23948sdkhjf

Östgöte vann Yrkes-SM för yrkesförare

Ett rekordstort Yrkes-SM gick av stapeln i Uppsala. Herman Borring tog hem titeln som bästa yrkesförare.

Herman Borring från Skänninge i Östergötland stod högst upp på prispallen när Yrkes-SM för unga yrkesförare 2018 avgjordes i Uppsala. I tre dagar tävlade tio unga lastbilsförare om titeln Sveriges bästa unga Yrkesförare. De tio deltagare som kvalificerade sig för årets final är från Tomelilla i söder till Moskosel i norr.

Väl på plats i Uppsala och Yrkes-SM, blev till slut Hermans noggrannhet och fordonskännedom så framgångsrikt att han numera stolt kan presentera sig som Sveriges bästa unga Yrkesförare 2018. På andra plats kom Henrik Johansen från Strömstad och Filip Eriksson från Tomelilla knep bronset.

Hur har du förberett dig sen du vann kvaltävlingen i höstas?

– I Norrköping var det lastsäkringen jag inte riktigt lyckades med så jag har läst på massor. Sen har jag en riktigt bra praktikplats på Eric Ohlssons åkeri där jag får köra mycket lastbil med släp och backa och så. Det har varit riktigt bra mängdträning inför Yrkes-SM.

Hur ser framtiden ut för Sveriges bästa unga yrkesförare?

– Bra! Jag tror att det finns goda chanser till jobb, haha. Jag har redan nu klart med sommarjobb på Eric Ohlsson. Längre fram skulle jag vilja kunna kombinera lantbruket på gården jag är uppvuxen på med lastbilskörning. Det är något av en dröm jag har.

Din skola Vretagymnasiet fick utmärkelsen Årets Transportskola i höstas och nu har man alltså även en Yrkes-SM-vinnare att vara stolt över. Vad tror du det är med skolan som är så bra?

– Jag tycker att vi har väldigt bra lärare som verkligen ställer upp på eleverna. Det sista året har vi fått köra mycket med olika typer av fordon. Jag har ju såklart kört mycket traktor på gården men lastbil blev det först när jag började på Vretagymnasiet, säger Herman Borring.

Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, Tya, har alltså stått som värdar för Yrkesförartävlingen med hjälp av Volvo Lastvagnar som huvudsponsor. Toyota material handling och EMV-utbildning var också till stor hjälp vid arrangemanget.

Under tre dagar var 59 yrken representerade i Uppsala, varav 40 var tävlingsyrken. Antalet deltagare låg runt 400, vilket är rekord under de åtta år som Yrkes-SM har arrangerats. Dessutom kom över 21 000 besökare.

– Det här evenemanget är ju Sveriges största när det kommer till yrkesutbildningar. Vi samlade här en stor mängd yrken på ett och samma ställe där vi har tävlat, provat på och visa upp oss. Det blev som ett stort multi-prao, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig för Yrkes-SM.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078