23948sdkhjf

Ledare: Hoppet står inte till tomten

Helt klart är att tidigare förhoppningar om att tomten ska ställa allt till rätta är totalt fruktlösa.

2019 har varit ett omtumlande år både i Sverige och internationellt. I Sverige blir neddragningarna allt mer påtagliga inom flera områden. Det går inte en dag där det inte rapporteras om minst en kris någonstans i den svenska samhällsapparaten.

Skärpta finansiella krav på bostadsköpare har slagit hårt mot bostadsbyggandet som snabbt förvärrar bostadsbristen på många håll i landet, minskar förutsättningarna för utbildning och försvårar för framgångsrika företag att växa.

Samtidigt innebär hotet om ett spårsystem för höghastighetståg som är oerhört luddigt i konturerna att investeringarna i infrastrukturen tappar fart. Det verkar redan uppenbart att pengar inte används för att de kommer att behövas i ett senare skede.

Helt klart är att tidigare förhoppningar om att tomten ska ställa allt till rätta är totalt fruktlösa. Det finns en förarstol stor nog för en hel regering som måste vakna upp till den realitet vi lever i. Den kan inte längre sitta och sova bakom ratten.

Dagens handlingsförlamning och dagdrömmeri duger inte, inte ens i ett parlamentariskt läge som måste betraktas som mer svårbemästrat än någonsin tidigare. Att möta problemen genom att gömma undan dem i utredningar lär dock inte leda till någon förbättring.

Några förslag till åtgärder: Tillsätt generaldirektörer efter kompetens, inte efter politisk hemvist. Ta bort de blockeringar som styr bostadsbyggandet. Skrota förslaget om höghastighetståg, eller lägg fram ett trovärdigt och komplett material som visar reella fakta om ett genomförbart projekt – inte bara förskönande förhoppningar. Säkerställ att utbildning på alla nivåer är relevant och kan bedrivas på ett sätt som gagnar såväl elever som lärare och framför allt leder till jobb.

Blir det tid över finns mycket mer att göra: invandring, sjukvård, omsorg, miljö, glesbygdsfrågor...

Årets sista Leveranstidningen Entreprenad på papper är nu ute bland prenumeranterna. Nästa pappersutgåva landar i brevlådorna 30 januari, men följ gärna nyhetsflödet på vår hemsida och via våra nyhetsbrev.

Tills vi möts igen vill jag rikta ett stort tack till läsare, annonsörer, samarbetspartners och medarbetare för det gångna året.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093