23948sdkhjf

Enklare anställa lärlingar

Maskinentreprenörerna (ME), Byggnads, Seko och Sveriges Byggindustrier har kommit överens om nytt yrkesutbildningsavtal.

Ett nytt yrkesutbildningsavtal har tecknats mellan Maskinentreprenörerna (ME), Byggnads, Seko och Sveriges Byggindustrier.

Det nya avtalet gäller yrkesutbildningar som leder fram till yrkesbevis och enligt ett pressmeddelande ska det nya avtalet säkerställa att alla utbildningsvägar ställs under samma kvalitetskrav -- yrkesutbildningsavtalet ska lägga grunden för den yrkesutbildning som sker i gymnasieskolan, i yrkesutbildning för vuxna och i branschens egen lärlingsutbildning i företag. 

– Lärling anställs nu på samma sätt som övriga medarbetare, det vill säga med möjlighet till provanställning under 6 månader, därefter tillsvidareanställning, säger Mathias Fors, förhandlingschef på ME.

Ett syfte med det nya yrkesutbildningsavtalet uppges vara att underlätta nyanställningar och enligt ME innebär avtalet bland annat en tydligare kvalitetssäkring av grundutbildningen och stärkt anställningsskydd för lärlingar.

Det nya avtalet förenklar för företag som anställer maskinförarlärlingar. Enklare regler kring lärlingsanställningar har varit efterfrågat av våra medlemsföretag. Nu gäller samma regler för anställning av lärling som för övriga medarbetare, till exempel ges möjligheten att provanställa under sex månader. Vi hoppas det ska öka antalet maskinförarlärlingar i företagen, säger Hampe Mobärg, vd på ME.

Anställningsskyddet i det nya avtalet är stärkt. Nu får lärlingar rätt till tillsvidareanställning, säger Rolf Hedlycke, ombudsman på Seko.

Det här är ett stort och viktigt steg framåt för byggbranschen. Om fler av Sveriges unga ska välja att bli byggnadsarbetare är goda villkor ett måste. Med rätt till tillsvidareanställning ökar vi tryggheten för lärlingar och gör yrkesutbildningen mer attraktiv, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.  

Det råder stor kompetensbrist i byggbranschen. Det nya avtalet är ett viktigt steg för att få in fler människor. Inte minst är det vår förhoppning att fler nyanlända ska hitta till branschen och att andelen kvinnor ska öka. Det nya avtalet innebär också att vi öppnar upp nya vägar för de som idag befinner sig lång ifrån arbetsmarknaden vilket känns mycket bra, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Avtalet omfattar elever som avslutar sin utbildning på gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram från och med 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063