturligt för entreprenören från djupaste Dalarna, bara fyra mil från norska gränsen. Under årens lopp har många Brøytar passerat revy för Ericson i Lima, så pass många att pappa Olle till sist gick under namnet Brøyt Olle hemma i byn medan sonen blev Brøyt Daniel, något han nu formaliserat till Daniel Bröyt.

– Jag trodde att det skulle vara märkesskyddat men min fru tog kontakt med Patent och Registreringsverket och sen var det klart.

Brøytarnas tid var över när han började jobba i företaget, Ericson i Lima gjorde sig av med den sista 1989. Daniel Bröyt bär ändå namnet med stolthet.

– Det var ju en rätt modern maskin, den första med hydraulik. Och det är ett bra namn!

Fotnot: Läs mer här om hur Daniel Bröyt och Ericson i Lima bygger om hoppbackarna i Falun, ett hisnande uppdrag där maskinerna får arbeta i svindlande branter (klicka på länken).

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.134