23948sdkhjf

Antarktis - inget för veklingar

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

40 minusgrader kan vara en tuff utmaning för såväl människor som maskiner. Utmaningen har dock antagits av Metso som ska leverera temperaturtålig utrustning för kross- och sorteringsjobb i samband med renovering av en forskningsstation i Antarktis.

Leveransen består av tre Lokotrack för krossning och sortering som på olika sätt anpassats för att klara extrem kyla, i varje fall ner till -40 grader Celsius.

Tanken är att utrustningen under en treårsperiod ska producera de cirka 126 000 kubikmeter stenmaterial som beräknas behövas vid det omfattande om- och tillbyggnadsarbete som genomförs vid den amerikanska forskningsstationen McMurdo, belägen på en ö i Ross Sea. Anläggningen är den största och det logistiska centrumet för landets tre forskningsstationer i Antarktis och nu väntar en omfattande ombyggnad som bland annat ska ge förutsättningar för bättre logistik och minskad energiförbrukning.

Trots anpassningen till minst sagt kyliga förhållanden ska, enligt planerna, arbetet i första hand ske under den södra hemisfärens sommarperiod som sträcker sig från oktober till april.

Den utrustning som valts för att omvandla hård basalt, som finns tillgänglig nära stationen, är en käftkross, en konkross och ett sorteringsverk. Mycket har gjorts redan i fabriken i Finland för att minska risken för oplanerade stillestånd.

– Varje komponent som är känslig för kyla har behandlats och kompletterats med extra isolering. Oljor och andra vätskor är utvalda för att klara det antarktiska klimatet och transportörerna har utvecklats speciellt för att fungera även i extrem kyla, säger Marko Salonen, projektchef på Metso.

Vid behov finns underhållspersonal tillgänglig i Nya Zeeland, vilket bedöms vara ett rimligt avstånd i de tuffa omgivningarna.

– Vi har också förberett underhåll och reservdelsbehov genom att förutse varje tänkbar situation som kan uppstå och se till att det kan åtgärdas på plats. Till och med emballaget har valts för att säkerställa att inget onödigt material tillförs den unika antarktiska miljön.

Förhoppningen är att den här säsongen kunna använda utrustningen under två månader innan vintern slår till.

– Tanken är att jobba 16 timmar per dag med en produktionstakt av 250 ton huvudsakligen 63 millimeter krossat material i timmen. Vi kommer också att tillverka en del finare material för att möjliggöra ett mer kompakt material som kan användas vid grundläggningen av de nya byggnaderna, säger Jeffrey Huffman, operativt ansvarig vid entreprenören Leidos Antarctis Support Contract.

Mycket tanke- och utvecklingsarbete ligger bakom utrustningen, men logistiken för att få den på plats är inte mindre krävande. Resan började i Finland i början av oktober. Via Tyskland gick transporten till Port Hueneme i Kalifornien för att skickas vidare till Antarktis via Christchurch i Nya Zeeland.

Den avslutande transporten har letts av en isbrytare följd av två transportfartyg som tillsammans bär med sig ungefär 35 entreprenadmaskiner som efter en resa på ungefär fyra månader ska användas i samband med ombyggnadsarbetet.

Mer om: Antarktis | Lokotrack | Metso
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Industrijobb för BDX i Örnsköldsvik

Entreprenör klar för norrländska asfaltjobb

Kunskapsbrister leder till onödiga dödsfall

Bristande kunskaper, medveten försummelse eller fel på utrustning och maskiner är några faktorer som Arbetsmiljöverket lyfter fram som tänkbara orsaker till dödsfall på de svenska arbetsplatserna.

NCC bygger vid Vättern

Mobil betongstation fixar jättesluss

När Dyckerhoff Balast fick uppdraget att leverera betongen till den 500 meter långa slussen i IJmuiden föll valet på en mobil betongstation från Liebherr med kapacitet att leverera 150 kubikmeter i timmen.

Nyhetsbrev

Svenskar dominerar listan

Arkiv

En god Bellmanhistoria

Tävlingsmomentet har alltid varit viktigt för Bellman-gruppen. Det kan vara en anledning till företagets tillväxt både ekonomiskt och geografiskt sedan starten 1972. Och 2019 blev inget hack i kurvan – företaget redovisar ökningar av såväl omsättning som resultat.

