23948sdkhjf

Multidocker lanserar "lätt" modell

Satsar på en 45-tonsmaskin för att få volym.
Snart lanserar Multidocker sin nya modell CH600, som baseras på en Caterpillar 340F. Det blir deras lättaste materialhanterinsmaksin hittills. Maskinen har en vikt på 45 ton och når maximalt 18 meter, vilket blir deras minsta.

Multidocker bygger om caterpillarmaskinerna med tre delar, en underdel, bom och sticka och olika sorters hyttlösningar. Allt det här sätts sedan samman för att skapa deras produkter i CH-serien. Det har tidigare nästan uteslutande varit speciallösningar för tyngre materialhantering, men nu kommer alltså en mindre modell.

En del av den nya satsningen beror på att Caterpillar förra året stängde ner sin tillverkning av mindre maskiner inom materialhantering på upp till 50 ton. Samtidigt upplever Multidockers vd Percy Söderström en stark marknad inom materialhanteringen på många håll i världen.

– Segmentet upp till 50 ton öppnar vi nu. Så vi lanserar en maskin på hjul som kommer att väga ungefär 45 ton. Det kommer vara en konkurrensekraftig maskin för bland annat brädgårdar, pappermassabruk, hamnar och skrothantering, säger Percy Söderström.

Redan sålt den första
Den första maskinen är såld men det försvåras något av att Caterpillar har flyttat sin Europaproduktion till Japan och Kina.

– Vi är färdiga, så målet är att vi ska leverera den första under 2018 års första kvartal. Det är en jäkligt tuff maskin. Det här är en maskin som kan få återförsäljare i hela världen. Det är en produkt som är mer en stor hjulgrävare än våra tyngre modeller.

Percy Söderström tror även att det här kan öppna upp nya marknader. Eftersom de inte specialbyggs för varje kund på samma sätt som deras större maskiner behöver göras, är det också en större potentiell marknad. Och han påpekar att det blir deras första volymprodukt.

– Det är mycket mer av en volymprodukt. Våra maskiner till hamnar och massabruk, de är oftast nischade. De specificeras för en 24/7-produktion i en eller annan produktionslinje. Vår roll i det blir att skapa lösningar och effektiva maskiner. Då krävs det specialister.

Han fortsätter:
– Det kan låta lite vårdslöst att säga det när det handlar om så stora saker, men det är en volymprodukt, ja. Eftersom det är en maskin som på världsmarknaden säljs i storleksordningen 500 om året är det ett segment som passar oss. Eftersom Caterpillar bygger effektiva basmaskiner har vi tagit fram en maskin vi tror väldigt mycket på, som ska ut i världen.

Förädling och global satsning
Han återkommer flera gånger med fördelarna att förädla Caterpillarprodukter. Det avspeglar också fokusmarknaderna framåt. Europa och USA är där satsningarna kommer att vara som tydligast, men det finns även förhoppningar på övriga världen, där han tar exemplet Brasilien och skogsindustrin, som med effektivare lastmaskiner kan vinna mycket tid och resurser där lastbilar och chaufförer är dyra i drift, jämfört med andra vanliga lastbilar.

Sen är det just det där med förädling. Ett samarbete har inletts med SSAB för att kunna förbättra deras delar av produkten.

– Bom och stickor är otroligt viktiga delar. Det vi har gjort i många år nu är att bygga lätta bommar och stickor för att kunna lyfta mer. Vi har nu startat ett samarbete med SSAB för att ytterligare förfina och förädla. För varje kilo jag lättar på bom och sticka – kan jag ju lyfta mer, självklart med bibehållen uthållighet i systemen. Det här handlar om att kunna lyfta maximal ton per tidsenhet till lägsta bränslekonsumtion, om man grovt räknar det.

För nio månader sedan börsnoterades Multidocker. Vilket underlättat samarbetet. Ett samarbete som Percy Söderström tror är gynnsamt för bägge parter.

– Samarbetet hade kanske skett även utan börsnoteringen, men det ökade förutsättningen för oss. Det passar SSAB väldigt väl, för man vill förädla sin del, så vi är otroligt tacksamma över det samarbetet.

Stor order i Estland
Under fredagen slöt Multidocker ett avtal med en estnisk kund om ytterligare två maskiner, en ny och en bagagnad. Det totala ordervärdet landad på 16,1 miljoner kronor. Den summan kan utökas med 2,1 miljoner om tillvalsoptioner utnyttjas. Då handlade det om två av deras största maskin, CH1400, med en Caterpillar 390 som basmaskin. Den största grävmaskinen de bygger på.

Med deras primära kunder inom skogsindustri och hamnar är det vanligast att det säljs en maskin åt gången. Styckepriset för en av deras maskiner i den här storleken uppskattar Percy Söderström till runt en miljon dollar.

För att ställa det i perspektiv berättar han om deras största order någonsin, som var till skogsjätten Fibria i Brasilien som omfattade 7 maskiner och var på 50 miljoner kronor.

– Så på det viset är den här affären nog så viktig för oss, säger han.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078