23948sdkhjf

Jemtska välkomnar vintern

Bjässarna behövs när Jemtska bygger en vindkraftspark i Risliden. Gruvtruckar och jättegrävare ska säkra att infrastrukturen kommer på plats i tid. Något som också behövs är kyla och tjäle. – Bara det blir kallt så blir det perfekt.

Risliden. Var är vintern? Frågan var brännande när Leveranstidningen Entreprenad hälsade på i Risliden utanför Vindeln i Västerbotten i slutet av oktober.

– De snöade två decimeter i torsdags, sen spöregnade det och nu är det så här, säger Roland Eriksson, där han står i djup och flödande lervälling uppe på berget Fäboliden.

Roland Eriksson jobbar på Kjin Schakt, som är underentreprenörer när en ny vindkraftspark ska anläggas. Kjin Schakt har flera maskiner på plats, fem grävmaskiner från 30-93 ton (Caterpillar 325, 329, 336, 345 samt 385), fyra gruvtruckar (Caterpillar 775F), tre Caterpillar bandschaktare (två D8 och en D6) samt en vält i 20-tonsklassen, även den Caterpillar.

Roland Eriksson kör 93-tonnaren och har tillsammans med kollegan Isak Johansson ägnat dagen åt att avtäcka berg och lasta ut.

– Vi har börjat fylla ut lite grann, men fick slut på material, säger han.

Han uppskattar den stora maskinen.

– Den drar kanske 60-70 liter i timmen, men tittar man på högen som blir resultatet är den otroligt effektiv.

Storleken har betydelse på ett sånt här projekt.

– Den har behövts, det har varit en brutal avtäckning och ett väldigt tufft jobb, säger Roland Eriksson.

– Det krävs maskiner från gruvsidan, de kan ta rejäla massor och flyttar materialet snabbt, säger Pär Nordström, projektledare på huvudentreprenören Jemtska.

I slutet av oktober fanns 15-20 entreprenadmaskiner på projektet, flera av dem är riktigt stora.

– Tidsfaktorn är viktig inom vindkraft, beställaren vill få igång produktionen och börja tjäna pengar, den 15 juli nästa sommar ska de börja montera vindkraftverken och då måste vi vara klara, säger Pär Nordström.

Parken anläggs på ett berg i ett rent skogslandskap och Jemtska ska leverera nästan allt utom kraftverken.

– Vi är en komplett leverantör av all infrastruktur till ett vindkraftsprojekt, vi ska bygga vägar, kranplaner, fundament, interna el- och optonät samt en transformatorstation, förklarar Pär Nordström.

Vindkraftsparken byggs mellan Risliden och Kamsjön.

– Det är en förhållandevis begränsad yta för att rymma 24 vindkraftverk, säger Pär Nordström.

Ursprungligen planerades parken för hela 30 vindkraftverk, dagens turbiner ger dock så mycket kraft att man helt enkelt inte får ansluta mer än 24 till Vattenfalls elnät.

18 av de 24 kraftverken blir så kallade gravitationsfundament, vart och ett av dessa kräver 450 kubikmeter betong. De övriga sex kan förankras i berg, och kräver bara 150 kubikmeter betong styck.

– Det är ekonomiskt och miljömässigt bättre att bergförankra verken, men vår geotekniska undersökning visar att det bara fungerar på sex av dem.

I slutet av augusti i år gick startskottet för bygget och Jemtska och deras underentreprenörer började terrassera vägar och utföra kompletterande skogsavverkningar.

– Prioritet ett är att få till vägarna, först då kan vi komma åt kranplanerna för att armera och gjuta fundamenten, säger Pär Nordström.

Totalt tre mil väg behövs, en del ska nyanläggas och en del äldre skogsbilvägar ska förstärkas och breddas.

– Vägarna ska tåla rejäl belastning i princip året runt under de sämsta tänkbara förhållandena, kommenterar Pär Nordström.

Med ett förstärkningslager på 40 centimeter och ett bärlager på tio centimeter ska hållbarheten kunna garanteras. Detta kräver dock bra ballast, Jemtska har därför låtit öppna en ny täkt som ska kunna leverera 500 000 ton.

