23948sdkhjf

Hjerpes stärker väghyvelutbudet

Hjerpes Maskincentra i Norrköping har genom åren blivit en etablerad leverantör av väghyvlar på den svenska marknaden. Som återförsäljare för Hidromek breddas utbudet avsevärt, men på årets Maskinexpo var det ändå en turkisk väghyvel tillverkad i Thailand som var huvudnumret.

I november 2013 förvärvade turkiska Hidromek rätten till de väghyvlar som tillverkades av Mitsubishi i Thailand. Efter några års förändringsarbete visades en ny generation på Parismässan Intermat 2018 i form av en 18-tonsmaskin.

På Maskinexpo fick även den svenska publiken titta närmare på nykomlingen även om det fanns förhoppningar om att den skulle ha visats redan på Entreprenad Live förra året.

-- Den hann helt enkelt inte fram, säger Nicklas Hjerpe på Hjerpes Maskincentra som då i stället kunde visa fram en av Hidromeks hjullastare som exempel på företagets nya roll som återförsäljare för det turkiska företaget i bland annat Östergötland.

 På Maskinexpo stod dock en orangefärgad HMK 600 MG på plats med sina 18,5 ton i standardutförande. Enligt leverantören lämpar sig den nya väghyveln utmärkt för en mängd olika uppdrag, däribland såväl planering och gradering som plogning av snö och rivning av is. Väghyveln kan fås med tre bladlängder, från 3,7 till 4,3 meter. Bladets kopplingssystem utlovas dessutom absorbera plötsliga och stora påkänningar, vilket utlovas minska påfrestningarna på blad och maskin avsevärt.

– Väghyveln erbjuder åtta växlar framåt och lika många bakåt. Manövreringen kan ske med både ratt och joystick. Också hastigheten kan ändras med en knapp på joysticken. Styrspakarna ger även möjlighet att styra bladet. Farthållare och automatisk växelväljare ökar körkomforten ytterligare. Den sexkantiga hyttens utmärkta siktförhållanden och den rejäla informationsdisplayen medverkar till körkomfort, produktivitet och säkerhet, säger Jan Johansson hos Hidromeks svenska generalagent Abandon.

Kraften kommer från en sexcylindrig steg 4-motor från Mercedes. Kylfläkten drivs hydrostatiskt och kan köras i omvänd riktning, vilket förenklar rengöring.

Nicklas Hjerpe har stora förväntningar på den nya hyveln som han inte tror kommer att störa försäljningen av HBM där Hjerpes haft generalagenturen sedan 2012. Anledningen är helt enkelt att de båda maskinerna representerar olika skolor. HBM påminner exempelvis om Mattsson medan Hidromek snarare kan liknas vid Volvo som ju flyttat sin väghyvelproduktion till Kina med inriktning på helt andra marknader. Något som till och med lämnar en dörr öppen för nya aktörer.

Läs mer om Hidromeks förvärv av Mitsubishis väghyvelverksamhet här.

Artikeln är en del av vårt tema om Maskinexpo 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109