23948sdkhjf

”Jag har alltid haft roligt på jobbet och det vill jag fortsätta att ha.”

Niklas Jonsson valde berget när han skolade om sig efter 30 år som maskinförare.

Filipstad. Niklas Jonsson är en av de cirka 80 studenterna på Bergsskolan, han går det andra och sista året på bergteknikerutbildningen.

Det var på intet sätt givet att det var här han skulle hamna, han hade jobbat i nästan 30 år som maskinförare när han började studera.

– Jag har gått på många stora projekt, både i Sverige och utomlands, säger Niklas Jonsson.

Han trivdes jättebra i maskinen men när han fördärvade sina händer blev han tvungen att välja en ny väg.

Att studera hade aldrig riktigt föresvävat honom – trots att han är född i Filipstad där Bergsskolan varit något av ett monument i snart 200 år.

– Jag visste ju alltid att Bergsskolan fanns, men det var inget för mig då.

När han var ung var studielusten väldigt låg, men den tändes till slut, lite av en slump när han tog med sin son till Bergsskolan –  för att visa honom vilka möjligheter som erbjöds i Värmland.

– När jag var där sa de att jag kunde ju skicka in en ansökan, minns han.

Så det gjorde han faktiskt, och nu, när han har en knapp termin kvar av den tvååriga utbildningen, är han glad att han vågade – trots att det krävdes att han kompletterade sina betyg och satte sig i en klass där de flesta är betydligt yngre.

– Det har till och med blivit bättre än jag trodde.

Han uppskattar särskilt undervisningsformen där tunga ämnen monteras ner i hanterliga bitar.

– Om vi läser geologi får vi känna på materialet, vi får gå ut i skogen och ser hur det ser ut i praktiken – man lär sig från grunden.

På ett rent personligt plan ser han också hur utbildningen gett honom råg i ryggen.

– Man växer som person och får en helt annan trygghet – jag kommer från en familj med mycket liten studietradition, vi har mer varit drivna entreprenörer väl grundade i kolbruk, smedja och bergsbruk

Han ser utbildningen som ett sätt att komma dit han inte kommit annars –  att till exempel ta steget från maskinhytten till att bli arbetsledare.

–  Jag skulle ha gjort det här tidigare, det har inneburit ett stort uppsving.

Han tänker sig en fortsättning i anläggningsbranschen, men nu utanför maskinhytten.

– Jag vill inte kasta bort det jag gjort i 30 år.

Utbildningen har gjort honom till ett hett byte på arbetsmarknaden. Industrin skriker efter folk, något som blir tydligt när Niklas Jonsson och hans skolkamrater går från bord till bord på skolans årliga arbetsmarknadsdagar.

Företagen är på jakt efter folk att anställa men Niklas och hans likar får också känna de ditresta företagen på pulsen – vilka har något att erbjuda? Vem kan erbjuda ett roligt exjobb, en stimulerande fritid eller en bra lön? Vem ska de ge sin hett eftertraktade kompetens till?

Niklas Jonsson vet vad han ska ställa för frågor, och är förvissad om att han ska hitta rätt.

– Jag letar framförallt efter projekt jag kan brinna för, jag har alltid haft roligt på jobbet och det vill jag fortsätta att ha.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085