23948sdkhjf

Ja till sänkt bränsleskatt

Riksdagens skatteutskott vill se sänkt skatt på bensin och diesel – för att motverka ökade kostnader när andelen biobränsle i alla drivmedel ökar.

Riksdagens skatteutskott säger ja till sänkt skatt på drivmedel och föreslår att riksdagen röstar för regeringens förslag om att sänka koldioxidskatten på bensin och diesel.

Enligt förslaget ska koldioxidskatten och energiskatten på bensin sänkas med totalt 15 öre per liter för bensin och med totalt 9,3 liter för diesel.

Sänkningen görs för att motverka ökningar i andra delar av det totala priset.

Bakgrunden är den reduktionsplikt som infördes 2018. Reduktionsplikten innebär bland annat att inblandat biobränsle inte längre är skattebefriat – tanken var att samma koldioxidskattenivå ska gälla för hela bränsleblandningen, oavsett hur mycket biobränsle som ingår.

Den innebär också att alla drivmedelsleverantörer måste minska växthusgasutsläppen från bensin och diesel med en viss procentsats.

Konsumenternas pris skulle därför ha höjts när inblandningen av biodrivmedel ökar, något som de tänkta skattesänkningarna alltså ska motverka.

Ett annat skäl till skattesänkningen uppges vara att motverka ytterligare ökade priser som den årliga indexuppräkningen av koldioxid- och energiskattesatserna medför.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078