23948sdkhjf

Stöd utlovas till maskinförarutbildningar

– Det var ett olyckligt beslut som gör att gymnasiernas yrkesutbildningar inte längre är högskoleförberedande eftersom de flesta av dem leder raka vägen till jobb, sade utbildningsminister Anna Ekström på Stora Infradagen i Stockholm.

Stockholm. Svårigheten att hitta personal med rätt kompetens har länge varit en av de stora bromsklossarna för Sveriges maskinentreprenörer. Bransch- och arbetsgivareförbundet Maskinentreprenörerna konstaterade i sin senaste konjunkturrapport strax före jul att ungefär 20 procent av de svenska maskinföretagen har problem med rekryteringen.

I likhet med flera andra branscher framförs skarp kritik mot bland annat bristen på relevanta yrkesutbildningar på såväl gymnasienivå som för vuxna intresserade. Bland önskemålen finns ökad satsning på yrkesutbildningar, något som blir allt mer sällsynt trots att förutsättningarna för jobb efter slutförd utbildning är extremt goda.

En gymnasieutbildning är en av de viktigaste förutsättningarna, ett kvitto eller pass, för att etablera sig på arbetsmarknaden och de flesta yrkesutbildningar leder raka vägen till jobb, sade utbildningsminister Anna Ekström på Maskinentreprenörernas årliga arrangemang Stora Infradagen.

Vi har själva skapat ett matchningsproblem, även om det blivit lite bättre på senare tid. Den långsiktiga trenden är dock att ungdomarna i första hand väljer högskoleförberedande utbildningar före yrkeslinjer. Vi föräldrar säger åt våra barn att de ska hålla alla vägar öppna och att man då ska välja högskoleförberedande utbildningar. Det är fel och en fördom. Möjligheterna att få och välja jobb är bättre efter en yrkesutbildning. Det gäller även för den som i unga år vill åka ut och jobba utomlands ett tag, sade Anna Ekström som dock var positiv till en förändring som också uppskattades av en stor del av deltagarna.

Ingen ska behöva vara rädd för att bli utestängd. En lösning kan vara att erbjuda ett valfritt ”paket” som gör att yrkesutbildningarna blir högskoleförberedande.

Som ett led i en förbättrad gymnasieverksamhet lovade hon bland annat ökade bidrag för att stärka kommunernas ekonomi och en riktad satsning för att ekonomiskt stärka just yrkesutbildningarna.

Vi vill att fler som inte har ett jobb eller som saknar utbildning ska få möjlighet att skaffa en yrkesutbildning, via gymnasiet eller yrkesvux. Den som har störst behov av utbildning ska prioriteras – inte den med minst utbildning. Dagens situation som ibland gör att den som går en förberedande gymnasieutbildning därefter går på Komvux för att få jobb är olycklig, sade Anna Ekström.

Staten kommer att ta ett större ekonomiskt ansvar för att gymnasiala yrkesutbildningar inom vuxenutbildningen ska finnas i hela landet. Kraven på kommunernas finansiering för yrkesvux sänks kraftigt. Det är viktigt att skapa bättre förutsättningar för omställning på en arbetsmarknad som förändras.

Maskinentreprenörernas förbundsordförande Magnus Persson tog emot beskedet med glädje.

Det är en stor brist på maskinförare med rätt kompetens och det saknas tillräckligt med utbildningsplatser trots att alla i princip har ett jobb dagen efter att de gått igenom utbildningen. Världen har förändrats även för maskinförare. I dag behöver man inte födas in i branschen som helt präglas av moderna företag. Frågan är inte längre vilken maskin kunden behöver utan vad som ska göras. Ofta hittar vi något av branschens företag högt upp på listorna när ”gasellerna” presenteras.

Anna Ekströms besked är helt klart ett steg i rätt riktning. Vi inom Maskinentreprenörerna är beredda att vara med och göra vår del av jobbet för att utveckla yrkesutbildningarna och göra dem mer attraktiva för nya målgrupper. Vi vet också att det är vi som ytterst måste tända ungdomarnas intresse, och vi arbetar med det på skolorna och i olika projekt riktade mot nya målgrupper, som kvinnor och personer med annat etniskt ursprung. Men, vi ser också ett fortsatt stort behov av regional kraftsamling och fokus när det gäller yrkesutbildningarna för att vi bättre ska kunna utnyttja kompetens och resurser, säger Magnus Persson.

Anna Ekström var inne på samma linje.

Yrkesvägledare, skola och stat kommer aldrig att tända ungdomarna till att bli maskinförare. Det är ni som måste tända deras glöd och intresse och sälja in yrket. Ingen annan kan göra det, sade Anna Ekström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11