23948sdkhjf

Restprodukter från skogsbruk kan bli asfalt

Det europeiska forskningsprojektet Rewofuel har fått sin finansiering klar. Nu går startskottet för att bygga en pilotanläggning i Örnsköldsvik.
Kortfattat går projektet ut på att Sekab, som är ett svenskt kemi- och etanolföretag kommer att bygga anläggningen för att där omvandla restprodukter från skogsbruk till tillverkning av flygbränsle och bensin.
Barrved är exempel på en av restprodukterna som kommer att användas.

Genom att göra detta kommer en bioprodukt att skapas som Peab Asfalt vill utveckla till ett biobaserat bindemedel med förhoppningen om att detta i framtiden skulle kunna användas vid tillverkning av asfalt.

– Det är ett jättespännande projekt. Miljötänket driver vår innovation och utveckling, utan att vi vill göra avkall på kvaliteten på produkten. Här hoppas vi hitta en lösning som kan bidra till ökad hållbarhet både miljömässigt och tekniskt, säger Karin Bergkvist, hållbarhetsstrateg på Peab Asfalt till Skog Supply.

Eftersom Peab Asfalt har egna labb kan de själva testa produkten. Karin Bergkvist förklarar att vägen till verklig tillämpning därför blir kortare.

Enligt beräkningarna skulle det gå att blanda in upp till 25 procent lignin i bindemedlet.

– Klimatvinsten med detta är stor. Vi går i bräschen nu, men vi hoppas att detta ska gynna hela branschen och bidra till att vi kan minska användningen av produkter från råvaruutvinning, säger Karin Bergkvist.

FAKTA
Rewofuel
Har fått 13,9 miljoner euro i finansiering från EU:s forskningsprogram Horizon 2020.
Där deltar elva företag från åtta medlemsländer, däribland Peab Asfalt.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141