23948sdkhjf

Tornkran med sikte på trädtoppar

En av Liebherrs ”topplösa” tornkranar reser sig mitt i den schweiziska urskogen där den används för att förflytta en grupp klimatforskare mellan trädkronorna.

Mitt i skogen, utanför Hölstein i norra Schweiz, inte långt från Basel reser sig en tornkran – till synes helt omotiverat – mitt i skogen. Det som inte framgår av första anblicken är att kranen är anpassad för persontransporter och används för att en grupp miljöforskare ska kunna förflytta sig snabbt och enkelt mellan trädkronorna.

Bakom projektet står universitetet i Basel som något förenklat vill undersöka om fullvuxna träd är kapabla att anpassa sig till förändringar i klimatet. Studien beräknas pågå i ungefär 20 år och genomförs på en yta där det finns mer än tio olika trädarter, vilket ger bredd åt studien.

Hälften av ytan har i år täckts av ett tak som utformats så att att bara hälften av det regn som faller ska nå trädkronorna.

Kranen ger oss åtkomst till trädkronor på hela den yta vi vill undersöka. Vi kan jobba från en korg som gör att vi kan utföra våra studier i trädkronorna, säger professor Ansgar Kahmen.

Den valda kranen är en Liebherr 150 EC-B 8 Litronic PT som kan fås i ett speciellt typgodkänt och CE-märkt utförande för persontransporter. De korgar som används av forskarna är specialutformade för uppdraget och rymmer även verktyg och den utrustning som behövs för att ta de prover som behövs.

Av säkerhetsskäl har lyftkapaciteten begränsats till två ton samtidigt som kranen inte heller kan röra sig lika snabbt som vid traditionell användning. Dessutom har ytterligare en broms tillförts.

En svårighet vid starten var att kranen skulle resas i jungfrulig mark, något som gjordes i samarbete med lyftföretaget Musfeld Kran och Heliswiss International.

Inledningsvis krävdes anläggandet av en väg till platsen för kranfundamentet. Därefter användes en av Liebherrs mobilkranar – LTM 1130-5.1 – för att resa kranen med god hjälp av en helikopter.

Kranen är också försedd med utrustning för fjärrövervakning för att säkerställa service under projekttiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156