23948sdkhjf

”Era röster väger tungt”

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

ME tror att branschen kan göra mycket för att få fler att bli maskinförare –  och sedan också stanna i branschen.

Bålsta. Frågan om hur vi ska få fram de maskinförare som krävs dryftades nyligen på ett seminarium anordnat av Maskinentreprenörerna och Ahlsells.

Läs också: Skifte i ME:s förhandlingsledning

Bland talarna fanns Hampe Mobärg, senior rådgivare på ME.

Han gladdes åt att ME-skolan på fem år gått från noll till 35 anställda och en omsättning på 45 miljoner kronor.

– Vi har tydliga mål med vår utbildning, nummer ett, två och tre är utbildningskvalitet – det är första målet, klarar man det kommer volymen så småningom.

Han lyfte fram att Maskinentreprenörerna funnit en bra modell för sitt utbildningsupplägg – att låta kommunerna stå för huvudmannaskapet medan ME står för den yrkesförberedande delen.

Läs också: Öppet brev: Nysäter vindkraftspark – ett sorgligt exempel

–  Och vi har INTE lånat några pengar. Vi har drivit med förlust ett par år på raken men det kan vi nu se som en investering, med ganska rejäl tillväxt!

Han konstaterade också att att de yrkesförberedande utbildningarna tappat hälften av sina sökande under det senaste decenniet.

Att då skylla på att ”ungdomarna vill ju inte” duger inte, anser Hampe Mobärg som hävdar att staten måste ta ett större ansvar och föreslår att skolpengen för den här typen av utbildningar höjs och att resurserna samlas regionalt, till exempel i olika utbildningscenter för specialistutbildningar.

– Dyra utbildningar som våra går sällan igenom, kommunens ekonomidirektörer vill inte ha dem – dyra maskiner kräver insatskapital och vi behöver kunniga instruktörer.

Läs också: Maskinentreprenörerna vill ha verklighetsförankrat avtal

Kommunerna våndas över prislappen, men missar att studenterna snabbt kommer ut i arbetslivet och börjar betala skatt, förklarade han.

– De glömmer att man får en intäkt år fyra – här saknas ett livslångt perspektiv.

Branschen kan också öka trycket på hemmaplan, till exempel genom att aktivera sig politiskt och/eller delta i Skolverkets program för gymnasieskolan och vuxenutbildningen, hävdade Hampe Mobärg.

– Era röster väger tungt.

Läs också: Mångfald lönade sig för Ahlsell

Han rådde också branschen att bli mer aktiv när det gäller att ta emot praktikanter och att bidra till lärarnas vidareutbildning.

För att klara detta krävs dock en struktur som ME kan stå för, tillade han.

– Företagarna har det stressigt, det måste läggas på våra axlar att organisera detta på ett bättre sätt så att utbytet kan bli tydligare.

För att kunna locka till sig fler måste branschen också välkomna nya typer av sökande och se till att yrket går att kombinera med till exempel ett familjeliv, noterade Hampe Mobärg.

– Flexibilitet krävs i dag, vi måste titta på arbetsvillkor och attityder så att man får ihop hela livspusslet, då blir det lättare att anställa.

Läs mer från seminariet, se länkarna nedan!

– Utbildningen vi bedriver i ME-skolan är ju inte för att tjäna pengar – allt eventuellt överskott går tillbaka till kvalitet, noterade Jonas Torstensson. Läs mer här!

– Vi som är i branschen, entreprenörer eller leverantörer, måste engagera oss i hur det kommer att se ut om ett, fem eller tio år, sade Torbjörn Wilson. Läs mer här!

– Den rekryterande chefen måste först och främst välja kompetens, inte bara ta en kopia av sig själv, noterade han, förklarade Claes Seldeby, som vittnade om Ahlsells satsning på mångfald. Läs mer här!

– Den minsta delen i maskinföraryrket är att köra maskin och det påverkar vår rekrytering, sade John Fransson. Läs mer här!

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Reportage
Riskfylld rivning när höglagret halveras

Rivarna får ta hjälp av mobilkranar när ett halvt höglager ska ner i Sundbyberg. – Det blir ett mycket kritiskt moment, säger Fredrik Rylander.

NCC bygger i Västerås

Succé för kompaktmaskiner över disk

Kompaktmaskiner ”över disk” har utvecklats till en succé för Swecon. I dag är, enligt företaget, 80 procent av de sålda kompaktmaskinerna färdigutrustade lagermaskiner.

