23948sdkhjf

Brister i att förebygga farligt damm

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Företagen gör inte tillräckligt för att skydda sina medarbetare mot farligt damm, enligt Arbetsmiljöverket.

Tre av fyra berörda företag lever inte upp till gällande regler då det gäller att skydda sina anställda från att utsättas för farligt damm. Det hävdar Arbetsmiljöverket som framför allt konstaterar att det finns brister i såväl riskbedömningar som åtgärdsplaner.

Enbart i Sverige exponeras ungefär 80 000 personer för bergdamm genom sitt yrke, enligt en kunskapsöversikt som Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus gjorde för ett par år sedan. Bland de utsatta yrkesgrupperna finns gruvarbetare, operatörer vid stenkrossar, stenhuggare, tunnelbyggare och anläggningsarbetare.

Bergdamm bildas när berg eller sten bearbetas, exempelvis i stenkrossar, vid malmbrytning och i samband med rivningsarbeten. Kvartsinnehållet i berget avgör hur hälsofarligt dammet är, men följderna av inandning kan vara förödande. Bland annat ökar risken för att de som utsätts för bergdammet drabbas av stendammslunga, lungcancer eller KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom).

I slutet av 2015 skärptes kraven på förebyggande åtgärder och riskbedömning på arbetsplatser där människor kan utsättas för bergdamm. Samtidigt aviserades en omfattande insats där inspektioner på relevanta arbetsplatser var ett bärande inslag.

Nu har Arbetsmiljöverket granskat hanteringen av det farliga kvartsdammet på cirka 750 arbetsplatser fördelade på närmare 550 arbetsgivare. Resultatet av inspektionerna, som genomfördes under perioden november 2015 till oktober 2016, är nedslående. Hos nästan tre av fyra företag hittades brister, framför allt gällande riskbedömningar och åtgärdsplaner.

– Det är allvarligt att så många företag inte följer regelverket och därmed utsätter sin personal för onödiga risker för ohälsa. Arbete med kvartshaltigt material, som finns på arbetsplatser där sten krossas eller sågas, ska vara säkert och tryggt för personalen, säger Fredrik Hedlund, nationell projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket.

Nu måste branscher där kvartsdamm förekommer ta ansvar för att öka och sprida kunskapen och utveckla gemensamma verktyg för att lättare kunna förebygga det farliga dammet, säger Fredrik Hedlund.

Just det förebyggande arbetsmiljöarbetet är en av hörnstenarna i de nya föreskrifterna. Bland annat krävs att arbetsgivaren, innan arbetet sätts igång, undersöker riskerna och vidtar åtgärder för att förhindra att arbetstagare exponeras för farligt kvartsdamm.

Riskbedömningar och åtgärder ska dessutom dokumenteras. Exempel på förebyggande åtgärder är att i första hand använda ett material utan eller med mycket låg kvartshalt eller att välja en arbetsmetod som gör att inget kvartsdamm bildas. Vattenbegjutning eller utsug som tar bort dammet är andra tänkbara alternativ.

Att bara vart fjärde företag klarat inspektionerna utan anmärkning kan verka allvarligt. Fredrik Hedlund ser en tydlig förbättringspotential. Bland annat skriver han i projektrapporten att arbetsgivarna med stöd av det framtagna informationsmaterialet och inspektionerna blivit mer medvetna om kraven gällande riskbedömning enligt kvartsföreskriften och att dessa ska vara dokumenterade.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Trångbodda poliser ska få mer utrymme

NCC bygger i Hässleholm

Skellefteå får pengar

Peab stärker i syd

Peab bygger i Värmland

Nyhetsbrev

De ska producera apatit från gruvavfall

Arkiv

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

Klimateffektiva datacenter utlovas

Förväntningar om ett kraftigt ökat behov av digitalt lagrade data gör att finska YIT nu utvecklar datacenter som ska ge noll koldioxidavtryck. Lämpliga platser för anläggningarna i bland annat Sverige har redan valts ut.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

Halvvarmt uppdrag

NCC bygger i Rissne

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Byggymnasierna rullar på i coronatider

Visst blir de praktiska övningarna lidande när byggymnasierna övergått till distansundervisning. Men genom att disponera om lektionerna och öka inslagen av rörliga filmer i undervisningen rullar det på bra för exempelvis Peabskolan i Malmö.

Det hänger på repet i Fittja

Vid fasadrenoveringar i ett miljonprogramsområde i Fittja valdes att utföra arbetet från rep, något som minskar behovet av bland annat avspärrningar och ställningsbyggande

Stor satsning på återbruk av tegel

Återbruk av tegel är inget nytt, men för svensk del handlar det om väldigt liten skala. Det vill Göteborgsbaserade Brukspecialisten ändra på. Bland annat aviserar företaget starten för en anläggning som ska klara storskalig rensning av bland annat fasadtegel i höst.

Mångsidig grovsorterare utlovas

Fredheim Maskin lanserar en mångsidig grovsorterare som ska passa både för entreprenörer och i täkter.

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Inget Load up North i år

Sommarjobb på sliten väg

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Robotar gör armeringskorgar

Nio nya i Nacka

Se alla Företagens egna nyheter

Varningsljusfäste anpassat för Mercedes Benz Actros Arocs

Back-tv sats - perfekt till VW T6

Uttag av kärnor ur betong utan att skada armering & kanaler

Lås och larm för maskin och transportbil

Bli en lyckad entreprenör från start!

Upptäck cyklister och gångtrafikanter i tid!

En spännande ny produkt har kommit in i lager!

Vad bör du tänka när du köper arbetsbelysning?

Motordrivna membranpumpar för industrin

Westlake SR01H – Sverigepremiär hos Gripen Wheels.

Uppdaterade monteringsanvisningar av Trafikbuffert

Metso installerar en kompressionspress i megastorlek

Kurvad extraljusramp med reflektor... kommer snart!

Gripen Wheels kund Stefan Ranch på BKTs nya globala hemsida

Maskinentreprenaden med kontroll på dokumentationen

Populär extraljusramp med reflektor

Den är äntligen här!

En liten backlampa för tuffa miljöer

Vägservice – en helhetsleverantör till ditt vägarbetsprojekt

Energieffektiv bostad med Jackon Thermomur®

Ny unik funktion i Sylvacs IoT-instrument

Vår storsäljare - MS26 riktat blixtljus

Laddningsbart varningsljus med 8 valbara blinkmönster

Vredestein Traxion XXL traktordäck sparar dig 11 kr/tim

HBA firar ett år som totalleverantör för Federal Signal

Sänd till en kollega

0.252