23948sdkhjf

Snabbt mätt från luften

Att mäta in en entreprenad med laser eller totalstation kan ta dagar. En kameraförsedd flygfarkost gör jobbet på några minuter och de högupplösta bilderna ger mängder av information som kan underlätta både volymberäkning, maskinstyrning och projektering.

Uppsala. Geosigma tog till sig den relativt nya tekniken för ungefär ett år sedan och förväntningarna var höga.

– Hög precisionsmätning är vår kompetens och jag såg många anledningar till att vi kunde ha nytta av tekniken, säger Cedric Pieterse, konstruktör och pilot.

Tanken var att företaget skulle utveckla ett eget system, men efter att ha testkört Leica Geosystems geokopter Aibotix X6 lade man ner det projektet.

– Aibotix fanns redan, den uppfyllde alla krav jag ställde och mer därtill. Dessutom kunde vi komma igång med arbetet direkt, säger Cedric Pieterse.

Geokoptern kallas ofta slarvigt för ”drönare”, en term som Cedric Pieterse anser vara inkorrekt.

– Jag vill hellre kalla det en multirotor, den har ju flera propellrar, eller möjligen radiostyrd flygfarkost. Andra namn är UAV (Unmanned Aerial Vehicle) eller UAS (Unmanned Aerial System).

Investeringen var stor, men Geosigma hade pejlat intresset hos kunderna och vågade ta steget. I dag utför företaget i snitt en flygning per vecka.

– Det fanns massor av jobb, vi trodde dock att det skulle bli mest inspektionsjobb och kanske lite 3D-modellering, men det blev precis tvärtom, säger Tomas Svensson, gruppchef för Geosigmas avdelning för Teknik och Innovation.

Uppsalaföretaget använder sin flygande farkost för inspektera till exempel vindkraftverk, broar eller andra otillgängliga objekt, och levererar högupplösta bilder där man kan se detaljer, till exempel sprickor eller andra skador.

Huvudfokus ligger dock på 3D-modellering, inte minst för entreprenadprojekt, där de högupplösta bilderna ska leverera viktiga data från projektering till slutinspektion.

– Multirotorn kan hjälpa till med volymberäkning och mängdreglering, den kan leverera dataunderlag för en BIM-modell och ge projektören en korrekt utgångspunkt med till exempel höjder, säger Tomas Svensson.

– Med rätt data från början blir alla mängder rätt, man slipper gissa. Det kan också vara ett utmärkt underlag för maskinstyrning, säger Cedric Pieterse.

Under byggfasen kan överskådliga och detaljerade flygbilder underlätta kommunikationen på en arbetsplats.

– Dels internt på bygget, man kan se hur schakten gått, om det kommit upp ett stängsel på fel ställe och så vidare, men också mot en beställare, med en högupplöst bild kan man visa vad som hänt, säger Tomas Svensson.

Tekniken lämpar sig också för att göra volymberäkningar på till exempel soptippar, deponier och grustag.

– Vi får många sådana uppdrag, vi ska snart mäta in en soptipp och förhoppningsvis även göra en ordentlig 3D-dokumentation av ett ras i en gruva, säger Tomas Svensson.

Han anser att geokoptern utgör ett bra komplement till andra typer av mätutrustning.

– Laserskanning är ett otroligt bra alternativ när man ska mäta in en mindre yta men handlar det om en hel byggnad eller ett större område är detta bättre.

– Att flyga runt en byggnad tar några minuter, att läsa in den med laser tar flera dagar, säger Tomas Svensson.

Med en flygande mätutrustning slipper man dessutom stänga av trafiken på ett spår eller en väg.

– Vi mätte till exempel uppgången från Telefonplans tunnelbana där ett område ska överdäckas. Det var tidigt i projekteringen och vi skulle mäta in höjder på räls och perrong. Det tog åtta minuter att fotografera med multiroutern, med en noggrannhet ner till 11 millimeter och tågen kunde gå hela tiden, säger Tomas Svensson.

Alla har dock inte fallit för de flygande kamerorna.

– En del har svårt att ta emot ny teknik, de tror att det är billigare att mäta med GPS i två dagar än att flyga över platsen på några minuter, säger Cedric Pieterse.

De som använder sig av tekniken skrapar dessutom bara på ytan.

– Det är som att ta en Boeing 747, låta den stå på backen och använda den för att skjutsa sina barn till dagis, ler Cedric Pieterse.

Fotnot: Vill du läsa mer om hur det funkar? Se länkarna nedan.

Multirotorn programmeras noggrant innan en flygtur, det gäller även kameran, som får exakta order om var när och hur den ska ta sina bilder. Skulle något gå snett kan farkosten nödlanda, återvända ”hem” eller begå självmord. Läs mer här (klicka på länken).

De högupplösta bilderna som geokoptern tar innehåller data som kan omvandlas till många typer av information. Projektören vill ha tunga filer, medan byggänget kanske föredrar vridbara överblicksbilder i format som alla kan öppna. Läs mer här (klicka på länken).

När Geosigma startade för 20 år sedan var kärnbränslehantering som stod i fokus. Nu skräddarsyr företaget lösningar betydligt mer brett - inte minst för entreprenadbranschen. Läs mer här (klicka på länken).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11