23948sdkhjf

Gott om turkisk grävkraft

På årets Bauma var den eldrivna hjulgrävaren Hicon på åtta ton något av publikmagnet för Hidromek. Med tänkt försäljningsstart i början av 2020 är det inget som prioriterades på Maskinexpo. Där blev i stället en kortrumpad femtontonnare ett av huvudnumren.

Turkiska Hidromek har under senare år satsat hårt för att bredda sin globala närvaro och har konsekvent byggt ut produktionskapaciteten för att hänga med i utvecklingen. Samtidigt sker en konsekvent breddning av produktutbud och tillbehör, till stora delar styrd av efterfrågan – inte minst från Sverige.

Det finns en stor lyhördhet från Hidromeks sida och företaget är extra nyfikna på önskemål från den svenska marknaden. De vet att vi har höga krav och att det ger dom ett försprång att ta synpunkterna till sig. Det utbytet är förstås väldigt positivt och värdefullt, både för oss och våra kunder, säger Abandons Jan Johansson.

Enligt Jan Johansson har företaget nu byggt två av fem nya produktionshallar, där den största är på cirka 85 000 kvadratmeter.

För närvarande har företaget sex toppmoderna anläggningar i Turkiet. Modellprogrammet utvecklas ständigt och utökas på grävmaskinssidan med midi-maskiner från sex till elva ton. På hjullastarsidan börjar programmet vid 26 ton, men det ska även komma en 22-tonnare.

Det var också grävmaskinerna som dominerade stort i montern där det fanns gott om besökare som ville testa de turkiska maskinerna. Inte minst hamnade visst fokus på den nya kortrumpade 15-tonnaren HMK 145 LCSR som tidigare uppmärksammats då den tilldelades utmärkelsen Red Dot Award för bland annat sin ergonomi och lösningar som förenklar servicearbetet.

Bland övriga maskiner som visades fanns bandgrävarna 220LC, 300LC och 42-tonnaren 390LC. Företagets största bandare, 55-tonnaren 490LC fick däremot stanna hemma.

Med i montern fanns även hjullastaren HMK 640 WL och väghyveln HMK 600 MG som togs väl om hand av väghyvelspecialisterna på Hjerpes Maskincentra som är återförsäljare för varumärket i Östergötland med omnejd.

Därutöver visades även en liten grävlastare, en viktig produktgrupp för tillverkaren, men definitivt ingen maskintyp som når några större höjder i Sverige. Det intresse som visades för maskinen under mässdagarna lämnar dock en positiv känsla.

Tommy Cederlund, säljare i Mälardalen, är full av tillförsikt inför fortsättningen av flera anledningar. En är att tillverkaren verkligen lyssnar på sina svenska kunder, vilket medverkar till att även produkterna förbättras samtidigt som det också underlättar den lokala anpassningen till svenska förhållanden.

I dag är samtliga maskiner utrustade med steg IV eller steg V-motorer. Maskinernas hydraulik får en hel del lovord och vi vinner respekt för bland annat våra ambitioner att snabbt lösa den lokala anpassningen med exempelvis värme, tiltrotatorer och centralsmörjning. Samtidigt tecknar vi allt fler avtal med lokala servicegivare för att komma så nära kunden som möjligt. Dessutom försöker vi se till att de som jobbar med maskinerna får gedigen information på kurser på plats i Turkiet, säger Tommy Cederlund.

Artikeln är en del av vårt tema om Maskinexpo 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.171