23948sdkhjf

"Företagen har ett stort ansvar"

Branschen borde göra mycket mer för att branschen ska få de maskinförare som behövs, både före, under och efter utbildningen. Det hävdar John Fransson på Frentab.

Hör vad John Fransson har att säga i klippet ovan.

Bålsta. Hur får vi fler att vilja bli maskinförare? John Fransson på Frentab har flera förslag på konkreta åtgärder.

– Vi i branschen måste till exempel bli mycket tydligare att visa vad yrket innebär – den minsta delen i maskinföraryrket är att köra maskin och det påverkar vår rekrytering, sade han på ett seminarium om Framtidens maskinförare som Maskinentreprenörerna och Ahlsells anordnade den 7 februari.

Tekniska färdigheter är bra men Frentab lägger också stor vikt vid att personen i fråga har ”rätt” värderingar.

– En maskinförare också är en del av ett lag, en arbetsplats och våra ledord är respekt, nytänkande, affärsmässighet, vi vill alltså se vilja och engagemang – att vilja vara del av ett lag.

Den som ska anställas måste därför inte alltid vara fullärd, finns rätt förutsättningar kan fackkunskaperna fyllas på under god handledning, noterade han.

Att ta väl hand om sina nyanställda är en sak. Men hur får man fler att ens vilja ha jobbet?

John Fransson ser gärna att fler utbildningscenter skapas, även om det är dyrt att utbilda en maskinförare är investeringen väl värd sitt pris i ett samhälleligt perspektiv, förklarade han.

– Maskinföraren är central för att vi ska kunna bygga våra städer, de kommer snabbt in i yrkeslivet, de betalar skatt och de jobbar länge.

Ska någon vilja gå utbildningarna måste dock branschen ta ett större ansvar, fortsatte han.

– Vi behöver marknadsföra branschen för ungdomarna – branschen måste ta ansvaret där, det är för svårt att lägga på skolan.

Han tror att Maskinentreprenörerna kan spela en viktig roll genom att lägga resurser på arbetsmarknadsdagar och mässor där branschen till exempel kan förklara hur en arbetsdag kan se ut.

–  Bilden som finns i dag är för snäv, vi måste visa hur brett och kul det är.

–  Vi måste också ändra inställningen att det är ett ”misslyckande” att gå ett yrkesprogram.

John Fransson vill också se insatser på ett tidigt stadium – långt innan niondeklassarna ska välja gymnasieprogram.

Han lyfte också vikten av att förebygga fördomar och ändra attityderna kring mångfald och föreslår att de goda exemplen lyfts fram som förebilder.

Att erbjuda lämpliga praktikplatser under utbildningens gång är viktigt men det är också viktigt hur praktiken genomförs, noterade John Fransson.

– Ofta blir praktiken elevens första kontakt med branschen, varför inte ha skärmar i boden som hälsar välkommen?

Företagen ska inte se praktikanterna som extra arbetskraft, förklarade han.

– Det är inte en resurs till vår verksamhet utan en resurs som vi ska avsätta.

Kanske behövs en modell för vad som ska ingå i praktiken och det är också viktigt att inte bara utvärdera eleven utan att även utvärdera handledaren, resonerade han.

– För det krävs struktur och resurser, som vi som bransch måste ta ansvar för.

När skolan väl är slut ska de unga förarna ut i arbetslivet. Företagen måste även då ta ett stort ansvar, noterade John Fransson.

– De är inte ”färdiga” och branschen har en stor skyldighet att utveckla dem vidare – vi behöver ju maskinförare för att utveckla våra bolag, vi måste ha folk som bygger.

Läs mer från seminariet, se länkarna nedan!

 Era röster väger tungt, uppmanade Hampe Mobärg. Läs mer här!

– Utbildningen vi bedriver i ME-skolan är ju inte för att tjäna pengar – allt eventuellt överskott går tillbaka till kvalitet, noterade Jonas Torstensson. Läs mer här!

– Vi som är i branschen, entreprenörer eller leverantörer, måste engagera oss i hur det kommer att se ut om ett, fem eller tio år, sade Torbjörn Wilson. Läs mer här!

– Den rekryterande chefen måste först och främst välja kompetens, inte bara ta en kopia av sig själv, noterade han, förklarade Claes Seldeby, som vittnade om Ahlsells satsning på mångfald. Läs mer här!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142