23948sdkhjf

Menzi Muck tar hjälp i Norge för att nå framgång i Sverige

Ett norskt dotterbolag tar över ansvaret för att stärka Menzi Muck i Sverige.

Menzi Muck fortsätter envetet sina försök att slå sig in på den svenska marknaden med sina minst sagt okonventionella maskiner. I fortsättningen kommer dock bearbetningen att främst ske från Norge där det schweiziska företaget startat ett eget dotterbolag.

För ett par år sedan var det fest hos Menzi Muck. Företaget hade just levererat det 6 000:e exemplaret av sin ”gående spindelgrävare” som inte minst fått att starkt fäste på det egna hemlandets alpsluttningar.

Företagets exportchef Thomas Henke har vid ett flertal tillfällen besökt Sverige för att försöka förklara sina maskiners storhet även på den krävande svenska marknaden. Givetvis återvände han även i år till Maskinexpo för att sprida sitt budskap.

– Ett normalår tillverkar vi mellan 120 och 140 maskiner, varav 50-60 brukar stanna i Schweiz. Vi säljer bra i de tysktalande länderna vid Alperna, men har också fått fotfäste i exempelvis USA. Nu har vi startat ett eget dotterbolag i Norge och kommer att använda det som bas för att växa i övriga nordiska länder. Vi är optimistiska för det har börjat bra i Norge, säger Thomas Henke.

Företaget representerades tidigare i Norge av Bulder Maskin där bland annat Truls Østerud kämpat för att etablera maskinerna på sin norska hemmaplan. När den schweiziska tillverkaren valde att etablera det helägda dotterbolaget Menzi Muck Scandinavia var det inget direkt svårt val för Truls Østerud att anta utmaningen att leda verksamheten.

– Vi har kört demoverksamhet i Norge, bland annat genomförde vi det största enskilda kundevent som Menzi Muck hittills arrangerat i Norge några dagar innan Maskinexpo som fick bli något av avstamp i Sverige. I Norge sålde vi fem maskiner i fjol och tre hittills i år. Vi hoppas nu att kunna sälja en eller två i Sverige inom kort och en i Finland, säger Truls Østerud som också vill stärka verksamheten i Sverige med såväl sälj- som eftermarknadsresurser.

– En primär uppgift är att säkerställa att kunderna kan få en väl fungerande eftermarknad. Maskinerna är speciella och de kräver sina uppdrag och förare. Det gör att samarbetet mellan kund och säljare ofta blir betydligt mer ingående än det vanliga, säger Truls Østerud.

Produktprogrammet omfattar bland annat M2, en modellserie som enkelt kan tas i sär och transporteras även till minst sagt oländiga platser med hjälp av exempelvis en helikopter som också kan ersätta de vanliga kranarna eller traverserna vid monteringen. Det är bara ett exempel på tillfällen när det krävs ett samarbete utöver det vanliga mellan leverantör och kund.

Någon M2 fanns dock inte på Maskinexpo, inte heller den bandgående maskin som visades på Maskinexpo förra året och som tagits emot väl på marknaden. I stället föll valet på företagets flaggskepp bland de gående grävmaskinerna, M545 på tolv ton, som är den modell som säljs mest i Norge.

Den är bland annat utrustad med sensorer som ska säkerställa att fyrhjulsstyrningen alltid är optimal även i besvärlig terräng.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078