23948sdkhjf

Slitagemätare ska sänka kostnaderna för järnvägsunderhåll

De mätvärden som hittills kunnat plockas fram för friktion och slitage på järnvägsräls är ofta oanvändbara i realiteten. Det menar forskare vid Luleå tekniska universitet som nu utvecklat ett eget instrument med målet att minska kostnaderna för järnvägsunderhåll.

I dagens läge är forskarna hänvisade till kostsamma laboratorietester med så kallade skiva-skiva-apparater som på grund av att de inte, på ett tillräckligt realistiskt sätt kan ta hänsyn till de verkliga omgivande förhållanden som gäller i verkligheten på järnvägen, levererar orealistiska och oanvändbara mätvärden för prediktering av järnvägsslitage och friktion, säger Jan Lundberg.

Jan Lundberg är professor i drift- och underhåll vid Luleå tekniska universitet och har i ambitionen att förbättra mätmetoderna utvecklat och konstruerat ett instrument som utlovas klara att mäta slitage och friktion utomhus på alla kända järnvägstyper. Den patenterade utrustningen är portabel och Jan Lundberg är övertygad om att den ska kunna minska kostnaderna för järnvägsunderhåll avsevärt.

Vi hoppas att instrumentet ska resultera i nyttig kunskap för hela järnvägsbranschen och för forskningen, säger Jan Lundberg.

Instrumentet beskrivs som en friktions- och slitageprovare som ger en betydligt bättre verklighetsbeskrivning än befintlig teknik. Anledningen är att den tar hänsyn till allt det som i praktiken ligger på spåret. Det kan exempelvis vara snö och is, smörjrester, rost, växtdelar och avlagringar från nedfallen last.

Instrumentet har fyra hjul som justeras för att ligga rätt mot just den räl som är aktuell för provning, med all dess nötning och osymmetri. Det drivs med två elmotorer och är tillverkat i mässing, aluminium och rostfritt stål. Det ska kunna fästas på alla typer av räl oavsett hur sliten rälsen än är.

Instrumentet ska också kunna simulera vitt skilda tågtyper, allt från persontåg (med eller utan passagerare) till godståg och till och med fullastade malmtåg. Det åstadkoms helt enkelt genom att ”provaren” belastas med olika tyngder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063