23948sdkhjf

Kraftig kritik mot Bergsstaten

Bergmästarens beslut att avslå Boliden Minerals ansökan om bearbetningskoncession för en kopparfyndighet i Laver i Älvsbyn möts med stor irritation av branschorganisationen Svemin. Där befaras att en ny, försvårande standard nu införts för den svenska gruvnäringen.

Det här är inte bara ett slag mot våra svenska gruvbolag utan gör det också direkt svårare att möta EU:s krav på att utveckla den europeiska mineralnäringen, säger Svemins vd Per Ahl.

När Bergsstaten nyligen avslog Bolidens ansökan om bearbetningskoncession var motiveringen att ett Natura 2000-tillstånd krävs innan koncession eventuellt kan meddelas. I praktiken innebär det att Natura 2000-prövningen ska göras redan innan företagen säkert vet hur verksamheten ska utformas.

Kerstin Brinnen, branschjurist på Svemin, delar inte Bergsstatens bedömning. Hennes uppfattning är att Natura 2000-tillstånd inte behöver vara en förutsättning för att meddela bearbetningskoncession.
– Gruvverksamheten får ändå inte påbörjas innan det finns ett tillstånd enligt miljöbalken för att bedriva verksamheten. Natura 2000-prövningen passar bättre att göra i samband med mark- och miljödomstolens tillståndsprövning. Min bedömning är att det är juridiskt möjligt att tillämpa en sådan processordning, säger hon.

Kerstin Brinnen betonar att det är mer ändamålsenligt att göra Natura 2000-prövningen tillsammans med miljöprövningen. Så dags har företagen kommit längre i planeringen av både anläggningens utformning och de skyddsåtgärder som kan vidtas för att begränsa påverkan på omkringliggande områden.

Per Ahl betonar att branschen definitivt inte har någonting emot miljökrav på mineralnäringen, det är inte på den punkten skon klämmer.

– Det är mycket allvarligt om vi i Sverige ytterligare förlänger och försvårar i redan oförutsägbara processer. Enligt Bergsstatens beslut ska en potentiell gruvverksamhet tillståndsprövas tre gånger från det att en brytvärd fyndighet har upptäckts innan det kan bli aktuellt att starta gruvdrift. Både processekonomiskt och när det gäller betydelsen för miljöskydd kan en tillämpning som denna verkligen ifrågasättas, säger Per Ahl.

Per Ahl konstaterar också att konsekvenserna av Bergsstatens beslut inte stannar inom Sverige utan påverkar hela EU. I dag importerar EU en stor del av de råmaterial som behövs. Sverige med sina stora mineralfyndigheter spelar en av huvudrollerna när EU nu försöker minska importberoendet av råmaterial. Per Ahl befarar att Bergsstaten med sitt beslut försvårat en sådan strategi genom att öka inslagen av oförutsägbarhet och osäkerhet i prövningsprocessen innan en ny gruva kan öppnas. Resultatet kan mycket väl bli att den svenska gruvindustrin drabbas allvarligt och att både Sverige och EU lär behöva se över sina råvarustrategier när behovet av råvaruimport ökar ytterligare.

Mikael Staffas, direktör på Boliden Gruvor stämmer in i varningskören.

– Vi välkomnar tuffa krav på gruvnäringen, men upplever samtidigt att processerna som omgärdar utvecklingen av fyndigheter i Sverige blir alltmer oförutsägbara. Detta är långsiktigt ohållbart för råvaruförsörjningen i Europa, säger han.

Boliden har överklagat beslutet till regeringen. En anledning är att företaget, precis som Svemin, motsätter sig det tidiga kravet på Natura 2000-tillstånd, ett annat att företaget vill försäkra sig om äganderätten till Laverfyndigheten. Företaget har lagt ner stora resurser på att undersöka fyndigheten, vilket gjorts under ett så kallat undersökningstillstånd som är tidsbegränsat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125