23948sdkhjf

Lång väntan i Göteborg

Vem göt betongen till återfyllningen för sisådär 80 år sedan? Ingen vet, men Delete vet att det fick konsekvenser. – Vi trodde att det var solid betong men det var det inte.

Göteborg. Rivningen av gasklockan i Göteborg har dragit ut på tiden och Deletes platschef Mika Myntti har fått öva sitt tålamod. Han fanns på plats redan i september och det såg länge rätt ljust ut, projekteringen gicks igenom och nödvändiga kompletteringar gjordes.
Därefter kunde man ge sig in i det praktiska arbetet, först ut var den flottör som fanns inne i byggnaden och som sett till att gasen fick ett självtryck ut i ledningssystemet.
Flottören var byggd i stål, den var ett par meter tjock och låg på golvet inne i klockan.
Rivarna skar ner flottören med gasskärare, när den var bortforslad uppdagades dock en oväntad sanning.
– Det fanns mer oljerester i tanken än vi trott, säger Mika Myntti.

Tjärolja hade använts som glidmedel för flottören som skulle kunna glida längs klockväggarna.
– Vi insåg att det inte var så hälsosamt att ha oljan kvar när luften hettades upp när vi använde gasskärare vid rivningen, säger Mika Myntti.
Föroreningarna sanerades därför med hjälp av sugbilar och högtryckstvätt.
– Vi använde hög värme och ett tryck på upp till tusen bar, säger Mika Myntti.
Totalt cirka 48 ton skickades på deponi, en stor del av massorna utgjordes dock av sand som fanns under bottenplattan.

Saneringen lade cirka tre veckor till det ursprungliga körschemat och nu ville Delete komma igång med själva huvudrivningen.
Det visade sig dock att den göteborgska marken rymde överraskningar, en undermålig markfyllning sinkade rivarna ytterligare några veckor.
– Vi trodde att det var solid betong men det var det inte, konstaterar Mika Myntti.
När klockan byggdes på 1930-talet gjorde man urspårningar i betongvalvet inne i tanken, för att de 20 pelarna skulle kunna justeras. Urspårningarna fylldes igen med betong, men grunden blev inte tillräckligt gedigen för att Delete skulle kunna placera ut sina 20 domkrafter inne i tornet nästan 80 år senare.
– Det har inget alls med konstruktionen av tanken att göra men vi fick bila upp den gamla grunden och gjuta om på 20 ställen, säger Mika Myntti.

När Leveranstidningen Entreprenad hälsar på i slutet av januari är han otålig, trots att rivningen skulle ha varit klar redan vid årskiftet ser det nu ut som om den inte ens kan påbörjas förrän i månadsskiftet januari/februari.
– Det har tagit ovanligt lång tid på grund av all projektering, alla siffror har gått genom tre konstruktörer för att vi ska kunna vara riktigt säkra på att allt stämmer, säger Pertti Rantanen, senior adviser på Delete Service.
Gasklockan är gammal och därmed full av mysterier.
– Vad är det för material i klockan? Hur håller det att svetsa i? Det har krävts stora utredningar och det har varit den största utmaningen, de sista ritningarna ramlade in först i december, säger han.
Det tar tid att bli säker på sin sak när konstruktionsritningar och andra vitala dokument saknas.
– Vi behöver ritningarna, även om ”det ändå ska rivas”, vi behöver se både material, massor, dimensioner och vikter, säger Pertti Rantanen.

Mika Myntti håller med om att det framförallt är projekteringen som tagit tid, inte själva utförandet.
– Det har varit mycket att räkna, inte minst när det gäller domkrafterna och lyftkonstruktionen.
– Samtidigt har jag aldrig varit i ett projekt som varit så väl projekterat, minsta detalj måste vara uträknad om allt ska gå bra, det har tagit extra lång tid men det är det värt, konstaterar Mika Myntti.
– Men nu vill jag verkligen komma igång!

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube



Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11