23948sdkhjf

LEDARE: Enade vi stå, söndrade vi falla

” De skenande bränslepriserna visar hur ensam en maskinentreprenör kan bli”

Efter ett par år med corona kunde man kanske ha önskat sig en bättre start på 2022. Smittan må vara något lindrigare men den grasserar som aldrig förr och många entreprenörer jobbar frenetiskt för att täcka upp för anställda som är sjuka eller sitter i familjekarantän.

Dessutom har nya bördor lagts på deras axlar.

Bra karl reder sig själv heter det ju. Som företagare är man dock ofta i händerna på andra och de skenande bränslepriserna visar hur ensam en maskinentreprenör kan bli.

De flesta är överens om att klimatmålen måste nås om vi inte ska gå en mycket dyster framtid till mötes. Det innebär bland annat att de utsläpp som fossila bränslen ger upphov till måste minskas.

I dagsläget är det dock svårt att driva större entreprenadmaskiner på el. Även biobränslet riskerar att bli dyrare, reduktionsplikten har dessutom skärpts och därmed fördyras dieseln när ännu mer biobränsle måste blandas i.

Man kan tvista om vad det egentligen beror på men faktum är att dieselpriset har skjutit i höjden och att maskinentreprenörerna står tämligen ensamma när räkningen ska betalas.

Hur rättvist är det egentligen? Inte ett dugg tycker Branschorganisationen Maskinentreprenörerna som varnar för dramatiska konsekvenser – det kan bli konkurs när marginalerna äts upp i en lågmarginalbransch.

Vi dyker ner i detta ämne i årets första nummer. Vi skriver till exempel om hur BDX tvekar i dessa osäkra tider, hur sex av tio maskinentreprenörer inte lyckats höja sina priser i samma takt som dieselpriset stiger och om ME, som efterlyser tätare indexregleringar och lyhördare beställare.

Allt är dock inte elände i nummer ett – vi bjuder till exempel på ett reportage från Värmland. Ännu en gång har vi fått förmånen att träffa en hårt arbetande småföretagare som hittar möjligheterna när det blåser hårt!

Trevlig läsning!

 

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Infranord har fått en ny vd
Veidekke bygger i Skåne
Swerock och Peab öppnar forskningslabb
Elektrisk duo kan vara på väg till Sverige
PROGNOS: Investeringar i infrastruktur kommer minska
Beslut om Cementas täkttillstånd står fast
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.11