23948sdkhjf

Mobilt hyttgolv får hjulen att rulla

Uppfinningsrikedom kan komma väl till pass ute i skogen. Sara Bengtsson underlättar vardagen med ett egenkonstruerat avtagbart golv.
– Det är långkalsonger, tjocka skor, raggsockor, jacka på jacka på jacka och mössor – det är ingen skönhetstävling direkt om man säger så.

Sara Bengtsson, 21, från Östervallskog utanför Töcksfors i västra Värmland beskriver en något kylig tillvaro i de värmländska skogarna en februarikväll. Ljumma sommarkvällar är verkligen något att föredra, speciellt om man mitt under arbetets gång blir utelämnad åt den mörka skogen.

– För några veckor sedan gick ett band sönder och det var kanske 1,5 kilometer upp i skogen. Klockan var runt åtta på kvällen och helt mörkt, då var det bara att börja gå tillbaka till bilen. Då är det inte lika roligt längre som den dagen solen skiner och du kör längs vägkanten.

Om vi backar bandet lite så var det just vid en vägkant som Saras yrkesliv tog sin början – men det var något som saknades.

– Jag gick i skolan på Södra Vikens naturbruksgymnasium med inriktning transport. Så jag började köra containerbil under två månader efter studenten, men jag trivdes inte. Det var inte min grej att ligga och köra efter vägen, det kändes som att jag inte gjorde någonting.

Istället fick hon upp ögonen för skogen och skogsmaskinen – ett yrke hennes pappa introducerade henne till. Det ledde till att hon till slut öppnade dörren till en gammal Valmet 890, en maskin hon körde i ungefär ett års tid. Sedan byttes både maskinen och arbetsgivaren ut till Östervallskogs skogsavverkning och en John Deere 1210E. Och till skillnad mot vardagen på bilvägen känner hon att hon får saker och ting gjorda i skotarhytten.

– Jag trivs väldigt bra i en skotare, det syns att man har gjort någonting på en dag – det är roligt helt enkelt.

Vad är det bästa med John Deere-maskinen du kör?
– Att den har en IBC, intelligent boom control, alltså att utskjutet på kranen går av sig själv. Det gör att det flyter på så mycket bättre än jag upplevt i de tidigare maskinerna jag har kört. Så själva hydrauliken går suveränt bra.

Finns det något som är mindre bra?
– Ja, alltså jag är för kort om man säger så. Jag har fått lite problem med mitt knä i och med att jag inte når gaspedalen och måste sitta lite konstigt. Så jag har gjort lite påbyggnationer och höjt golvet, säger Sara.

Hon förklarar att hon till en början använde sig av instruktionsböckerna för att lättare komma åt gaspedalen.

– Jag la böckerna på golvet så att det kom högre upp och sen hade jag en liten kloss som jag knöt runt gaspedalen – problem är till för att lösas, säger hon och förklarar vidare hur den provisoriska lösningen fick en konstant dito.

– Jag tog en markisoleringsskiva och skar till den så att den passar, den förhöjer golvet cirka fem centimeter. Sen skar jag ut en liten bit av samma material i gaspedalens storlek och fäste den lilla klossen i ett stycke vanlig dörrmatta. Sedan fäste jag mattan i den stora skivan. Så gaspedalen blir som en egen liten ”lapp” som hänger utanför den stora skivan.

Saras konstruktion har gjort att både golv och gaspedal kommer högre upp, vilket gör att hon får en bättre och mer ergonomisk hytt där hon kan sitta bättre med benet utan att sträcka ut det. Det har även gjort att hon kan köra med luft och fjädring i stolen – något som annars inte gick då det medförde att hon inte nådde ner med hälen i golvet.

Det finns även en specifik anledning till varför hon valde att bygga golvet med en markisoleringsskiva.

– Anledningen till att jag valde just det materialet beror på att det inte väger något, så jag kan ta den med mig när jag slutar för dagen och vi byter skift.

Att komforten är viktig för Sara råder det nog inga tvivel om, men det finns även andra egenskaper en maskin bör ha.

– Det är många detaljer som är viktiga, men att maskinen går mjukt och fint i terrängen är nog den viktigaste egenskapen, att den inte går stötigt. Sedan vill man gärna ha en bra stol givetvis.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109