23948sdkhjf

”Jag har aldrig tyckt att vi har gjort något fel”.

Leveranstidningen Entreprenad träffade en av de maskinförare som nu friats i tingsrätten, en extremt nöjd och glad Niklas Krämer.

Ekerö. Solna tingsrätt meddelade på fredagen att Leo Björkman och Niklas Krämer, som stod åtalade för olaga frihetsberövande efter att ha  gripit en dieseltjuv, frias.

– Det är otroligt skönt, en jäkla lättnad faktiskt, säger Niklas Krämer.

Leveranstidningen Entreprenad träffar honom ett par timmar efter det att domen meddelats, han har precis gått av sitt skift men tillstår att de två sista timmarna kanske inte blev så effektiva.

– Telefonen har gått varm!

Han har också fått en hel del glada tillrop där han suttit i sin grävmaskin och grävt för en gång-cykelväg.

Arbetsplatsen är belägen intill en av Ekerös mer centrala leder och passerande lastbilar och entreprenörer har inte missat chansen att tuta, blinka, vinka och leverera tummen upp.

– Jag har fått ett stort stöd!

Det har varit en omtumlande tid för maskinföraren, först hälsades han och kollegan Leo Björkman som hjältar efter gripandet av tjuven.

Ett halvår senare lades förundersökningen mot tjuven ner, eftersom han släppts och sedan avvikit.

Ytterligare ett halvår senare fick de två förarna veta att de var skäligen misstänkta för brott, sedan följde flera förhör och i februari genomfördes rättegången vid Solna tingsrätt.

–  Jag har försökt ta det med en nypa salt och det har inte påverkat för mycket även om vardagsrutinerna blivit lite störda ibland, säger Niklas Krämer.

– Men i dag var det verkligen nervöst, tillstår han.

Domen var friande och Niklas Krämer är förstås nöjd med det resonemanget.

– Jag har aldrig tyckt att vi har gjort något fel, särskilt inte som vi har fått så mycket bekräftelse från omgivningen redan från början.

Även om han nu friats från brott funderar på om han skulle handla lite annorlunda om något liknande skulle hända igen.

– Hade vi sprungit fram direkt och försökt ta honom på gårdsplanen hade vi inte fått de här problemen. Vi väntade kanske lite för länge.

En annan slutsats han drar är att det inte är någon större idé att ringa polisen.

– Man måste handla direkt, det finns inte tid att ringa och sedan vänta någon timme på att de ska hinna ut – det är ett lotteri om de råkar ha en bil i närheten.

Dieseltjuven då? Han slapp undan och även om det är möjligt för privatpersoner att ta fast tjuvar är det uppenbarligen svårt att få dessa brottslingar dömda –  åtminstone om de flyr landet.

– Det är ganska fritt verkar det som, det svenska rättsväsendet har svårt att få tag på dem, kommenterar Niklas Krämer.

Han låter dock inte detta förmörka denna soliga fredag. Han gläds åt att vara friad och har laddat ner den 16-sidiga domen.

Men det får nog dröja någon dag innan han sätter sig in i den på allvar –  fredagskvällen viks i stället åt att fira segern.

– Jag skulle ha haft VA-jour hela helgen, men det har en kollega tagit på sig – i stället ska jag hem och bada bastu och ta några bira!

Mer läsning:

Försvarsadvokaten anser att det är en viktig dom . Läs mer här.

Åklagaren överklagar inte, men vidhåller att de två männen gjorde fel. Läs mer här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112