23948sdkhjf

Lång sjöresa för hamnens jättekranar

I slutet av mars inleds installationen av ett par gigantiska containerkranar i Stockholm Norvik Hamn. 10 januari började kranarna sin resa från Shanghai och ska när hamnen öppnar sina portar i maj stå klara att matcha även de största fartyg som kan trafikera Östersjön.

När containerterminalen i Stockholm Norvik Hamn öppnar i maj kommer den att drivas av Hutchison Ports, en av världens största containeroperatörer med verksamhet i 52 hamnar i 27 länder. Tungt vägande pjäser vid materialhanteringen är då två så kallade super post-panamaxkranar, bland det största som finns på marknaden för terminalkranar.

Med de här två super post-panamaxkranarna kan vi ta emot de största fartygen som kommer in i Östersjön och tillsammans med Hutchison Ports erbjuda en effektiv hantering och service till våra kunder, säger Nicklas Ebersson, marknadsansvarig för gods vid Stockholms Hamnar.

En anledning till att den nya godshamnen placerats vid Nynäshamn är närheten till de stora farlederna och det naturliga djupet på 16,5 meter, men då krävs också utrustning som matchar de stora fartygen. De två kranar som just påbörjat sin långa sjöresa är drygt 80 meter i nedfällt läge, de kan ta 22 enheter i bredd och lyfta upp till 65 ton. I flottan av lyftfordon kommer därutöver bland annat åtta grensletruckar att användas.

Och det är ingen tvekan om att förväntningarna är höga hos Stockholm hamnar som räknar med att de goda möjligheter som finns att transportera allehanda gods till och från hamnen med lastbil, tåg eller pråm ska ge fullgoda förutsättningar för en ljus framtid.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.095