23948sdkhjf

Välkända varumärken toppar stöldlistan

Volvo dominerar stort bland de entreprenadmaskiner som efterlysts under 2019 i Sverige, enligt den statistik som just presenterats av Larmtjänst. Närmast därefter följer Avant och Caterpillar.

Stölderna av entreprenadmaskiner, redskap och traktorer ökade under 2019 jämfört med föregående år. Mest eftertraktade på maskinsidan är hjullastare, grävmaskiner och kompaktlastare, enligt färsk statistik från sakförsäkringsbolagens branschorganisation Larmtjänst.

En anledning till ökningen i år kan vara att det just nu finns en större efterfrågan på maskiner och traktorer, säger utredare Peter Sundman på Larmtjänst.

Sammantaget under 2019 efterlystes, enligt Larmtjänst, 195 entreprenadmaskiner och redskap samt 81 traktorer. Det är en ökning med nio respektive 42 procent jämfört med 2018.

Flertalet stölder sker i storstadsregionerna, vilket kan ha flera orsaker. En är att där finns många maskiner i arbete, en annan att det är nära till stora hamnar.

Enligt statistiken dominerar Stockholms län (91) stort vad gäller efterlysningar av entreprenadmaskiner. Därefter följer Skåne (18), Västra Götaland (11) och Uppsala (10). Efterlysningarna av traktorer kommer främst från Västra Götaland (18) och Skåne (13).

Ett generellt problem som gäller både maskiner och traktorer är att förhållandevis få hittas och kan återlämnas till sina ägare. Av de efterlysta entreprenadmaskinerna/redskap är det enbart 40 som återfunnits, vilket innebär att 78 procent fortfarande är borta. Av de efterlysta traktorerna har 36 återfunnits, vilket innebär att 56 procent fortfarande är borta.

Det är bekymmersamt att så lite av godset anträffas. Den höga andelen gods som inte hittas tyder på att mycket försvinner utomlands. Under året har vi anträffat ett flertal jordbrukstraktorer i Litauen och ett par maskiner i Litauen och Polen, säger Peter Sundman.

Ser man till antalet efterlysningar fördelade över året så har det efterlysts flest entreprenadmaskiner/redskap i augusti månad (28). För traktorer har flest efterlysningar gjorts i juli månad (12). Enligt statistiken är det på maskinsidan hjullastare (62), grävmaskiner (42) och kompaktlastare (24) som är mest eftertraktade.

Det ser också ut som om gärningsmännen är förhållandevis kräsna. Det är framför allt nyare årsmodeller som verkar intressanta. 32 procent av efterlysningarna gäller entreprenadmaskiner och traktorer av årsmodell 2015 och senare.

Statistiken visar också vilka fabrikat som oftast efterlyses. På maskinsidan hamnar Volvo överst på listan med 42 efterlysningar. Därefter följer Avant (17), Caterpillar (16), Manitou (12) och JCB (9).

På traktorsidan hamnar Massey Ferguson i topp med 15 efterlysningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078