23948sdkhjf

Ny produktionsanläggning för ”självläkande” hjul

Bättre förarkomfort, längre livslängd och ökad produktivitet utlovas med Tweel, ett luftlöst radialhjul från Michelin. Produkten har funnits på marknaden ett par år, men förväntad ökad efterfrågan gör att företaget nu dragit igång produktionen även i en helt nybyggd fabrik.
Skidsteers pilar ofta omkring som servicemaskiner på byggarbetsplatser av helt olika slag. Underlagen skiftar, men är vanligtvis synnerligen ojämna med gott om stenar och annat som föraren kan uppleva som stötar och vibrationer samtidigt som risken för punktering ofta är stor.

På Parismässan Intermat 2006 lanserade Michelin idén till ett alternativt hjul som kallades Tweel, med namnet skapat genom en sammanslagning av de engelska orden tire och wheel. Lösningen hade i och för sig visats redan två år tidigare på en bilsalong i Paris, men nu var det dags för maskinentreprenörerna att få ta del av nyheten.

Konstruktionen beskrivs som ett luftlöst radialdäck, vars enda eventuella släktskap med traditionella däck är slitbanan som tillverkas av gummi. Slitbanan förbinds med navet med mycket flexibla ”ekrar” av polyuretan som deformeras när de passerar ojämnheter för att omedelbart återgå till ursprungligt skick. Resultatet blir en jämnare gång med ett minimum av stötar och med kraftigt minskade vibrationer. Arbetet blir, enligt tillverkaren, lättare, snabbare och mer precist. Dessutom beskrivs produkten som garanterat punkteringsfri.

Tanken vid lanseringen var att låta marknaden känna på produkten, komma med synpunkter och därmed skapa ett underlag för en kommande marknadsintroduktion. I slutet av 2012 var produkten klar att släppas på marknaden och nu i höst har ytterligare ett par varianter, bland annat för användning på hårda ytor och för gräsklippare, tagits fram.

– Tweel ger Michelin möjligheten att komma in på nya marknader och förstärka närvaron i existerande affärssegment inom marknaden för låghastighetsdäck. Industrin söker efter lösningar som ökar produktivitet, säkerhet och lönsamhet, säger Ralph Dimenna, chef för Michelin Tweel Technologies.

Konceptet togs ursprungligen fram i Greenville, South Carolina, vid ett av Michelins tre globala forsknings- och utvecklingscentrum, där produkten också tillverkats.

Enligt Pete Selleck, vd för Michelin i Nordamerika, kommer produktionen i Greenville att fortsätta, men för att möta en förväntad växande kommersiell marknad investeras totalt cirka 50 miljoner dollar i en 12 500 kvadratmeter stor produktionsanläggning i närbelägna Piedmond som nyligen invigdes.

Tack vare den nya fabriken kan nu företaget öka produktionstakten avsevärt och samtidigt starta tillverkningen av det nya X Tweel TURFTM-däcket som kommer att originalmonteras på John Deere ZTRAKTM 900 kommersiella gräsklippare.

Den nya fabriken är Michelins tionde i South Carolina och den sextonde i USA.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063