23948sdkhjf

Regeringen går fram med förslag på vägslitageskatt

Förslaget ska beskatta fordon över 3,5 ton med syfte att jämna ut konkurrensen mellan svenska och utländska åkare. Men branschen är kritisk.
Regeringen har sedan tidigare utlovat att lämna en inriktningsproposition om vägslitageskatt under mandatperioden. Nu är ett nytt utkast klart och det omfattar tunga lastbilar över 3,5 ton. Utkastet innefattar bara primära länsvägar, europavägar och övriga riksvägar.

Man kommer dessutom att göra undantag för vägar som trafikeras av färre än 500 fordon per dygn. Regeringen menar även att skattesystemet måste utformas på ett sätt som gör att den tunga trafiken inte leds till vägar vars bärighet är sämre. Förslaget man tagit fram kommer att skickas på remiss.

Och de som trott att landsbygden kommer att drabbas hårdast får tänka om. Regeringen har tittat på särregler som gör att glesbebygda områden undantas om det inte finns några gångbara alternativ till lastbil. Skatten ska även vara olika i landsbygd satt i paritet till större städer.

Syftet med vägslitagekatt är att jämna ut konkurrensen mellan svenska och utländska åkare. Alla ska betala samma skatt – något utländska åkare idag slipper. Men trots det nya utkastet är många branschorganisationer ändå kritiska, bland annat Skogsindustrierna.

– Det nya förslaget påverkar konkurrenskraften för svensk industri negativt, säger Karolina Boholm, transportdirektör på Skogsindustrierna, till TT.

Exakt hur skatteuppgifterna ska samlas in är oklart. Dock verkar det luta åt satellitpositioneringsteknik, något som nämns i promemorian.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078