23948sdkhjf

Cramo förhandlar med ny ägare

Cramos ägare står inför ett intressant dilemma. De har att ställning till ett uppköpsbud från en icke namngiven aktör som uppenbarligen vill växa snabbt i bland annat norra Europa.

Tidigare i år bildades Europas största rentalföretag i och med att franska Loxam förvärvade Ramirent som då just köpt Stavdal. Uppenbarligen är det fler aktörer som tycker att branschen bör fortsätta att konsolideras. Då är väletablerade och välrenommerade Cramo definitivt en faktor att räkna med – inte minst med tanke på företagets starka position i norra och östra Europa.

Enligt Cramo pågår just nu förhandlingar med en tänkbar ny ägare till företaget där det talas om ett kontanterbjudande på 13,25 euro per aktie, vilket i så fall värderar bolaget till motsvarande 6,3 miljarder kronor.

Information om den tänkbara köparen lämnas inte för stunden, men det finns flera tänkbara kandidater. En riktig högoddsare är Zeppelin-Rental. Caterpillars tyska generalagent förvärvade nyligen Pon Equipment i bland annat Sverige och expansionen norrut skulle mycket väl kunna breddas till att även omfatta uthyrning, i synnerhet som Cramo och Cat också har en gemensam historia.

Brittiska Ashtead-gruppen är på papperet världens näst största maskinuthyrare, men har en stor del av sin verksamhet i Nordamerika. I Europa begränsas verksamheten hittills primärt till Storbritannien, Irland och Tyskland.

Kiloutou är Frankrikes näst största maskinuthyrare efter Loxam och har under senare år expanderat ut över Europa med förvärv i bland annat Spanien och Polen.

Ett förvärv av Cramo skulle också kunna vara en väldigt bra start för United Rentals, om nu världens överlägset största maskinuthyrare får för sig att komplettera sin nordamerikanska verksamhet med en organisation i Europa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094