23948sdkhjf

Höjd självrisk ska öka vägarbetares säkerhet

Försäkringsbolaget Svedea inför vid årsskiftet en förhöjd självrisk om en förare orsakar en skada på fordon i anslutning till vägarbete, bärgning eller liknande.

Vägarbetare, bärgare och förare av buffertfordon (TMA-fordon) är särskilt utsatta yrkesgrupper på våra vägar. De har ofta sin arbetsplats på begränsade utrymmen i omedelbar närhet till fordon som snabbt passerar förbi.

Vår önskan är att alla fordonsförare får mer respekt för de som jobbar längs vägarna och är extra uppmärksamma vid vägarbeten och bärgningsjobb. Håller man koll på vägen upptäcker man varningsskyltar och hastighetsbegränsningar i tid och kan anpassa sin körning. Det är en självklarhet att sänka hastigheten rejält förbi de som arbetar på vägen, säger Åsa Roos, skadereglerare på Svedea.

För att sätta ytterligare press på trafikanterna höjer Svedea vid årsskiftet självrisken om en förare orsakar en skada på fordon i anslutning till vägarbete, bärgning eller liknande.

– Vållar man en skada på till exempel en bärgningsbil eller buffertfordon får man betala tio procent av prisbasbeloppet (47 300 kronor för 2020) för trafikskada och dubbel självrisk för vagnskada. Det nya villkoret införs 1 januari 2020 och vår förhoppning är att man som förare ska bli mer uppmärksam på den här typen av situationer på vägarna, säger Kivan Kaivanipour, produktchef för bilförsäkring på Svedea.

Göran Fredriksson, som företräder Sveriges Branschförening för Säkrare Vägarbetsplatser, SBSV ser Svedeas åtgärd som något mycket positivt och konkret för att motverka den negativa utvecklingen av säkerheten för de som arbetar på eller vid väg.

– Vi hoppas att det tydliga budskapet som självriskhöjningen utgör når fram till trafikanterna och ger effekt, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094