23948sdkhjf

In i dimman för bättre hälsa

Kvartsdamm är en hälsofara vid bland annat rivning. För att minska riskerna kan nu demoleringsrobotar från Brokk förses med ett integrerat system för atomiserad vattendimma som utlovas binda även mycket små dammpartiklar direkt vid källan.

Gruvarbetare, operatörer vid stenkrossar, rivare och anläggningsarbetare är bara några av de yrkesgrupper som riskerar att utsättas för kvartsdamm. Enligt en kunskapsöversikt från Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus för några år sedan exponeras, enbart i Sverige, uppskattningsvis 80 000 yrkesarbetare för damm som har sitt ursprung i stenmaterial.

Inandning av kvartshaltigt damm kan ge upphov till KOL och silikos (stendammslunga) som är en obotlig sjukdom, och cancer. Mest hotfulla är de allra minsta partiklarna i kvartsdammet som kan följa med inandningsluften ända ner i lungblåsorna med inflammation och ärrbildning i lungvävnaden som följd.
Riskerna är kända sedan länge och kraven på skyddsutrustning eller alternativa metoder har skärpts efter hand.

Traditionella metoder har hjälpt, men vi har strävat efter en ännu effektivare lösning som verkligen förbättrar arbetsmiljön, säger Martin Krupicka, vd och koncernchef för Brokkgruppen.

Företaget erbjuder redan från början ett steg till en säkrare arbetsmiljö i och med sina fjärrstyrda rivningsrobotar som gör det möjligt för föraren att manövrera sin maskin på ett tryggt säkerhetsavstånd. På årets Conexpo lanserades dessutom ett integrerat system som binder kvartsdamm direkt där det produceras med hjälp av en finfördelad dimma som sprutas över redskapet under arbetets gång.

I många år har det funnits olika sätt att producera vattendroppar som binder dammet, exempelvis spraysystem, slangar och sprinklers. I många fall är systemen inte tillräckligt effektiva eftersom de vattendroppar som produceras är för stora. Enligt Brokk är det vanligt att vattendropparna har en storlek på 200-1 000 mikrometer medan dammpartiklarna är mellan 0,1 och 1 000 mikrometer.

När skillnaden i storlek mellan små partiklar och stora droppar blir för stor uppstår, enligt Brokk, en slipstream-effekt som leder partiklarna förbi dropparna som därmed inte fungerar som den skyddsbarriär den förväntas vara. Dessutom är det alltså de farligaste, små partiklarna som tar sig förbi.

På Brokk hoppas man nu att deras lösning ska fungera betydligt bättre tack vare att de droppar som alstras inte är större än 10 mikrometer och som därför utlovas binda dammpartiklarna och dra ner dem till golvet eller marken betydligt bättre än traditionella alternativ.

Systemet är integrerat i montagesatsen i stället för i själva redskapet. Därmed kan det användas på ett brett urval av redskap, exempelvis hydraulhammare, betongsaxar och fräsar till företagets maskinutbud i alla storlekar.

Vattenförbrukningen anges till låga 0,2 liter per minut, vilket minskar risken för pölar och hala ytor. För att få tillgång till det vatten som behövs ansluts helt enkelt en vattenslang till den inbyggda hydrauliska vattenpumpen.

Företag gör för lite för att skydda sina anställda mot kvartsdamm. Läs mer här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082