23948sdkhjf

Extra allt i Katrineholm

Stolen ska vara skön och hytten ska vara tyst. Utanför hytten föredrar Mathias Jakobsson dock lastmaskiner som både syns och hörs. – Vi har försett maskinerna med allt som går när det gäller extralampor, blixtljus med mera.

Katrineholm. – Bröööl!!!

De blå backljusen blixtrar och ett hest varningsläte ljuder över nejden när hjullastaren sakta rör sig bakåt. Signalen är påtaglig men ändå rätt diskret.

– Det är ett ljud med lägre frekvens, det ska varna den som står nära men inte hela området, förklarar Mathias Jakobsson, en av två ägare till Pa&Ma AB.

Maskinen använder dock inte bara ljud för att signalera sin närvaro.

– Ta en bild på ”Grännarumpan”, ler Mathias Jakobsson.

Den polkagrisrandiga bakdelen fortsätter att röra sig bakåt, när maskinen sedan svänger runt och kör framåt skjuter den ut bestämt brandgula varningsblixtar, Pa&Ma:s lastmaskiner har kort sagt fått sin beskärda del av extralampor.

– De är fullutrustade med allt, det behövs på en sådan här arbetsplats.

”En sådan här arbetsplats” innebär USA-ägda Sims Recycling som återvinner elskrot på en jätteanläggning i Katrineholm, Pa&Ma har arbetat här sedan 2010 och kontraktet sträcker sig till 2016.

– Vi har en stor del av deras maskintjänster, säger Mathias Jakobsson.

Han äger Pa&Ma AB tillsammans med Patrik Franzén. Båda har en gedigen bakgrund inom både entreprenad och lantbruk och det gemensamma bolaget startades 2010, i samband med att man fick återvinningsuppdraget. I dag har Pa&Ma fem heltidsanställda, återvinningen är basen, företaget har dock en del andra uppdrag också, vintertid är det snöröjning som gäller, bolaget har också återkommande uppdrag för fodertillverkaren Hästkraft och har under hösten även börjat hålla i maskinutbildning inom gods och anläggning för lastmaskin samt teleskoplastare i regionerna Sörmland och Östergötland.

Fyra lastmaskiner går heltid på Sims anläggning - tre hjullastare och en teleskoplastare. Pa&Ma står också för en del av truckförarna samt den förare som kör materialhanteraren, en Sennebogen.

Elskrotet lastas av från lastbilar, större objekt kommer som lösgods på container, huvuddelen kommer dock i burar som ska tömmas ut på löpande band. Materialet går sedan vidare, farligt avfall och plast sorteras ut, sedan lastas skrotet i ett krossverk, det krossade materialet lastas till sist på lastbil för vidare transport – plasten går till Kina, järnet går huvudsak till masugnarna i Oxelösund och övriga metaller går främst till smältverken vid Bolidens anläggning i Rönnskär i Skelleftehamn.

I snitt fem lastbilar om dagen ska fyllas och verksamheten är strikt uppstyrd.

– Det är inte bara att sätta sig i maskinen och köra, det finns hur mycket fraktioner som helst och beställaren är mycket strikt med hur man får arbeta, säger Mathias Jakobsson.

Förarna cirkulerar mellan maskinerna, dels för att bredda kompetensen, dels för att variera arbetsuppgifterna. Arbetet sker i tvåskift från klockan sju på morgonen till klockan tio på kvällen.

– Det finns arbete att göra dygnet runt men miljöreglerna anger att det måste vara tyst på natten.

Maskinerna går i snitt uppåt 2 500 timmar per år och servas av förarna själva.

– Jag tycker det är viktigt att maskinerna hålls fräscha, vi har aldrig skor inne i maskinen och jag vill gärna att de servar, putsar och håller maskinerna rena, säger Mathias Jakobsson.

En knappt sju ton tung JCB TM 220 teleskoplastare försedd med ett klämaggregat med rotor vänder burar och sprider ut materialet på det löpande bandet, den används också för att bala den plast som sorteras fram ur elskrotet.

– Det blir en del, till exempel när man knackar loss bakstycken från större skrot, kommenterar Mathias Jakobsson.

Två helt nya hjullastare har köpts in under hösten, minst av de två är en JCB 427 på 13-14 ton som både lastar i krossen, väger det krossade materialet i skopan och lastar det på lastbilar.

– Det blir rätt många fraktioner, både järn och aluminium, så kallat ”drops”, säger Mathias Jakobsson.

Den andra är en 15 ton tung JCB 437 försedd med en högtippande skopa på fem kubikmeter. Maskinen har massiva däck – en viktig detalj på en återvinningsanläggning där risken för punktering är överhängande.

– Vi använder den som gårdsmaskin, den väger ut alla fraktioner och lastar bilar, säger Mathias Jakobsson.

437:an ersätter en maskin från 2010 och uppgraderingen märks, uppger föraren Charlie Håkanson.

– Det är stor skillnad, särskilt när det gäller komforten, den går behagligare och växlar mjukare.

– Det är en helt förträfflig maskin, med bättre komfort, centralsmörjning och bättre joystickar så att man kan styra allt med ena handen, tillägger Mathias Jakobsson, som också lyfter fram mycket extrabelysning, backkamera och snabb-plugins.

Den fjärde maskinen är en extramaskin, en JCB 434 på 14 ton. Den rycker in som vikarie om någon av de andra faller ifrån, den har också en hel del att göra på egen hand – den lastar sjöfartscontainrar och sopar av hela området varje dag.

– Den går kanske halvtid, 800 timmar om året.

434:an är sex år gammal, men det inte dags att ersätta den med någon nyare modell, förklarar Mathias Jakobsson.

– Den har fungerat mycket väl så den ska vi inte byta ut!

De fyra lastmaskinerna är alla av märket JCB.

– Det blev så, min kollega Patrik hade kört JCB och var mycket nöjd med det, jag hade mest kört Volvo och var nöjd med det, men jag prövade och nu är jag nöjd med JCB också.

Att det finns våg i skopan är en fördel, Mathias Jakobsson uppskattar också de förlängda armarna.

– Det är bra när man ska lasta direkt på bilarna, man behöver inte rangera av materialet.

Sims Recycling återvinner ungefär 27 000 ton per år, det är en stor anläggning med ett 40-tal anställda plus ett antal inhyrda. Det rör sig alltså mycket folk runt maskinerna och säkerhet är ett måste, tillåten maxhastighet är tio kilometer i timmen, alla måste ha varselväst och förarna måste ha koll åt alla håll.

– Det gäller att ta det lugnt, det kan bli ett litet stressmoment när det är bråttom men det man lär sig snabbt, säger föraren Robin Eriksson.

Pa&Ma lägger stor vikt vid att utbilda sin personal.

– Det är A och O, de måste lära sig att aldrig köra över ett visst varv, att inte gasa in i en hög och så vidare, säger Mathias Jakobsson.

Att ta det lugnt har flera fördelar.

– Vi kör ständigt i ecodrive, det blir mindre slitage och bättre bränsleekonomi men framförallt blir det bättre säkerhet bland alla människor.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109