23948sdkhjf

Patrik föll för första X-grävaren

En liten entreprenör i Västsverige blev först i Sverige, kanske till och med först i Europa, att köpa JCB:s nya grävmaskin – JCB 220X. – När jag fick se maskinen tvekade jag inte, säger Patrik Stensson.

JS Traktor Service har tre grävmaskiner och två förare, familjeföretaget håller till i Alafors mittemellan Göteborg och Trollhättan och är huvudsakligen inriktat på maskinservice men har också en entreprenaddel med två förare och tre maskiner: en Doosan 165 hjulgrävare, en Doosan 300 bandgrävare och så en JCB 220 från 2012, föregångaren till Generation X.

När JCB:s svenska representanter nosade upp firman insåg de snabbt att Patrik Stensson faktiskt är en av de svenska förare som har flest timmar i en JCB.

Han fick därför en omedelbar VIP-inbjudan till den brittiska maskintillverkaren, JCB behövde få förarinput inför lanseringen av sin nya miljardsatsning – Generation X.

– Det gick snabbt, i början av mars fick jag åka till fabriken i England och sitta och prata med teknikerna om vad jag tyckte om deras nya grävmaskin, berättar Patrik Stensson.

Det var bara ett par veckor kvar till lanseringen och JCB ville försäkra sig om att de inte missat något.

– Jag förklarade till exempel att jag inte ville att värmaren skulle stängas av när maskinen stannar, berättar Patrik Stensson.

Han gillade det han såg och såg till att köpa ett eget exemplar direkt, en affär som omgärdades av en hel del hemlighetsmakeri, han fick till exempel skriva under ett omfattande tysthetsavtal.

– När jag fick se maskinen tvekade jag inte, säger Patrik Stensson.

Grävmaskinsserien lanserades den 13 mars och nu behöver Patrik Stensson inte hålla tyst längre. Han är glad över sitt inköp och konstaterar att JCB fått med hela paketet den här gången.

– Jag gillar särskilt den knäpptysta hytten– den är tystare än en ny BMW invändigt.

Han lyfter också fram den nya hydrauliken.

– JCB har tidigare alltid varit lite hetsiga, det har varit lite som att hantera en tjur och det är inte alla som klarar det. Nu är det mjukt och följsamt och alla kan köra.

Patrik Stensson konstaterar att i princip allt är förbättrat i den nya generationen, med kraftigare spännhjul till bandet, bättre halkskydd och en bom som placerats i mitten av maskinen för bättre balans.

– Maskinen är lättmanövrerad, robust och stark, säger Patrik Stensson.

Han fick också bidra med en hel del synpunkter på hur en Nordic Edition bör se ut, i Sverige kommer maskinen att levereras från fabrik med 360 belysning med 14 ledlampor , ledbelysning i serviceluckorna, inbyggd dieselpump, back- och sidokamera samt Grammer Super de luxe stol och det så kallade Advanced tool select .

Själv nöjer han sig dock inte med denna nordiska standardbeställning.

– Det räcker inte med Nordic Edition för mig, jag behöver en fullständigt heavy duty maskin med kraftigare undervagn, påkörningsskydd och starkare sticka, vi gör allt från rivning och schakter till vägbyggen och behöver en maskin som är lite extra.

Trots att han var först ut att handla kommer maskinen därför inte att levereras förrän i höst.

– Jag får vänta lite, men det är det värt!

Läs mer om den nya grävmaskinen här.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125