23948sdkhjf

Bygget av höghastighetståg kan bli en riktig miljöbov

Till följd av hur lagen ser ut, blir bortförsel av jord både dyrt och skadligt för miljön.
Projektet med höghastighetståg blir en dyr historia. Men alla pengar går inte till själva bygget – i själva verket går transporten av jorden från platsen på miljardbelopp. Det skriver Sveriges Radio .

Orsaken är nuvarande lagstiftning som säger att allt måste köras till tipp. Kostnaden för detta väntas landa på omkring sex miljarder kronor. Lagen innebär dessutom stora konsekvenser för miljön.

– Skulle vi följa nuvarande lagstiftning och inte få någon förändring under tiden vi bygger ut höghastighetssystemet, så innebär nuvarande avfallslagstiftning att jordmassor behöver köras iväg till en särskild deponi, säger Peter Uneklint, programchef vid Trafikverket, till Sveriges Radio. Han fortsätter:

– Vi kan alltså inte använda massorna till att landskapsmodullera längs med spåren och därigenom smälta in anläggningen på ett bättre sätt i landskapet.

Spåren mellan Stockholm och Göteborg samt Stockholm och Malmö beräknas generera 30 miljoner kubikmeter överflödig jord, så kallade överskottsmassor. Det motsvarar 50 stycken Globen. Allt detta måste alltså till tipp vilket drar 7,5 miljoner lite diesel som i sig leder till ett utsläpp på 22 000 ton koldioxid.

Men allt hopp är inte ute. Innan sommaren räknar Naturvårdsverket med att kunna lämna ett förslag på lagändring till regeringen.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.161