Miljardsatsning på fossilfri gruvdrift

Cirka 1,1 miljarder kronor satsas i ett projekt som ska utveckla och demonstrera en koldioxidfri, digitaliserad och autonom koldioxidfri gruvbrytning. Energimyndigheten svarar för 207 miljoner kronor, medan deltagande företag står för resten.

Peabs jätteaffär klar

Koncernen utökas med 200 täkter, 63 asfaltverk och 1 700 medarbetare .

Nyhetsbrev

Viktigast i veckan!

Arkiv

Entreprenad Live följer plan

Enligt planerna ska Entreprenad Live arrangeras på Säve depå i Göteborg 3-5 september, och förhoppningarna om att evenemanget ska kunna köras som det är tänkt är stora.

2019 – Fortsatt stort maskinbehov

Försäljningen av nya entreprenadmaskiner i Sverige må ha slagit alla tiders rekord 2018. Riktigt samma nivå blev det inte under 2019, men det var inte långt ifrån. Och att Sverige är ett hjullastarland blir allt tydligare. Totalt rullade 1 789 nya hjullastare ut från leverantörerna.

Snabb snackis från Rototilt

Hercules spänner musklerna

För att klara komplicerad markförstärkning under en ny ö i Köpenhamn har Hercules införskaffat en riktig monstermaskin – en 130 tons borrmaskin som ska klara borrning med diameter upp till tre meter.

Dafs svenska representant skiftar vd

Sandvik drar i bromsen

Året har börjat enligt förväntningarna för Sandvik som dock har initierat en serie besparingsåtgärder – framför allt personalminskningar – för att möta de störningar som bedöms bli följden av coronavirusets utbredning.

Grävsystem ska lyfta maskinförarutbildning

Hagströmska Gymnasiet i Falun är den första skolan i Sverige som använder grävsystemet Dig Assist i undervisningen på anläggningsprogrammet. Det underlättar elevernas inträde på arbetsmarknaden, enligt läraren Per Jägrell.

NCC bygger för vård

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

Tunga fordon prioriterade när förarproven blir färre

2

Ledare: ”Modernt slaveri”

Gruvmöte flyttas till 2021

Nu står det klart att även Euro Mine Expo i Skellefteå skjuts på framtiden. I stället för juni i år är det nu 1-3 juni 2021 som gäller.

Load up North tuffar på enligt plan

– Vi gasar och bromsar samtidigt, säger Jonas Dahlberg, vd på Nolia som exempelvis väljer att skjuta Euro Mine Expo i Skellefteå till nästa år medan arbetet med höstens Load up i Umeå fortgår som tidigare.

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

Klart med ny vd för Alimak

In i dimman för bättre hälsa

Kvartsdamm är en hälsofara vid bland annat rivning. För att minska riskerna kan nu demoleringsrobotar från Brokk förses med ett integrerat system för atomiserad vattendimma som utlovas binda även mycket små dammpartiklar direkt vid källan.

Malmös mest trafikerade bussgata byggs om

Ett beslut väntar i Kiruna

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Trejon växlar upp

Nordbygg har fått nytt datum

Stor affär för Beijers

Svevia sanerar arsenik

80 lägenheter i Trelleborg

”Det måste få vara en rätt vild mix”

Maskintillverkare virusstänger

Kubicom får ny vd

Ramboll i Barkarby

Jättemässan flyttas

De bygger station i Gävleborg

Se alla Företagens egna nyheter

Erbjudande på uppkopplade skjutmått

Det absolut senaste inom arbetsbelysning

Höj säkerheten på era byggplatser med PaceTell

KIPP Scandinavia AB

Svårt att få bort gamla DT-kontakter?

Lazer’s banbrytande adaptiva extraljusramp

Digitalisering har aldrig varit viktigare än nu!

Dubbelmontage monterat med BKT AGRIMAX RT855 520/85R46

151 MP Area Scan camera

Underlätta din kontaktering

Motordag för verkstadskunder...

Parkeringsradar för större fordon.

Kan extraljus användas som backljus?

Starkt rustade för framtiden!

Här är vårens nya däcktrender!

Från inspektion till leverans

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Träffa CERTEX digitalt

Förbrukningsbatteri Lithium Epsilon

Nyframtagna specialaxlar till sänkta Volvobilar!

Nu kan du följa din beställning!

Metso Nordtrack - vårt nya sortiment

Kobra sidomarkering med gummiarm

Gripen Wheels erbjuder Vredesteins hela lantbrukssortiment!

Säkerhet är vår högsta prioritet

Sänd till en kollega

0.172