23948sdkhjf

Komatsu har landat i Stockholm

Söderberg & Haaks nya anläggning i Rosersberg ska bli ett nav för hela Mellansverige, förutom sedvanlig försäljning, service och eftermarknad kommer man också att utrusta maskinerna inför leverans.

Rosersberg. Söderberg & Haak nådde ett av sina mål i början av maj.

– När vi tog över Komatsuagenturen för två år sedan var det ett av de första besluten vi tog – att etablera oss i Stockholm. Nu har vi en ändamålsenlig anläggning, säger Hans Ripa, Söderberg & Haaks vd.

Den fjärde maj invigdes den nybyggda anläggningen, 3 000 kvadratmeter som där Söderberg & Haak delar med Manitous återförsäljare Scantruck.

– Här har vi både verkstad, försäljning, reservdelar och en slangverkstad, säger Hans Ripa, som gläds åt att företaget nu har en ordentlig bas i Stockholm, där landets klart största marknad finns

Kjell Forsén är nytillträdd försäljningschef på anläggningen, han tror att nytillskottet kommer att leda till ett lyft för företaget.

– 20 procent av marknaden finns i den här regionen, det är en ansenlig del och det är bra att vi nu har en anläggning vi kan vara stolta över.

Rosersberg, strax norr om Stockholm, är känt som ett logistiskt nav och Söderberg & Haak tror att placeringen är väl vald.

– Det är en strategiskt viktig punkt, säger Michaela Rosén, Söderberg & Haaks ekonomichef och platschef i Rosersberg.

Anläggningen ska serva kunder i ett stort område, från Nyköping i söder till Hudiksvall i norr, Dalarna och Gävleborg ingår också, och en liten filial finns på Gotland.

– Vi kommer att finnas betydligt närmare kunderna, säger Michaela Rosén.

Även om marknaden är stor är konkurrensen hård och trots att Komatsu är världens näst största leverantör av entreprenadmaskiner har maskinerna av olika anledningar inte fått samma genomslag i Sverige.

Söderberg & Haak, som tog över agenturen 2016, vill ändra på detta och ser Stockholmsanläggningen som viktigt steg på vägen.

Till skillnad från flera av företagets andra försäljningsnav, som säljer flera varumärken, kommer Rosersbergsanläggningen till exempel att fokusera enbart på Komatsu.

– Det är bara för oss att ge oss ut och bearbeta kunderna, det går inte att sitta här – vi måste synas, säger Kjell Forsén.

Bra maskiner är en förutsättning, i dagens hårda konkurrens är dock eftermarknaden minst lika betydelsefull och Kjell Forsén lyfter fram den 990 kvadratmeter stora verkstaden som ett avgörande försäljningsargument, här ska företaget erbjuda både service och reparationer men också utrusta maskinerna inför leverans.

– Det är oerhört viktigt, nu utrustas maskinerna i Kungälv, när vi kan utrusta dem här kan kunderna delta på ett bättre sätt, det blir också kortare leveranstider, säger Kjell Forsén.

– När vi kan utrusta maskinerna blir vi verkligen en knutpunkt för hela Mellansverige, säger Daniel Falk.

Verkstadssatsningen kräver folk och verkstadschefen Erik Sjöberg räknar med att det behövs sex fältmekaniker, fyra mekaniker på plats i Rosersberg, en i Gävle, en i Katrineholm och eventuellt en i Dalarna.

– Vi måste därför anställa fyra mekaniker till, det behövs om vi ska kunna utrusta maskinerna.

Läs mer om Söderberg & Haaks arbete för att få världsmärket Komatsu att lyfta i Sverige - klicka här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095