23948sdkhjf

Utskrattad minihyvel fick entreprenören på fall

En leksak! När Magnus Hellström först såg Lasergradern avfärdade han den som en ploj. Men efter att ha provkört maskinen föll han pladask, övertalade chefen att importera den och vips blev entreprenörerna maskinleverantörer.

Entreprenörerna Hjerpes Maskincentra från Norrköping har kanske varit på Maskinexpo förut. Men 2009 var första gången de ställde sig på andra sidan, som utställare och maskinleverantör.

Det hela började i augusti 2007 när Magnus Hellström på Hjerpes Maskincentra åkte till Dayton Ohio för att lära sig mer om Trimble maskinstyrning.

I en paus fick han syn på en liten, liten väghyvel av märket Lasergrader som jobbade på utanför utbildningslokalen. Och den lilla, lilla maskinen fick den store mannen från Norrköping på fall.

– Det var ju som en leksak i jämförelse med de hyvlar vi brukar använda, bara 1 500 kg jämfört i stället för 20 ton, jag skickade direkt ett foto med mobilen till Nicklas, säger Magnus Hellström.

Nicklas heter Hjerpe i efternamn och han skrattade. Hårt. Magnus Hellströms nyfikenhet var dock inte stillad , han fick provköra maskinen och tyckte plötsligt att det nog var mer än bara en leksak.

– Jag blev imponerad, den var väldigt smidig och exakt och tack vare bakhjulsdrivningen hade den en väldigt stor drivkraft för storleken.

Och tydligen är Magnus en jäkel på att övertala, för han lyckades övertyga chefen om att den här maskinen var något alldeles extra.

Hjerpes Maskincentral köpte helt enkelt in en maskin, och fann ett stort användningsområde för den behändiga hyveln.

– Den kan göra mycket mer än vi trodde, man använda den i parkeringshus där det är lågt i tak före gjutning, den kan göra vägar, grunder med mera, den är mycket exakt och kan till exempel hålla en väldigt bra nivå även i singel, säger Nicklas Hjerpe.

Hjerpes var glada och nöjda över sin nya maskin, och snart trillade det in förfrågningar från nyfikna konkurrenter.

– De undrade om vi inte ville sälja maskiner, och vi tyckte inte vi hade något att förlora så vi testade, säger Nicklas Hjerpe.

Lasergradern väger 1 500 kg och är 1,5 meter bred. Maskinen är ramstyrd och har sex hjul. Drivkälla är en trecylindrig diselmotor från Kubota och maskinen har hydrostatisk drivning på alla hjul.

Hyveln levererades ursprungligen med Trimble lagerstyrning, men för att kunna använda den även när vägen ska dras över dalar och höjder beslutade man sig för att försöka få den att jobba även mot en totalstation.

Hjerpes har ett mångårigt samarbete med Trimtec när det gäller maskinstyrning, och de fick därför uppdraget att försöka konvertera systemet så att det kan jobba mot en totalstation.

– Med lasern får man en spikrak väg, ska man jobba med en väg som går lite upp och ner behöver man en gps eller en totalstation, säger Bernt Herrgård, säljare för maskinstyrning på Trimtec.

Och entreprenörerna har långsamt vant sig vid sin nya tillvaro som maskinleverantörer. Företaget hyr också ut Lasergradern med förare.

– Det är ju en nischmaskin, men vi har sålt fem stycken, säger Nicklas Hjerpe, och sätter sig tillrätta bakom spakarna på Lasergradern, maskinen som han först hälsade med ett gapskratt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094