23948sdkhjf

Allt bredare utbud från Turkiet

Det är i år 40 år sedan turkiska Hidromek började tillverka entreprenadmaskiner. Ambitionen är närvaro över hela världen och verktygen är utbyggd produktion och ett allt bredare produktprogram.

Hidromek håller än så länge en relativt lågmäld profil i Sverige där företaget framför allt försökt bana väg för sina grävmaskiner. De vita maskinerna syns dock här och där och vid direktkontakt med tillverkaren är det är ingen tvekan om att det turkiska företaget gärna ser att försäljningen ökar och den uttalade ambitionen är att växa över hela världen.

Enligt företagsledningen var i slutet av 2017 närmare 42 000 av företagets maskiner verksamma runt om i världen, fördelade på 110 länder.

På vårens Intermat i Paris var stoltheten påtaglig i och med att företaget för sjätte året i rad fanns med på brittiska KHL Groups lista över de 50 största tillverkarna av entreprenadmaskiner – en lista där företaget än så länge varit ensam turkisk representant.

Företaget såg dagens ljus i Ankara 1978 där huvuddelen av produktionen fortfarande sker i fyra av de sex fabrikerna. Ytterligare en finns i Izmir och den sista finns i Bangkok där det senaste tillskottet i produktprogrammet – väghyvlarna tillverkas. Det senaste produktionstillskottet finns i Ankara där tillverkningen inleddes i delar av anläggningen så sent som förra året.

Först ut är tillverkningen av komponenter, vilket innebär att vi nu slipper importera bland annat växellådor och axlar. Sammantaget betyder den nya fabriken när den är i full drift att vi fördubblar tillverkningskapaciteten, säger exportchefen Engin Barutcuoglu.

Investeringar görs dock inte enbart i produktionen utan företaget strävar också efter att bredda produktutbudet. 2015 premiärvisades en 26 tons hjullastare med Mercedesmotor på Intermat, en produkt som släpptes för försäljning för drygt 1,5 år sedan.

Hjullastaren har tagits emot väldigt väl och vi kommer snart med två mindre modeller. Förmodligen blir den första stora visningen på Bauma 2019, säger Engin Barutcuoglu.

På Intermat presenterades också resultatet av den affär som gjordes i november 2013 företaget förvärvade rätten till de väghyvlar som tillverkades av Mitsubishi. På mässan visades det färdiga resultatet i form av en 18-tonsmaskin. Ytterligare två mindre väghyvlar står på programmet, den minsta på 13 ton. De två minsta modellerna drivs även i det turkiska företagets tappning av motorer från Mitsubishi medan den största använder sig av en sexcylindrig Mercedes Benz-motor på 214 hästkrafter.

På Intermat lyfte företaget också fram sin nya generation grävmaskiner i H4-serien som i princip är uppgraderad i enlighet med de senaste lagkraven och önskemålen från användare med avseende på bland annat utsläpp, elektronisk maskinövervakning, tydlig och lättnavigerad display i en hytt med avsevärt förbättrad förarkomfort, bakre kamera och LED-belysning.

Att tanken är att bredda programmet ytterligare visades också tydligt i montern med hjälp av en jordpackningsvält som gav en vink om vilken produktgrupp som står närmast på tur.

Nicklas Hjerpe på Hjerpes Maskincentra i Norrköping är nybliven återförsäljare för Hidromek i sin del av landet och hade, som specialist på väghyvlar, hoppats kunna visa den svenska marknaden ett exemplar av den nya hyveln på Entreprenad Live. Därav blev dock intet.

Som det ser ut får vi den första i oktober. Jag är övertygad om att de kommer att bli värdefulla tillskott för oss. Jag tror heller inte att de kommer att bli störande för vår HBM-agentur som vi haft sedan 2012. Maskinerna representerar olika skolor. HBM är ett alternativ för de som gillar exempelvis Mattsson, medan Hidromek påminner mer om till exempel Volvo, säger Nicklas Hjerpe.

Det är hur som helst spännande med en ny agentur som vi bara haft en månad. Vi har redan sålt och levererat en grävare och här på mässan kan vi visa en hjullastare.

Vi skiljer oss en del från de flesta andra maskinleverantörer i och med att vi har en egen entreprenadverksamhet. Det betyder också att vi ofta har maskiner tillgängliga för visningar och demonstrationer, säger Nicklas Hjerpe.

Läs mer om Hidromeks intresse för Nordeuropa här.

Läs mer om Sverigeoffensiven här.

Läs mer om satsningen på väghyvlar här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078