23948sdkhjf

Förarfokus i ny bandgrävare

JCB:s nya tunga grävare hänger med till Solvalla, företaget visar sin 220X som premiärvisades i England tidigare i vår, en maskin där man anser sig ha månat extra mycket om förarens komfort.

Bandgrävaren ska ha en 15 procent större hytt, den är en decimeter längre och en meter bred med integrerad rops-struktur och platt glas.

Joystickarna är monterade på sätesramarna och ska röra sig med operatören. Hela hytten sitter på fyra gummikuddar, något som ska leda till minskat buller och minskade vibrationer uppger JCB som utlovar en bullernivå som är fem decibel lägre än i föregångaren.

Bättre sikt utlovas också, och det finns tre olika (och nya) säten att välja mellan.

Golvet är platt och ska vara lätt att rengöra, JCB lyfter också fram den helt nya kommandopanelen som ska kombinera alla funktioner och kontroller till en enda sitsmonterad enhet, till systemet hör också en sjutums justerbar bildskärm med intuitiva menyer och funktionaliteter, en skärm som nås via en roterande styrenhet liknande den man finner i bilar.

Både fotpedalerna och fotstöden har omformats för ökad komfort skriver JCB, maskinerna kan dessutom förberedas direkt fabrik för både tiltrotator och autolube.

Den 2,7 meter breda överbyggnaden är 200 mm bredare än sina föregångare, något som ska ha gjort det möjligt att sätta huvudbommen i mitten av maskinen, något som i sin tur ska minska spänningen på vändkransen så att det går att gräva ännu noggrannare och att använda större skopor utan att banden påverkas.

Handräcken är bultade på plats och ska vara lätta att byta ut. JCB förklarar också att servicedörrarna är pressade i dubbelhudstål, med robusta handtag och svetsade ramar för ökad styvhet.

En liten entreprenör i Västsverige, hängde på låset och blev med stor sannolikhet först i Europa, att köpa JCB:s nya grävmaskin – JCB 220X.  läs mer om det här

Leveranstidningen Entreprenad var med i England när den nya grävarserien lanserades, läs mer om det här.

Artikeln är en del av vårt tema om Svenska Maskinmässan 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093