– Det krävs en hel del krossmaterial och täkten ger oss en ballast som är tillräckligt bra för att användas till vägarna.

Två borrvagnar (Sandvik DX780) finns i täkten och en tredje, lite äldre Sandvik Ranger 780, är på ingång

– Vi kommer att spränga en gång i veckan i täkten, det kommer också att bli en del sprängningar för fundamenten och i väglinjen, säger Dan Johansson, sprängarbas från Kjin Schakt.

De första salvorna har redan gått och förhoppningsvis är berget bra nog för att kunna användas även till den betong fundamenten ska gjutas med.

Vägarbetet är i full gång och i mitten av november ska kabelläggaren Abekas underentreprenör Terramover börja lägga ner kablar för el och opto.

– Det blir totalt 3,5 mil elkablar – ett internt industrinät för vindkraftparken, säger Pär Nordström.

Kabelläggningen kräver 3-4 grävmaskiner och en hjullastare. Längre fram anländer en mobil betongstation med en egen liten maskinpark.

– En hjullastare ska sköta lastningen, och leveranserna av betong ut till fundamenten sker med betongbilar, säger Rune Eriksson, som normalt arbetar för Jemtska, men som i detta projekt fungerar som beställaren Fred Olsen Renewables BAS-P och BAS-U (byggarbetsmiljösamordnare under projektering och utförande).

När vindkraftverken ska monteras får gruvtruckarna och 93-tonsgrävaren finna sig i att inte vara störst längre.

– Två stora montagekranar och ett antal hjälpkranar ska hit, säger Rune Eriksson.

En Liebherr 1750 på 750 ton ska lyfta naceller och turbiner. De 24 kraftverken skeppas från Danmark med båt till Holmsund utanför Umeå, sedan är det tungtransport rakt in i den västerbottniska skogen som gäller.

– De får bygga om två rondeller för att få fram ekipagen, nacellerna väger 76 ton och vingarna är uppåt 55 meter långa – det är minst sagt skrymmande transporter, säger Rune Eriksson.

– Att bygga vindkraft är ett logistikprojekt, kommenterar Pär Nordström.

Jemtska ska förbereda en stor upplagsplats för att kunna ta emot materialet i omgångar och byggarna har sedan tre månader på sig att få alla på plats.

– Den sista oktober nästa år ska alla 24 vara resta, säger Pär Nordström.

Jemtska, som ägs av Jemtkraft och Skanska, bildades för några år sedan och började rätt blygsamt med att åta sig betongarbeten vid olika vindkraftsbyggen. Sedan dess har man skalat upp både storleken och svårighetsgraden på uppdragen.

– Vårt första stora vindkraftsprojekt var Sjisjka, en park med 30 vindkraftverk, sedan blev det flera större uppdrag och detta projekt är det första stora uppdraget där vi har en annan beställare än vår egen ägare, säger Pär Nordström.

Beställare denna gång är norska Fred. Olsen Renewables.

– Det här är deras första svenska projekt, men det är det första i en långsiktig plan och det är roligt att de valde Jemtska, säger Pär Nordström.

Så här i uppstartsfasen finns 25 personer på plats i Risliden. När det är dags att armera räknar man med 50 mannar, och när Vestas ska börja jobba med vindkraftverken lär personalstyrkan vara uppe i drygt 100.

Pär Nordström tycker sig ha bra koll på det som komma skall, inte minst eftersom företaget kontrollerar hela projektet.

– Vi är inte beroende av någon annan, vi behöver till exempel inte vänta på att någon annan ska bygga elnätet – det gör vi själva.

Det enda som stör är de där gäckande minusgraderna som bara vägrar komma.

– Bara det blir kallt så blir det perfekt, konstaterar Roland Eriksson.

Pär Nordström håller med.

– En normalvinter är ju en dröm, som det är nu, utan kyla och utan tjäle, går det inte att lägga på förstärkningslager, det trycks bara ner i backen.

Så, vinterivrarna längtar efter frusen mark, men vad händer när aprilsolen värmer och tjälen ger vika?

– Till våren? Då är vägarna klara!

Fotnot: Kjin Schakt är vana att hantera riktiga jättar, läs här om 130-tonnaren som verkligen drar ögonen till sig
.

——————————————————————————————————————Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!



Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.192