23948sdkhjf

Avancerad teknik lyfter Komatsu

Integrerade intelligenta system för maskinkontroll, hybridteknik, förhållandevis korta leveranstider och ett allt mer utbrett nät av etableringar och servicemöjligheter ska stärka varumärket Komatsu i Sverige.


Tierp. På många håll görs stora insatser för att minska miljöbelastningen. Ett exempel finns på motorbanorna där bilar som turnerar runt med STCC-cirkusen i dag har alkylatbensin, etanol och biogas som självklara inslag i bränslepumparna. Att bilarnas motorer efter hand krymper i storlek bidrar ytterligare till att minska utsläppen.

Utvecklingen ligger i tiden, men när tävlingarna arrangerades i Tierp i början av september, överskuggades teknikutvecklingen i de deltagande fartvidundren av Malung-entreprenören Christer Dahlmans japanska hybridgrävare. Komatsus 21-tonnare HB215LC-1 är den första i sitt slag i Sverige och gjorde sitt bästa för att stjäla showen från förare som Thed Björk, Richard Göransson och Carl Philip Bernadotte och deras betydligt lättare fordon med toppfarter kring 300 kilometer i timmen.

Fullt så snabb är inte hybridgrävaren, även om responsen på spakrörelserna inte ligger långt efter tävlingsbilarna. Maskinen var en av fyra som visades upp av Komatsus svenska generalagent Hesselberg Maskin i anslutning till tävlingsbanan.

Komatsu har i likhet med flertalet andra större tillverkare passat på att använda de skärpta emissionskraven till att förbättra en stor del av produktprogrammet på betydligt fler punkter än utsläppen. På vårens Bauma visades runt 30 nykomlingar, varav flertalet än så länge lyser med sin frånvaro i Sverige, men kommer att introduceras i takt med att maskinerna börjar lämna fabriksgolvet.

Hedersplatsen på visningen i Tierp hade Komatsus hybridgrävare som presenterades på den japanska hemmaplanen 2008 och som till och med hann fram till generation två innan den nådde Sverige.

Som tidigare framgått i Leveranstidningen Entreprenad valde tillverkaren en förhållandevis långsam introduktion på den globala marknaden. Genom att starta i Japan och följa upp på den både närbelägna och stora kinesiska marknaden fanns nära tillgång till service och support av olika slag om någonting skulle gå fel.

– I dag har ungefär 2 200 maskiner levererats till kund. Så vi får en beprövad maskin och på köpet nyttiga erfarenheter efter miljontals timmar ute i fält, säger Hesselberg Maskins produktchef Daniel Falk.

Anmärkningsvärt är hur obesvärat samtalet kan fortskrida trots att hybriden brummar bara några meter bort. Då är tävlingsbilarna, som dundrar förbi på motorbanan betydligt längre bort, avsevärt mer störande.

– Hybriden är betydligt tystare än sina föregångare med konventionell drift. Men framför allt är utsläppen av koldioxid ungefär 25 procent lägre än för en traditionell grävmaskin, säger Daniel Falk.

Den nya hybridgeneration, som premiärvisades på Intermat 2012, är till stora delar baserad på standardmaskinen PC210-8, vilket bland annat kommer fram i utseende, komfort och körkänsla, men därtill har maskinen vässats på åtskilliga punkter.

– Tekniken är mer avancerad och maskinen mer miljöanpassad än föregångaren, men även i övrigt lite mer påkostad än tidigare modeller. Bland annat är godset lite tjockare där det behövs, förarens arbetsplats lite bekvämare, och servicen lite enklare, säger Daniel Falk.

– Trots den mer avancerade tekniken är driftsäkerheten hög. Komatsu utvecklar och tillverkar komponenterna inom den egna koncernen och ger 10 000 timmars eller fyra års garanti på hybridkomponenterna, vilket visar att man har stort förtroende för både komponenterna och helheten. Genom att tillverka allt in house får man total kontroll och kan vara helt övertygad om att allt fungerar innan maskinerna börjar skickas iväg, säger Daniel Falk.

Bränslebesparingen hämtas hem genom att maskinen tar tillvara den energi som uppstår vid inbromsning av svängrörelsen. Energin lagras i en kondensator och kan vid behov snabbt ge ett tillskott när motorn behöver extra kraft i arbetsmomenten. En fördel med kondensatorn framför konventionella batterier är att den kan avge kraften betydligt snabbare.

– Vi tror också mycket på de nya -10-grävarna som finns både band- och hjulgående. Erfarenheten av de maskiner som redan lämnat fabriken är att det är väldigt lite problem. Vi hoppas också på de nya hjullastarna där ett par storlekar redan nu finns som referensmaskiner i Norge. Vi räknar exempelvis med att kunna lägga order på 24-tonslastaren WA470-7 i oktober.

Ytterligare en mycket intressant maskin i produktutbudet är bandschaktaren D61EXi/PXi-23 som inte heller nått Sverige än. Den lanserades som den stora nyheten på Bauma på grund av den intelligenta maskinkontroll som utvecklats tillsammans med Topcon och finns monterad redan när maskinen lämnar fabriken. Tekniken visades då även i en grävarprototyp. Sverige har för övrigt varit med på ett hörn vid utvecklingen av systemet. Bland annat testades systemet i prototypstadiet under ett vägarbete utanför Norrtälje.

Genom att integrera systemet med maskinen krävs inga eftermonteringar på utsatta platser – exempelvis schaktbladet. Därmed utlovas såväl ökad driftsäkerhet som bättre precision i arbetet. En nackdel skulle dock kunna vara att systemet inte kan eftermonteras även om det utlovas vara kompatibelt med befintlig mjukvara.

En skillnad mot befintliga system är att det även ska kunna känna belastningen på schaktbladet. Börjar det bli för tungt vinklas bladet automatiskt för att minska motståndet så att maskinen kan ta sig framåt utan att banden börjar slira och därmed riskera att tvinga fram ytterligare finplaneringsarbeten.

Om Daniel Falk är nöjd med det maskinutbud som Komatsu kan erbjuda framöver är han väl så nöjd med de förändringar som gjorts sedan norska Hesselberg Maskin tagit över agenturen i Sverige.

– Det är en ekonomiskt solid ägare som ger en stabil grund att stå på och det finns mycket rutin och erfarenhet av handel med maskiner och inte minst lång erfarenhet av Komatsus produkter. Hesselberg har också en sund syn på hur försäljningen utvecklas och vi tillåts växa i en rimlig takt. Vi har utökat vårt nät av säljare och har jobbat för att säkerställa service och eftermarknad i större delar av landet. Vi har egna serviceverkstäder på fyra ställen och täcker resterande delar av Sverige med servicepartners och utlokaliserade servicebussar.

Senaste tillskottet är serviceverkstaden i Kiruna som öppnade förra året. Företaget har en del stora gruvtruckar rullande i området, men också en hel del andra maskiner. Med en stark tilltro till fortsatt stora behov av massförflyttning längst i norr är etableringen logisk som komplettering till de tidigare verkstäderna i Göteborg, Knivsta och på Gotland.

– Vi kan dessutom räkna med förhållandevis korta leveranstider från fabrik. Från order till fabriksfärdig maskin ska det inte ta mer än högst ”fyra veckor plus en dag”. Även om det behövs ytterligare lite tid för transport och eventuell kundanpassning här hos oss står vi oss väl i konkurrensen, säger Daniel Falk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079