Krav på lättnader i kreditreglerna

Bostadsbyggandet har minskat drastiskt de två senaste åren – i Stockholms län byggs i dag mindre än hälften jämfört med 2017. Haveriet beror till stor del på regeringens skärpta kreditrestriktioner, anser Stockholms Handelskammare som nu kräver lättnader i regelverket.

Han ska förstärka Fredheim i Sverige

Gruvan kopplar upp transportbanden

Vd-skifte i Hüllert Maskin

Efter 46 år i företaget lämnar nu Nils-Gunnar Burge rollen som vd i familjeföretaget Hüllert Maskin. Efterträdaren Andreas Tagesson anställdes redan för tre år sedan som operativ chef och har sedan dess haft gott om tid att växa in i sin nya roll.

Trafikverket vill säkra mark

– Det finns fortsatt ett stort behov av att förbättra framkomligheten genom att binda samman Norra och Södra länken.

Logistikupphandling på gång i Järfälla

488 000 byggtransporter beräknas anlända till stadsutvecklingsprojektet Barkarbystaden i Järfälla under åren 2019 – 2032. Därför upphandlar nu kommunen en logistiklösning som ska styra och kontrollera byggtransporterna till området.

Rototilt + Steelwrist = sant

Stark trend på transportutbildningarna

Fler sökande och fler tjejer när Tya sammanställer årets gymnasieutbildningar.

Oilquick hårdsatsar i USA

Den tiltrotatorserie som lanserades i höstas efter ett nära samarbete med Engcon blir huvudnumret för Oilquick på Conexpo-Conagg i Las Vegas 10-14 mars. Företaget har vuxit kontinuerligt i Nordamerika under flera år och räknar med fortsatta framgångar.

Rototilts strategi gick hem

Swecon noterar rekordstor vinst

Det går bra för Swecon. Enligt Lantmännens vd och koncernchef Per Olof Nyman var aktivitetsnivån hög på samtliga företagets marknader, vilket bland annat resulterade i Swecons hittills bästa resultat under ett kalenderår.

Ledare: Enkel lösning på stort problem

Vi ses väl här också?

Opus får besikta skyliftar

Opus Bilprovning kompletterar sin besiktningsverksamhet med mobila arbetsplattformar/skyliftar och IBC-behållare/bränsletankar.

Yrkesval med goda chanser till jobb

Mindre utsläpp med hjälp av AI

Mindre utsläpp, snabbare produktion och lägre kostnader är målet för ett forskningsprojekt som ska utreda möjligheterna att begränsa koldioxidutsläpp med hjälp av artificiell intelligens.

Nytändning för Dynapac

Dynapac har kommit starkt sedan nya ägarna Fayat trädde in, företaget har blåst liv i sitt varumärke och lockat tillbaka storkunderna. – Vi har tagit tillbaka initiativet.

Örebro vill beveka Trafikverket

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Träigt avtal för Peab

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Akuta åtgärder på E4-bro

Cykelsatsning i Malmö

Projekterar för slutförvaret

Gissa metallen - Se metallprisernas utveckling 2019

Hultafors får mer på fötterna

Dynalyzer går online 2020

Se alla Företagens egna nyheter

Nu kan du ta kontroll över ditt arbetsljus!

Ny leverans av BKT-däck från Gripen Wheels!

Självsugande centrifugalpump för industrier

LED ficklampor från Ledlenser

Seminarium - Industriell röntgen

Rusta för säsongen – ta del av vårt erbjudande!

Workshop 10 & 11 mars kring sprickprovning på komponenter

Ge din lastbil, transportbil eller släp ett extra lyft!

Kollisionssystem för traktor och maskin

Maskinradio för tuffa miljöer

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Träffa Gripen Wheels på årets mässor 2020.

Kampanjpriser - Michelindäck & hjul för radodling och tröska

Positionsljus

Kampanjpriser på Michelindäck & hjul för traktor!

KIPP Kulspärrbultar inom maskinbyggnad och konstruktion.

Nu har vi ny hemsida!

Glöm inte bort den viktiga grunden

DISAB tar hem en stor order på vakuumsystem värd 5 miljoner!

LED nummerplåtsbelysning

Larm för entreprenadmaskin

Saferoad Sverige är stolt officiell partner till årets Rally

PSST... personligt, smidigt, skräddarsytt och tryggt

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Metso Contender Series

Sänd till en kollega

0.172