23948sdkhjf

Sporrande konkurrens för Dynapac

Dynapac och Bomag har sedan 2017 samma ägare. De ska dock fortsätta strida om kunderna precis som förr, även om vissa samarbeten kan bli aktuella.

Karlskrona. När Fayat köpte Dynapac 2017 hamnade det Blekingebaserade företaget i samma koncern som tyska konkurrenten Bomag. En lite ovanlig situation som dock är enkel att hantera, hävdar Dynapacs ledning.

– Det har varit tydligt från början att vi ska vara två olika varumärken som lever under samma tak, det gäller både produktion, distribution och mot kunderna, säger Jens Wickholm, som ansvarar för försäljningen och service i Skandinavien.

Detta innebär dock inte alla alla former av utbyten och samarbeten är uteslutna. Det finns exempelvis synergier i leverantörsledet säger vd Catharina Kindberg, hon beskriver en situation med ”styvsyskonrivalitet” där de två företagen kan sporra varandra.

På lite längre sikt kan man också tänka sig att vi samarbetar kring basforskning – men när det gäller produkterna kommer vi alltid att vara var för sig.

Att samarbeta kring inköp av motorer, komponenter med mera är inte heller uteslutet.

Båda företagen ska alltså köra sitt eget race när det gäller produktutveckling, tillverkning och försäljning.

Båda har dessutom lite extra drag under galoscherna just nu.

Dynapac har fått lite av en nytändning sedan Fayat tog över som ägare (läs mer om det här).

Företaget ser sig som ett välmående exportföretag, med en stark ställning även på den svenska marknaden och ambitionen är glasklar, Dynapac vill växa, inte minst när det gäller läggare.

Även Bomag ligger i startgroparna i vårt land. Företaget har aviserat en nysatsning i Sverige och har en ny återförsäljare i Söderberg & Haak som tog över ansvaret för varumärket i i Sverige vid årsskiftet.

– Bomag är en konkurrent som byter dealer och satsar i Sverige – det måste vi förstås förhålla oss till – och det är stimulerande, säger Jens Wickholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079